Duende Josele
El Naan
Viviane
Viviane
Reportage EXIB Música 2017 Zingen onder de zwaluwen zondag 23 juli, 2017

Voor de vierde keer werd dit jaar muziekbeurs en festival EXIB Música gehouden, een muziekbeurs en -festival ter promotie van de muziek uit Spanje, Portugal en Latijns-Amerika. De Portugese provinciehoofdstad Évora stroomde vol met journalisten, programmeurs en artiesten van over de hele wereld. Terwijl de singer-songwriters overheersten, maakten de artiesten uit de hoeken (techno)fusion en traditie de meeste indruk.


door Elda Dorren

De volle maan staat aan de schemerende hemel op Praça do Giraldo, het dorpsplein van Évora, terwijl zwermen zwaluwen loopings maken ter aankondiging van de bloedhete zomer. De hoofdstad van Alentejo, de provincie in het Portugese binnenland, is dit jaar voor de tweede keer het pittoreske decor voor muziekbeurs EXIB. De eerste twee edities werden in Bilbao gehouden en de organisatie zoekt een nieuwe locatie voor volgend jaar, maar unaniem vonden de ‘delegates’ dit jaar: blijf in Évora.

Het stadje, dat sinds 1986 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat, verenigt de ideale factoren voor zo’n beurs: het is gemakkelijk aan te reizen (anderhalf uur met bus of trein vanaf Lissabon), overzichtelijk (het heeft iets meer dan 50.000 inwoners en het historische centrum is zeer compact) en goedkoop (prima hotels voor 45 euro per nacht en heerlijke maaltijden voor onder een tientje).

Wat betreft de showcases viel vooral één ding op: de enorme hoeveelheid ‘etnische’ singer-songwriters. Mariela Condo uit Ecuador zong Violeta Parra-achtige songs begeleid door haar gitarist, zangeres Rusó Sala uit Catalonië (met overigens een prachtige stem en interessant repertoire) begeleidde zichzelf op gitaar, evenals de Guatemalteekse Ishto Juevez met zijn vrolijke, wereldverbeterende liedjes. Voor wie op zoek is naar nieuwe, eigentijdse klanken op het gebied van wereldcross-over was dat net niet spannend genoeg.

Ook fado-zangeres Cristiana Aguas – prima stem, maar helaas nieuw repertoire dat meer past in een hotellobby, de Spanjaard Miguel Soler – indrukwekkende vocale en artistieke capaciteit verpakt in sentimentele flamenco-ballads - en de Portugese popdiva Viviane en haar enorme band stelden teleur. Allemaal geweldige stemmen, maar de vernieuwing en roots-invloeden waren ver te zoeken.

Twee uitzonderingen waren er in die categorie: de Braziliaanse singer-songwriter Fred Martins zette een heerlijk gruizige pop-set neer waarin de soms wat lieflijke muziek van zijn cd’s een ruigere kant kreeg. En ook de originele liedjesschrijver Duende Josele, ex-frontman van El Desvan del Duende uit het Spaanse Extremadura, overtuigde met zijn eclectische popsongs met flamenco- en spoken word-invloeden.




Maar het waren vooral de traditionele musici en de etno-dj’s die de meest indruk maakten. Zo speelde het chamamé-duo van Javier Colli uit Argentinië – accordeon en gitaar – een indrukwekkende set waarbij duidelijk werd hoezeer deze traditionele, ritmische muziekvorm uit de binnenlanden van Argentinië overeenkomsten vertoont met bijvoorbeeld de jazz. En de Spaanse groep El Naan (‘Castiliaanse folk uit de eenentwintigste eeuw’) liet een knap geconstrueerd amalgaam van Spaanse folk-klanken horen met een uitgebreide band en keur aan instrumenten, van ezelkaak tot aardewerken potten.




Het meeste succes hadden twee projecten van elektronische aard. Nación Ekeko uit Argentinië, een creatie van componist, multi-instrumentalist en producer Diego Pérez, bracht op een speelse en organische manier de culturele bagage van zijn thuisland onder de aandacht: hij remixt gezangen, dichtregels en muziek van inheemse Zuid-Amerikaanse volkeren op een Manu Chao-achtige manier, waarbij hij ook nog eens een unieke interactie creëert met het publiek.

Ook de Portugese artiest Omiri is zo’n artiest die op een hedendaagse manier – alles klinkt urgent en actueel – de traditie nieuw leven inblaast. Hij gebruikt audio- en video-opnamen van oudere rurale Portugezen en bewerkt die op een vindingrijke en soms humoristische manier met elektronica, loops en lagen. Live speelt hij ook nog mee op oude instrumenten als de draailier. Op papier klinkt dat misschien gezocht, muzikaal klopt het project als een bus: tijdens zijn slotconcert danste jong en oud op het historische dorpsplein.



Genetwerkt werd er natuurlijk ook, officieel in het spectaculaire Palacio de Dom Manuel, ooit de residentie van de Portugese koningen, maar informeel vooral tijdens het eten, het beluisteren van jams tot diep in de nacht en een prachtige excursie naar naburige stadjes, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Met een enthousiast team van bevlogen en hartelijke organisatoren is dit kleinschalige event een uitgelezen mogelijkheid om nieuwe muziek te horen en te netwerken. Op naar EXIB 2018! - met een beetje geluk weer in Évora.

Een playlist met een aantal van de EXIB-artiesten: 

Afkomstig van de volgende albums:
Nacion Ekeko – La Danza
OMIRI - Baile Electronico
Duende Josele – La Semilla
Fred Martins – Para alem do muro do meu quintal

EXIB Musica


meer nieuws
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024
Een persoonlijke impressie
maandag 29 januari, 2024
Monica Akihary met Boi Akih op Jazz Podium Hot House in Leiden
zaterdag 27 januari, 2024