Alden Biesen
S F
Nat Schots Weekend dinsdag 12 september, 2017

De laatste editie van het Schots Weekend was dit jaar bijzonder Schots, 'bijhoorlijk nat' zoals bassist Stewart Wilson van de groep Aizle uit Manchester zei tijdens hun openingsconcert in het prachtige Alden Biesen. Het landgoed waar afgelopen weekend voor de 32ste keer het familie-festival Schots Weekend werd gehouden. Opa's en oma's, vaders, moeders met of zonder kinderwagen en hond en al dan niet in Schotse kleding, bezochten dit sympathieke festival. In totaal zo'n 8500 bezoekers genoten van roofvogelshows, boogschieten, kinderanimatie, rondtrekkende shows en Highland games (o.a. touwtrekken) en natuurlijk heel veel concerten en marcherende Highland Bands.

S F
 

In deze blog drie bands die te zien waren tijdens het Schots Weekend: Aizle, Pons Aelius en Snakes in Exile.

Tijdens het Schots Weekend klonk veel instrumentale muziek zoals de groep Aizle die een bewogen concert gaf op de zaterdagmiddag in de 'De Rijschool'. Een grote binnenruimte met tribune waar dit vijftal uit Manchester met enthousiasme 'n één uur durende set speelde. Aizle speelt onvervalste folk binnen de Schotse, Ierse en Engelse traditie. De groep klinkt compact, professioneel en vooral hun attitude is aanstekelijk. Het speelplezier en hun instrumentbeheersing is verbluffend. Zeker het enerverende tandem van tinwhistle en viool dat de opzwepende unisono gespeelde thema's vlekkeloos neerzet. Ze werden bijgestaan door contrabas, gitaar en piano.

 

Klik hier voor Aizle - Youtube

 

Vooral het pianospel van Jim Molyneux samen met violist Graham MacKenzie vormt een mooie duo-afwisseling tijdens het concert.

 

Pons Aelius is een enthousiaste band uit New Castle die hun naam ontleent aan de bekende burcht aan de rand van de stad. Een groep van zes jonge musici die met verve en concentratie traditionele folk speelt en er een eigen twist aan geeft door middel van originele en pakkende melodieën en zich daarbij niet laat storen door de onrustige en soms rumoerige feesttent.

 

De Belgische groep Snakes in Exile viert dit jaar hun 25-jarige bestaan De band speelt pop-georiënteerde folk met prachtige samenzang met een doorgewinterd karakter. Deze musici zijn volledig op elkaar ingespeeld. Dat maakt van Snakes in Exile een geolied orkest maar daar schuilt ook het gevaar. Juist deze vaardige kennis van hun muziek zorgt er niet voor dat de groep hun optreden laat schitteren. Hun performance is matig en obligaat. Het publiek geniet overigens van hun helden, zingt luidkeels mee en zwiert over de dansvloer die inmiddels (in de avond) goed gevuld is.

 

Klik hier voor Snakes in Exile - YouTube

© Mattie Poels.


meer nieuws
Hoog en omvangrijk bezoek uit Portugal
dinsdag 19 september, 2017
maandag 18 september, 2017
Womex 2017 gaat 25 oktober van start in Katowice
vrijdag 15 september, 2017
Vernieuwend en toch trouw aan de ziel van de fado
woensdag 13 september, 2017
27ste editie van Noors volks- en wereldmuziekevenement
zaterdag 9 september, 2017
zondag 3 september, 2017
Plus de Transglobal World Music Chart top-40
vrijdag 1 september, 2017
Hiphop, funk en fashion
donderdag 31 augustus, 2017