Quraishi - Pure and True Rubab | Music of Afghanistan28 juni, 2014


Evergreen / Xango

Decennia vol oorlogen en het schrikbewind van de Taliban zijn niet bepaald bevorderlijk geweest voor het culturele leven in Afghanistan. Vandaar dat het land op de wereldmuziekkaart grotendeels een blinde vlek is gebleven, afgezien van wat historisch materiaal en veldopnamen van weleer. Enkele jaren geleden was het Homayun Sakhi die als eerste Afghaanse muzikant in het Westen enige bekendheid verwierf, hoewel visumperikelen het destijds lastig maakten om zijn fraaie cd voor Smithsonian Folkways internationaal te promoten.
De jongere Quraishi is net als Sakhi een bespeler van de rubab, de luit die als nationaal instrument van Afghanistan wordt geschouwd. Net als de Indiase sitar heeft hij drie speelsnaren en tot wel twintig sympathische of resonantiesnaren, die het felle en kortaangebonden tokkelwerk voorzien van een zangerige galm. De centrale ligging van Afghanistan ten opzichte van Oezbekistan, Iran, China en India komt tot uitdrukking in de vele invloeden uit die landen die in de Afghaanse muziek doorklinken. Maar het is toch vooral India wat je hoort, want de Afghaanse kunstmuziek is gebaseerd op de principes van de Noord-Indiase klassieke muziek met zijn raga’s.
Bijgestaan door tablaspeler Chatram Sahni vertolkt Quraishi een achttal stukken, deels traditioneel, deels zelf gecomponeerd. Voor opzichtige demonstraties van virtuositeit moet je bij hem niet zijn, maar wel verraadt hij af en toe achteloos zijn meesterschap door de illusie te creëren dat er twee tokkelaars aan het werk zijn. (Ton Maas)






«« terug naar overzicht