Ngoni-speler Yehia Samaké (links) en DJ mps PILOT
Alle foto\'s door Lotte de Man
Future Takamba: live-trance met elektronica en visuals Mps PILOT brengt Super 11 uit Mali naar Benelux maandag 11 oktober, 2010

Future Takamba is een cross-overproject van Malinese takamba-trancemuziek en Nederlandse elektronische dance en visuals. Een samenkomst van auditief en visueel experiment uit de Sahara en Amsterdam. Aan de oeroude woestijntrance voegt mps PILOT live zijn elektronische muziek toe, terwijl vj Lotte de Man op het podium een extra dimensie creëert met experimentele visuals van beelden uit Mali en vanhier. Daarbij komen de zwierige dansers van Super 11 en zo ontstaat meeslepende, moderne takamba. Op 21 oktober begint de tournee.


Dj/producer mps PILOT, alias Horst Timmers, werd in 2003 tijdens het Malinese Festival au Désert gegrepen door de traditionele takambamuziek van de zevenkoppige band Super 11, in Mali al dertig jaar een begrip, en persoonlijke favoriet van Ali Farka Touré. Hun repetitieve, ritmische en rootsy muziek bestaat uit riffs op ngoni’s (geplukte luit), zang, en percussie op kalebassen.

Woestijntrance uit Gao
Takamba komt voort uit de orale overdracht van verhalen van nomaden (de Songhai) uit de zuidelijke Sahara. ‘Takambamuziek tilt je letterlijk op’, vertelt Horst Timmers. ‘Ik had nog nooit zoiets gehoord en het bleef me bezighouden. In mijn hoofd klonk steeds vaker een moderne variant van de indringende cadans en melodie. Ik wilde muziek gaan maken met Super 11. Ik trok de stoute schoenen aan en heb hen in 2008 in Gao, Mali, opgezocht en voorgesteld om samen te werken aan een synthese van hun Afrikaanse woestijntrance en mijn westerse elektronische sounds. Na jamsessies was Super 11 aan boord voor het idee en inmiddels staat er een tournee voor de deur en liggen er twee albums op stapel. Eén met de muziek van Super 11 en een tweede van ons gezamenlijke Future Takamba.’

Super 11
Super 11 (Gao, Mali) bestaat zo’n dertig jaar en wordt wereldwijd als de meest gerenommeerde takambagroep beschouwd, maar trad nauwelijks in het buitenland op. Een uitzondering vormde in 2004 het Smithsonian Folklife Festival (VS), het meest gerenommeerde festival gelieerd aan het Smithsonian Institute. Bezetting: Issa Touré (zang), Yehia Samaké (ngoni) Yacouba Arawaidou (ngoni), Salif Maiga (kalebas), Aliou Saloum Yattara (kalebas), Fatoumata Sarre (dans) en Mariam Sarre (Dans).

Vj Lotte de Man
Mps PILOT maakt naast zijn wereldwijde werk als worldgroove-dj remixen van internationaal bekende wereldmuziekartiesten en produceert diverse live cross-over/wereldmuziekproducties. Hij ontmoette Super 11 meerdere malen in de Malinese Sahara. Lotte de Man is filmmaker en vj. Als filmmaker begeeft ze zich in een heel uiteenlopende werkveld, waaronder community-artprojecten, maar ook als vj bij improvisatieband Shinkansen. Voor een zelf-geïnitieerde documentairefilm reisde ze meerdere malen in Mali. De regie is in handen van Aike Dirkzwager, die naast werk voor Toneelgroep de Appel en het Nationale Toneel onder meer de bekroonde voorstelling Meneer Ibrahim en de Bloemen van de Koran regisseerde.

Speeldata Future Takamba
do 21 oktober: KIT, Amsterdam
za 23 oktober: Zuiderpershuis, Antwerpen
wo 27 oktober: Bijlmerparktheater, Amsterdam
do 28 oktober: Rasa, Utrecht
za 30 oktober: Paradox, Tilburg

Bekijk hier de trailer van Future Takamba

Die trailer plus meer video's vind je op het YouTube-kanaal van Future Takamba

Klik hier om acht tracks van Future Takamba te beluisteren.

Klik hier voor de website van Future Takamba. 

 


meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024