Feras Khouri en Mireille Bittar
Youssef Nassif (kanun)
Mireille Bittar
Mireille Bittar
Mozaiek Ensemble
Feras Khouri
Stan Rijven
Mozaiek Ensemble imponeert in ‘schuilkerk voor kwetsbare muziek’ Concertserie Old Routes & New Roots maandag 8 januari, 2018

Amsterdam telt meer dan 180 nationaliteiten en je zou mogen verwachten dat het muziekaanbod in de hoofdstad daarvan een afspiegeling is. Niets is echter minder waar. Met de sluiting van het Tropentheater in december 2012 en het vertrek van ervaren wereldmuziekprogrammeurs bij Paradiso en De Melkweg - die beiden niet werden vervangen -  is het aanbod aan wereldmuziekconcerten in Amsterdam de laatste jaren aanzienlijk verschraald. Als reactie op deze culturele verarming nam Dutch Delta Sounds het initiatief voor 'Old Roots & New Routes', een serie van zeven wereldmuziekconcerten van bijzondere ensembles die alle in Nederland gevestigd zijn en een spannende kruisbestuiving presenteren van muziek uit diverse delen van de wereld. Vaste locatie is de schitterende, uit 1668 daterende Amstelkerk. Het vierde concert in deze boeiende serie werd afgelopen zaterdag gegeven door het Mozaiek Ensemble, dat bestaat uit muzikanten uit Syrië, Frankrijk en Nederland.

door Bas Springer (foto’s Eric van Nieuwland)

Het Mozaiek Ensemble staat  onder leiding van de Syrische pianist/arrangeur Feras Khouri, die in zijn geboorteland vele grote Arabische sterren begeleidde totdat hij naar Nederland vertrok. Hier aangekomen richtte Khouri met landgenote en sopraan Mireille Bittar het achtkoppige Mozaiek Ensemble op, dat zich toelegt op de vertolking van Arabische liederen, opnieuw getoonzet in een fraaie mix van oosters en westers klassiek. Het octet wil deze twee werelden verbinden en bruggen slaan tussen westerse en niet westerse culturen. Dat lukte afgelopen zaterdag uitstekend in een nagenoeg uitverkochte Amstelkerk, die door muziekjournalist Stan Rijven, mede-initiatiefnemer van de concertserie, in zijn inleiding werd omgedoopt tot ‘schuilkerk voor kwetsbare muziek’. Naast nummers van de Rahbani Brothers uit Libanon, vaste componisten van de Libanese superster Fairuz, en andere Arabische componisten stonden ook stukken van Wolfgang Amadeus Mozart, Tomaso Albinoni op het programma, alsmede Autumn Leaves van de Frans-Hongaarse componist Joseph Kosma.

Indrukwekkende sopraan
Ster van de avond was zangeres Mireille Bittar (27), tevens artistiek leider van het ensemble. Dit supertalent studeerde in Syrië opera en volgt momenteel de tweejarige master klassieke zang aan het Conservatorium in Amsterdam. Ze is gezegend met een prachtige sopraan, die diepe indruk maakte op het enthousiaste publiek in de Amstelkerk. Naast klassieke opera laat zij zich ook inspireren door grote Arabische artiesten, onder wie de al genoemde Fairuz. Bittars indrukwekkende vocalen werden ondersteund door piano, cello, fluit, viool, percussie, contrabas en kanun. Het vakmanschap en enthousiasme van de muzikanten en de grote afwisseling van het repertoire maakten van dit concert een avond om niet snel te vergeten. En toen Mireille Bittarals toegift Aan de Amsterdamse Grachten zong was de muzikale brug tussen het Midden-Oosten en Amsterdam definitief geslagen.

Vervolg concertserie Old Roots, New Routes

3 feb  - Taradhin
3 mrt  - The Nordanians
24 mrt - Caravan

Kaartverkoop via de ticketlink bij de afzonderlijke concerten of reserveer via  reservering@dutchdeltasounds.nl

dutchdeltasounds.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024