Aynur op tournee Koerdisch-Turkse diva doet Nederland en België aan vrijdag 2 februari, 2018

Zangeres Aynur was de eerste Koerdische artiest ooit die in de eigen taal optrad voor de Turkse staatstelevisie. De afgelopen jaren heeft ze het imago van Koerdisch-Turkse zangeres losgelaten. Ze laat zich niet langer alleen inspireren door Koerdische en Turkse muziek, maar verwerkt ook invloeden uit andere mediterrane landen en Centraal-Azië. Handelsmerk van deze diva is haar glasheldere stem, die doordrenkt is van passie en weemoed. In 2017 gaf het Berklee Mediterranean Music Institute haar een Master of Mediterranean Music Award, een grote blijk van erkenning voor haar inmiddels imposante oeuvre. Eind februari maakt Aynur een tournee door Nederland en België.


door Bas Springer (foto's Nadja Pollack en J.B Millot)

Aynur Doğan werd in 1975 geboren in Çemişgezek, een klein bergdorpje in de Turkse provincie Dersim. Ze groeide op met traditionele Koerdische muziek en vestigde zich in 1992 in Istanbul, waar ze muziek en zang studeerde aan de ASM muziekschool. In die periode nam ze een nummer op met de Iraanse muzikanten Kayhan Kalhor en Alijani Ardeshir. In 2002 verscheen haar eerste album Seyir en in 2004 bracht het Turkse label Kalan Müzik haar tweede cd Keçe Kurdan (Koerdisch meisje) uit. Het album werd in februari 2005 door een provinciaal gerechtshof in Diyarbakır in de ban gedaan omdat het, aldus het hof, 'teksten bevat die propaganda maken voor een illegale organisatie'. Die ban werd echter korte tijd later weer opgeheven. In datzelfde jaar 2005 werd Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul uitgebracht, een documentaire van Fatih Akin waarin jonge muzikanten uit Istanbul worden geportretteerd, onder wie ook Aynur. Haar prachtige vertolking van het nummer Ehmedo maakte veel indruk en opende ook internationaal steeds meer deuren voor haar.



Turkey Now Festival
Aynur trad sindsdien al diverse malen op in Nederland, onder meer in 2006, samen met het Nederlands Blazers Ensemble. In 2012 gaf ze twee concerten in het kader van het toen nog bestaande Turkey Now Festival: een ervan samen met de groep Arifa in het Bimhuis en het andere als dubbelconcert met de Turkse zangeres Sevval Sam in Podium Mozaiek in Amsterdam.




Mujeres de Agua
De Spaanse componist, gitarist en producer Javier Limón nodigde Aynur uit voor Mujeres de Agua (2010) , een project met zangeressen uit de landen rondom de Middellandse Zee, onder wie Estrella Morente, Mariza, Concha Buika en Yasmin Levy. In 2011 trad Aynur als onderdeel van dat project op tijdens North Sea Jazz. Limón zei ooit over haar: 'Wanneer Aynur een melodie tot zich neemt, maakt ze zich die volledig eigen en transformeert haar tot iets prachtigs. Iedere noot, iedere stembuiging, ieder woord wint daardoor aan diepte en raak vervuld van een grote schoonheid.'



Koerdistan
Op haar voorlaatste cd Rewend (Nomade), die in 2010 verscheen,  zingt Aynur aangrijpende Koerdische songs uit Turkije, Syrië, Irak, Iran en Armenië. Wat telkens weer indruk maakt, is haar aangrijpende stem, die altijd oprecht en vol passie klinkt. Aynur is meer dan een zangeres en een muzikant, ze is symbool en spreekbuis van de Koerdische cultuur die meer dan driehonderd jaar muziekgeschiedenis kent. Haar songs zijn een synthese van moderne westerse muziek en traditionele Koerdische gezangen, met teksten die verwijzen naar de onderdrukking van haar volk.

Tijdens haar concerten in Nederland en België wordt Aynur begeleid door Cemîl Qoçgîrî (tanbur), Alex Simu (klarinet), Franz Von Chossy (piano), Kristijan Krajncan (drums/cello) en Manuel Lohnes (bas).

Concerten
22 feb - Muziekgebouw, Eindhoven
23 feb - Zuiderstrandtheater, Den Haag
10 mrt - Palais des Beaux-Arts (Bozar), Brussel

  

 

 


meer nieuws
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024
Een persoonlijke impressie
maandag 29 januari, 2024
Monica Akihary met Boi Akih op Jazz Podium Hot House in Leiden
zaterdag 27 januari, 2024