Kayhan Kalhor
Simone Bottasso (Folk Messengers)
Didier Laloy & Kathy Adam (Belem)
Muzikale geneugten aan de Maas 20 jaar Festival d’Art in Huy donderdag 3 augustus, 2017

In het Belgische Huy (Hoei) vindt al twintig jaar een festival plaats dat een volle zomerweek in beslag neemt. Het stadje aan de Maas biedt dan zes dagen lang onderdak aan muziek van dichtbij en veraf, die wordt uitgevoerd op diverse locaties. Het programma van twintigste editie, die duurt van 18 tot en met 23 augustus, ziet er zeer interessant uit en omvat optredens van artiesten die maar zelden in Nederland te zien zijn. Het festival besluit met de wereldpremičre van Belem & The MeKanics, het nieuwste geesteskind van componist en trekharmonicavirtuoos Didier Laloy.


door Ton Maas (tekst en foto's)

Het Festival d’Art Huy brengt gewoontegetrouw veel muziek uit eigen land. En dat is geen straf, want zowel Vlaanderen als Wallonië zijn al jarenlang een vruchtbare bodem voor muzikale grensverkenningen op het snijvlak van folk, jazz en klassiek. Uit Vlaanderen komt de groep MandolinMan, die bewapend met vier mandolines volkse traditie uit de lage landen een welverdiende opfrisbeurt geeft en opwerkt tot luistermuziek.



Apollo You Sixteen
Gitarist en ûdspeler Karim Baggili is al jarenlang een vaste waarde binnen de Belgische muziekscene. Hij maakte deel uit van het succesvolle kwartet Dazibao, waarin ook de trekharmonicaspelers Sophie Cavez en Jonathan de Neck, vervulde een belangrijke rol in het project Blindnote en werkte samen met de Palestijnse broers Joubran. In Huy treedt hij op met zijn nieuwste project Apollo You Sixteen, waarin hij met ingrediënten uit de Arabische muziek, flamenco en rock een nieuw idioom ontwikkelt.



Oorstrelend snarenspul uit Turkije en Iran
Kayhan Kalhor en Erdal Erzincan waren vorig jaar al te zien op de MusicMeeting in Nijmegen. Hun muzikale dialoog, waarin Perzische en Ottomaanse traditie zich langs gestreken en getokkelde snaren vervlechten, zal beslist zorgen voor een van de hoogtepunten van het festival aan de Maas. Erzincan behoort samen met Erkan Ogur tot de belangrijkste vernieuwers van het spel op de Turkse langhalsluiten en Kalhor is onbetwist de grootst levende bespeler van de Perzische kemancheh (penvedel).



Boodschappers tussen folk en jazz
Uit Italië komt het trio The Folk Messengers, dat met een knipoog naar de legendarische groep van Art Blakey een spannende brug slaat tussen folk en jazz. Alleen al qua bezetting – gitaar, trekharmonica en trompet – is de groep een buitenbeentje. Een van de drie muzikanten is sinds enkele jaren ook een bekende verschijning in Nederland, want trekharmonicaspeler Simone Bottasso studeert compositie aan CodArts in Rotterdam.



Belem goes mechanic
De grootste verrassing van Festival d’Art 2017 is ongetwijfeld Belem & The MeKanics, het nieuwe project van Didier Laloy. Samen met celliste Kathy Adam veroverde de componist en trekharmonicavirtuoos in luttele jaren de wereld als het duo Belem. In Huy, sinds vele jaren een soort thuisbasis voor Laloy, gaat op de slotavond van het festival de nieuwste incarnatie van Belem in première, waarbij het duo wordt begeleid door een heus mechanisch orkest, een creatie van de legendarische Belgische avantgardist Walter Hus.



18 aug - Fanfare Gankpo
19 aug - Brussels Balkan Orchestra, Bal Grec Nisiotika, McDonell Trio, Nicolas Hauzeur & Friends 'Kavalquinho'
20 aug - Haza-Mazzotta, Karim Baggili 'Apollo You Sixteen'
21 aug - Aurélie Charneux, The Folk Messengers
22 aug - Kayhan Kalhor & Erdal Erzincan, MandolinMan
23 aug - Belem & The MeKanics (première)

info en tickets: www.festivalarthuy.be






meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024