Various Artists - Urgent Jumping! East African Musiki Wa Dansi Classics13 december, 2016

Sterns / Sonic Rendezvous

Zoals bekend is het prima dansen op Afrikaanse muziek. Jan en alleman hebben dit inmiddels ontdekt. In de meeste gevallen gaat het dan echter om West-Afrikaanse muziek. Dat er ook 'chille' muziek uit Oost-Afrika komt, bewijst Urgent Jumping.
Op deze dubbelaar staan 27 danstracks uit de periode 1972-1982, toen Nairobi nog een hot spot was vol clubs, studio's en platenlabels, wat muzikanten van heinde en verre aantrok, van Congo en Tanzania tot Zuid-Afrika en Malawi.
Een deel daarvan, de zogeheten zilipwenda muziek, die flink beïnvloed is door de Congolese rumba, moet altijd eerst even op gang komen. Maar als na de versnelling de meerdere gitaarlijnen parelend om elkaar heen beginnen te draaien, is het verdomd moeilijk de dansbenen niet onder te doen. De meer rechttoe-rechtaan benga muziek nodigt uit tot eigenlijk gewoon lekker gabberen, op z'n Afrikaans. Maar er valt nog veel meer te beluisteren dan alleen zilipwenda en benga.
Deze fantastische selectie, met groepen als Orchestre Dar International, Sunburst Band, Super Mambo Jazz Band 69 en Kauma Boys Band is natuurlijk maar het topje van de ijsberg. Een heerlijk topje overigens, waar door diezelfde jan en alleman ook prima op gesprongen kan worden. Of dat echt zo dringend moet is dan wel de vraag... (Francis de Souza)





«« terug naar overzicht