Maria Kalaniemi & Eero Grundstr�m � Svalan10 juni, 2017

Äkerö / Xango

Altijd weer iets om reikhalzend naar uit te zien, een nieuw werkje van accordeoniste Maria Kalaniemi uit Finland. Bovendien kregen we van dit project al een voorproefje, want enkele jaren geleden deed dit duo ons land aan tijdens een eerdere tournee. Voor wie de naam Eero Grundström niets zegt: hij maakt deel uit van het geestige en uiterst virtuoze mondharmonicakwartet Sväng.
Svalan opent in galop, met gehijg van balgen en geratel van knoppen en pedalen. Kom Alla Mina Bröder, zingt Kalaniemi. Daar heb je geen Google Translate voor nodig. Tikje hees en scherp klinkt ze in deze opname – anders dan we gewend waren van de ingetogen runoliederen op haar album Bellow Poetry. De rust keert terug in het tweede nummer Liljan. Dit liefdesliedje van Toivo Kärki ontvouwt zich dankzij het arrangement van Grundström eerst als een Frans chanson, om vervolgens met een tangoritme aan de zwier te gaan.
Na het al even dansbare titelstuk Svalan volgt het stemmige Sumu (mist). En verdomd, als je het weet, zie je de flarden nevel bijna letterlijk aan je geestesoog voorbij trekken.
De tango keert nog diverse malen terug op deze muzikale ode aan Noord-Karelië, de geboortestreek van beide muzikanten. En alsof er nog getwijfeld werd aan de zeggingskracht daarvan, is ook het booklet vrijwel geheel gevuld met sfeerbeelden van de regio, waarop we Kalaniemi en haar hond door de seizoenen kunnen volgen. Leuk hoor, maar ik had liever de liedteksten en meer informatie over de stukken gezien. (Ton Maas)





«« terug naar overzicht