Renato Borghetti Quarteto – Gaita na Fábrica9 december, 2016

Saphrane / Music & Words

Bij Braziliaanse muziek denk je in de eerste plaats aan bossa nova en samba, en wellicht ook nog aan choro of forró. Maar in het diepe zuiden van het uitgestrekte  land wordt muziek gemaakt die veel dichter aanschuurt tegen die van de ‘buren’ in het noorden van Argentinië en Uruguay. Trekharmonicaspeler Renato Borghetti rekent zichzelf tot de Braziliaanse gauchos, want ook bij hem in de buurt draait het van oudsher om koeien en veedrijvers. Met trots hult hij zich steevast in hun traditionele kledij. Niet alleen qua muziek, maar ook qua uiterlijk vertoont hij een opvallende gelijkenis met de in Europa bekendere accordeonist Chango Spasiuk, afkomstig uit de provincie Missiones in het noorden van Argentinië. ‘Ja, we hebben dezelfde kleermaker’, grapt hij met een grijs als je hem vraagt naar die verwantschap. Maar het is duidelijk: Borghetti’s muziek en de chamamé van Spasiuk hebben veel met elkaar te maken: het is overduidelijk muziek met een sociale functie, die van oudsher wordt gebruikt om bruiloften, partijen en andere samenkomsten van omlijsting te voorzien. Weemoedige en dansbare stukken wisselen elkaar af, doorspekt met invloeden van elders. De nieuwe cd opent met een milonga en verderop in de tracklist zien we zelfs een forró.
Het kwartet van Borghetti, dat naast trekharmonica bestaat uit gitaar, fluit/sopraansax en piano/cajon, is een geoliede machinerie die zich moeiteloos door de meest complexe ritmische bochten wringt.
De titel van de cd verwijst naar een nieuw project waarvoor Renato met dit album aandacht vraagt. Hij heeft een fabriek opgericht met een tweeledig doel: het bouwen van gaita’s (trekharmonica’s) met duurzaam gekapt hout uit de streek, maar ook het opleiden van jonge spelers. Kinderen van zeven tot vijftien krijgen er gratis les en dat zijn er inmiddels al ruim 250. Meer informatie is te vinden op fabricadegaiteiros.com.br (Ton Maas)









«« terug naar overzicht