Masha Vahdat
Chiwoniso
Marcel Khalife
Amal Murkus
Tiken Jah Fakoly
Listen to the Banned cd project Gecensureerde artiesten krijgen een stem zondag 15 augustus, 2010

Muziek die dictators laat beven en fundamentalisten boos maakt. Zo noemen de organisatie Freemuse en samensteller Deeyah de cd Listen to the Banned. De plaat verzamelt hedendaagse nummers van artiesten die gecensureerd, vervolgd, veroordeeld, gevangen gezet en zelfs gemarteld zijn om hun muziek.


Deeyah: ‘Dit is een collectie songs van artiesten van over de hele wereld die met censuur te maken hebben gehad of wier muziek verboden is geweest. Deze artiesten (...) hebben het recht om te bestaan en om hun gevoelens en meningen vrij te uiten door middel van hun kunst. We mogen niet toestaan dat onze meningsvrijheid in het gedrang komt. Muziek kun je niet het zwijgen opleggen.’

Freemuse en Deeyah
Volgens Freemuse en Deeyah brengt muziek vreugde en geeft ze een stem aan de ‘stemlozen’. Het is een kracht die zich volgens hen de toorn van intolerante religieuze leiders en alleenheersers op de hals haalt. ‘Het gaat ons om één belangrijke zaak: het beschermen van de vrijheid van muzikale expressie. Die vrijheid wordt door de meeste mensen voor lief genomen.’

De verhalen van de verschillende artiesten op de cd staan te lezen in het cd-boekje – dat ook digitaal te lezen is (zie de link onder aan dit artikel). Ze vertellen bijvoorbeeld over Lapiro de Mbanga, die al jaren gevangen zit in Kameroen vanwege een lied dat de Kameroenese president kritisch onder de loep nam. Freemuse is nog steeds in actie tegen de uitspraak. Ook is er bijvoorbeeld het verhaal van Mahsa Vahdat, die in haar thuisland Iran niet solo mag optreden.

Rechten beschermen
Freemuse is de internationale organisatie die het beschermen van de rechten van muzikanten en componisten als hoogste doel heeft. Als kind van Pakistaans-Afghaanse ouders groeide zangeres, componiste en filmmaakster Deeyah op in de moslimgemeenschap van Oslo. Zij was de enige vrouw die ooit in de leer ging bij Nusrat Fateh Ali Khan.

Na decennia van intimidatie en fysieke bedreigingen uit conservatieve en extremistische hoek is Deeyah (die muziek uitbracht onder haar echte naam, Deepika) inmiddels gestopt met optreden. Ze wijdt nu haar leven aan het bevechten van mensenrechten en vrijheid van meningsuiting.

Blader hier door het uitgebreide digitale booklet dat bij het album hoort.

www.listentothebanned.com
www.freemuse.org


meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024