Sabir Sultan Khan en Heiko Dijker
Taka van The Venopian Solitude
Nizar Rohana Trio
Petit Parquet

Verslag Houtfestival 2018 met Mixed Media Lounge Zondag 17 juni - een live verslag zondag 17 juni, 2018

Het Houtfestival in het Haarlemmerhout park in Haarlem vond plaats op zondag 17 juni 2018! Als altijd was er muziek op vier podia. Opnieuw was de Mixed Media Lounge, waarvan wij met MixedWorldMusic de host zijn, deel van het programma: live-interviews en miniconcerten met de festivalartiesten. Lees hier ons verslag en bekijk de video's uit de Mixed Media Lounge. 

tekst, foto's en video's door Ton Maas en Erk Willemsen 

De goedlachse Sabir Sultan Khan uit Rajashtan weet zijn gehoor al te charmeren eer hij één noot gespeeld heeft. Bijna een kwartier lang moesten hij en zijn begeleider wachten tot Arp Frique & Family op het hoofdpodium waren uitgeraasd. Nadat hij de vele snaren van zijn sarangi nog weer eens had gestemd, neuriede hij olijk mee met een van de nummers van Niels Nieuborg en zijn band, al wiegend op de in zijn oren ongetwijfeld simplistische beat. De klassieke muziek van noord-India kent een veel complexere ritmiek, met maten van tien, twaalf of nog veel meer tellen en wisselende accenten.

Muzikale bespiegeling
Ook toen de rust was weergekeerd, nam Khan eerst even rustig de tijd om zijn instrument bij het aandachtige publiek te introduceren. Niet alleen is hij zelf de negende generatie in een geslacht van sarangispelers, het instrument dat hij bespeelt, behoorde ooit toe aan zijn overgrootvader. ‘It’s very young - only 120 years old’, voegde hij er met een glimlach aan toe. Met de avondraga die hij vervolgens speelde, wist Khan het publiek in de afgeladen Grenzeloostent moeiteloos te bewegen tot meditatieve bespiegeling op zijn afwisselend loom kringelende of razendsnel buitelende melodielijnen.



Mixed Media Lounge
Al eerder op de dag, met de headliner van deze dag, Arp Frique, erachter al opgesteld besluiten Sabir Khan en Heiko Dijker het programma van de Mixed Media Lounge op dit meer dan geslaagde Houtfestival. In de video hieronder legt hij in het live-interview met Ton Maas het spel op de sarangi uit. Ook tablaspeler Heiko Dijker vertelt in een notendop hoe klanken en ritmes van de tabla in elkaar zitten. 


18.10-18.25 Ton Maas interviewt SABIR KHAN & HEIKO DIJKER + miniconcert


The Venopian Solitude
Al aan het begin van de dag zagen we een waanzinnig concert van de Maleisische band The Venopian Solitude op het Grenzeloos podium. Programmeur Francis de Souza had de concertreeks Grenzeloos het liefst laten openen door Sabir Sultan Khan en Heiko Dijker. Een heerlijk dromerige ochtendraga als binnenkomer en sfeermaker. Een ingelaste schnabbel bij de Indiase ambassade in Den Haag gooide echter roet in het eten, zodat de eer om als eerste het Grenzeloospodium te betreden toeviel aan The Venopian Solitude uit Maleisië, de zevenkoppige band rond zangeres Suika Takahara, kortweg Taka. De gehoofddoekte frontvrouw is een vat vol tegenstrijdigheden. Zo benadrukt ze dat haar naam een pseudoniem is, om dat ze als jong meisje online seksueel misbruikt werd en sindsdien haar ware identiteit verbergt. Maar als ze los gaat tijdens het optreden en de verschillende sjaals en omslagdoeken worden afgeworpen of losgetrokken, komt geleidelijk een zwart T-shirt in beeld waarop in verschillende afleveringen het woord Porn! te lezen valt.



In de hel is koffie
Het kan daarbij zeker om humor gaan, want daarvan zijn de jonge Maleisiërs bepaald niet gespeend. Wie hun websitge bezoekt, stuit als eerste op de mededeling ‘Welcome to Hell!’, gevolgd door ‘grapje’. Maar om verder te komen dan de homepage, moet je wel eerst een keuze maken tussen thee of koffie, waarbij de liefhebbers van de laatstgenoemde drank op een dood spoor belanden. Want de leden van The Venopian Solitude zijn verklaarde theedrinkers, al is gitariste Ariana volgens haar bio op de site een gediplomeerde barista.

De een z’n pop is de ander z’n wereldmuziek
Of ze zich als avant-popformatie wel een beetje thuis voelen op een wereldmuziekfestival, was een van de vragen die Ton Maas in de Mixed Media Lounge stelde aan Taka. ‘Meestal hebben we thuis inderdaad jonger publiek, maar de mensen hier zijn wel heel chill.’ Of het door de eclectische popmuziek van de Maleisische formatie kwam of door de zaalversterking die zeker bij aanvang veel te hard stond afgesteld, zal nooit helemaal duidelijk worden, maar feit is dat al na het tweede nummer een groot deel van de aanwezigen het concert verder voor gezien hield.

Warmer onthaal
Jammer, want The Venopian Solitude heeft veel in zijn mars. Het mag dan popmuziek zijn die de Maleisiërs maken, maar wel heel aanstekelijke en vernuftig geconstrueerde, bovendien gelardeerd met lokale klankkleuren, zoals raamtrommels uit de regio. Het akoestische optreden dat de band later gaf in de Mixed Media Lounge, klonk heel wat beter en werd door het toegestroomde publiek ook een stuk warmer ontvangen.

Bekijk hier de videoregistratie van hun optreden én het interview in de Mixed Media Lounge. 


16.10-16.25 Ton Maas interviewt THE VENOPIAN SOLITUDE + miniconcert

Verborgen subtiliteit
Op hetzelfde hoofdpodium trad vervolgens het Franse kwartet Super Parquet aan met een uiterst dansbaar brouwsel van traditionele wijsjes uit de Auvergne met live-elektronica. Numeriek is de groep in evenwicht tussen akoestiek en elektroniek, maar banjo en doedelzak werden in de eerste twee stukken overvleugeld door elektronisch geweld. Pas toen het viertal daarna wat gas terugnam en er meer transparantie in het geluid kwam, kon je goed horen dat er wel degelijk subtiliteit school in de ‘wall of sound’.

Nizar Rohana Trio
Twee uur eerder was het Nizar Rohana Trio al in de Mixed Media Lounge te gast. Rohana legt de achtergronden van zijn ud uit en het trio speelt twee composities van de hand van Rohana. 


14.10-14.25 Bas Springer interviewt NIZAR ROHANA TRIO + miniconcert

Het Nizar Rohana Trio speelt een nummer en daarna interviewt Bas Springer ze over  de ud, die Rohana bespeelt en de achtergronden van dit trio. 

 

De Mixed Media Lounge artiesten
Live-interviews en akoestische miniconcerten van de festivalartiesten



NIZAR ROHANA TRIO 
(Palestina)
Nizar Rohana wordt tot de allerbeste ûdspelers ter wereld gerekend. Hij woont sinds vijf jaar in Nederland. Zijn eigen composities klinken hedendaags en fris, maar zonder de kenmerkende, authentieke ‘taal’ van de ud te verliezen. Hij speelt een trioconcert met Matyas Szandai, contrabas en Udo Demandt, percussie aan zijn zijde. 

 
THE VENOPIAN SOLITUDE 
(Maleisië)

De gehoofddoekte Suiko Takahara alias Taka publiceerde aanvankelijk publiceerde zij haar nummers alleen op het internet, via youtube en bandcamp, en langzaam maar zeker creëerde zij op deze manier een steeds grotere following. Na het uitbrengen van haar debuutalbum besloot zij niet meer solo op te treden maar met een volledige band. Met deze formatie zijn zij voor het eerst in Nederland te zien. The Venopian Solitude maakt een vreemdsoortige vorm van elektronische popmuziek, waarin keyboard, sampler, gitaren en allerhande percussie versmelten tot een intrigerende en avantgardistische mix, waarin elementen vanuit de pop, indie, hiphop, rock en traditionele Maleisische muziek terug te vinden zijn. 

 



SABIR KHAN & HEIKO DIJKER
 (India, NL)
De sarangi is een strijkinstrument uit India. Sabir Khan is een absolute meester op dit prachtige instrument. In zijn stijl spelen zowel melodie als ritme een grote rol. Hij wordt begeleid door de Nederlandse tablaspeler Heiko Dijker. Samen brengen ze een programma van klassieke Indiase muziek.


Nog veel meer tijdens het Houtfestival


Op het grote Houtpodium treden de volgende formaties op: 
Super Parquet (Frankrijk) 
Rizan Said (Syrië)
Memo Pimiento Electric Orchestra 
Arp Frique & Family 
en dj's DJ Matrub en DJ mps PILOT

Op het intieme Grenzenloos podium kun je de vogende groepen zien spelen: 
Hierboven al genoemde Nizar Rohana, The Veloptian Solitude en Sabir Khan en Heiko Dijker, maar ook Spinifex met hun programma Soufifex. 

Klik hier voor het blokkenschema.

Blijf op de hoogte via www.houtfestival.nl en volg het festival op www.facebook.com/houtfestival of www.facebook.com/houtnacht voor het meest actuele nieuws.

 


meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024