Various Artists – The Barley Mow15 december, 2014

Topic / Music & Words

Dat Engelsen graag zingen, mag gerust een understatement heten. Uit de veldopnamen op deze cd (+dvd), die begin jaren vijftig werden gemaakt in pubs in het graafschap Suffolk, blijkt dat de uit volle borst meezingende stamgasten aan het eind van elk refrein zelfs door de MC tot stilte moesten worden gemaand: ‘Order please!’ Een uur lang passeren rauwe, ongeschoolde mannenstemmen de revue, de een nog doorleefder dan de andere. Hoewel het geen professionele muzikanten zijn, wordt een ballade met veertien coupletten zonder mankeren uit het hoofd gezongen. In het dagelijks leven zijn de mannen werkzaam als visser, behanger, visser, stalknecht en zelfs vogelverschrikker.
MC Wickets opent de avond als volgt: ‘Order please, ladies and gentlemen. I have much pleasure now to call on an old friend to oblige with a small ditty.’ Het repertoire loopt uiteen van luchtige niemendalletjes als The Knife in the Window tot tragische ballades als General Wolfe. Sommige zijn simpel van melodie en ritme, maar een lied als Nancy of Yarmouth zit zo vol vreemde wendingen en accenten dat je je afvraagt of zanger Fred Ling misschien geen maatgevoel heeft. Maar als de stamgasten vervolgens op precies dezelfde grillige manier de twee laatste regels van elk couplet meezingen, blijkt dat het toch zo hoort.
Dat ook in Engeland wordt geworsteld met het slavernijverleden, blijkt uit een voetnoot bij het lied Maggie May: ‘Het laatste couplet bevat termen die tegenwoordig onacceptabel zijn, maar de producers hebben besloten het lied te laten horen zoals het destijds gezongen werd.’ Dus mogen we er getuige van zijn hoe zonder enige schroom wordt verhaald van Maggie die hardhandig wordt afgevoerd ‘to slave like a nigger on the corner of Berkley Square’.
Om helemáál in de sfeer te komen, is een zwartwitfilmpje van 15 minuten bijgevoegd waarop je kunt zien hoe het er bij de opnamen van 10 oktober 1953 in The Ship Inn in Blaxhall aan toe ging. Samen met die dvd en een boekje van dik vijftig pagina’s vormt deze cd een fraai en boeiend tijdsdocument. (Ton Maas)


Beluister de cd op Spotify.






«« terug naar overzicht