Gerardo Rosales - Salsa Vintage20 januari, 2017

Eigen beheer

Een nieuw plaatje (slechts acht stukken helaas) van de 'Ton Koopman van de salsa', percussionist Gerardo Rosales. Net als de internationaal vermaarde Bachspecialist heeft Rosales een missie: salsa terug naar de oerbron, ontdaan van de vervlakking die het genre in de jaren tachtig te verduren kreeg. Rosales streeft naar een authentieke opvoeringspraktijk van deze rauwe, stedelijke muziek, zoals die ruim voor de commercialisering klonk.
Daarin gaat de eminente Venezolaan ver, heel ver, maar met resultaat. Dit klinkt als een radiouitzending uit de latin barrio van New York in de seventies, inclusief de rafeligheid die de beste salsa van die tijd kenmerkt. De albumtitel Vintage is hier een pamflet, een beginselverklaring. Zo schuren de trombones zoals op de beste platen van Manny Oquendo's Libre - Muñeco Abandonao lijkt wel een eerbetoon aan deze supergroep.
De arrangementen zijn, zoals altijd bij Rosales, smaakvol en de onderliggende groove ronduit onweerstaanbaar. Persoonlijk hou ik enorm van die oertijd van de salsa, maar het roept wel interessante vragen op over de al dan niet gewenste ontwikkeling van genres. Tegelijkertijd: kniesoor die daar op let. Wil je weten waar salsa over gaat, beluister dan deze cd. Muziek voor geest en lichaam. (Jaïr Tchong)


<iframe src="https://embed.spotify.com/?uri=spotify:album:25Kqnloy8sk44mjdesVcZj" width="640" height="380" frameborder="0" allowtransparency="true"></iframe>




«« terug naar overzicht