Clarinet Factory – Meadows7 maart, 2017

Homerecords.be

Van je sokken geblazen worden en nog bijna letterlijk ook. Het overkwam me twee jaar geleden in Ostrava tijdens een presentatie van Tsjechisch muzikaal talent. De vier leden van Clarinet Factory zijn namelijk allen blazers, en met hun adem zijn ze bepaald niet zuinig. Klarinetten zijn er in verschillende soorten en maten en bij Clarinet Factory loopt het scala van de ‘gewone’ via de basklarinet met zijn omhoog gekrulde beker tot aan de imposante contrabasklarinet. Als je installatie het toelaat, wordt de zowat subsonische klank van de laatstgenoemde echt voelbaar.
De naam Factory is niet toevallig gekozen, want meer dan een ensemble vormen de heren een soort werkplaats waar muziek wordt ontwikkeld. Met een klassieke scholing in de achterzak wordt vrijmoedig geïmproviseerd tot zich een nieuw stuk uitkristalliseert. Onderweg worden allerlei invloeden toegelaten tot het alchemisch proces, maar de belangrijkste daarvan is toch echt de minimal music van componisten als Philip Glass en Steve Reich. Zonder dat voorwerk zou deze muziek ondenkbaar zijn.
Voor deze nieuwe cd, hun zesde alweer, is een keur van gastmusici uitgenodigd. Zij vullen het toch al rijke klankbeeld aan met drums, percussie, veldopnamen en koorzang. Een bijzondere gast is de koncovka, een overgeblazen herdersfluit uit buurland Slowakije, die in een van de stukken een opvallende rol vervult met zijn diffuse klank vol boventonen.
Wat de gevoelstemperatuur twee jaar geleden nóg meer deed oplopen, was de zang van Vojtech Nydl, die met zijn zoetgevooisde en niet door scholing verpeste stem enkele vocale partijen voor zijn rekening nam. Dat doet hij hier ook, maar zoals hij live het hart van de tong kan laten vloeien, lijkt in de studio toch een stuk lastiger. Meer dan een miniem minpuntje levert dit overigens niet op, en je moet er destijds bij zijn geweest om het te kunnen merken. (Ton Maas)





«« terug naar overzicht