Shabaka Hutchings

Music Meeting Live: BCUC invite Shabaka Hutchings Verslag vanuit de Mixed Media Lounge en vanaf het festivalterrein dinsdag 6 juni, 2017

Aan het slot van de tweede dag van Music Meeting Festival 2017 in Nijmegen kwam het Zuid-Afrikaanse BCUC (spreek uit 'bee see you see') naar de Mixed Media Lounge voor een live-interview en een zinderend miniconcert. De volgende ochtend werden ze vergezeld door Shabaka Hutchings voor een ontbijtconcert in de Hortus, en direct daarna was het tijd voor het 'grote' concert in 'de Mondo'.


door Jaïr Tchong - foto's Ton Maas

Bantu Continua Uhuru Consciousness (BCUC) is een jong gezelschap uit Soweto dat met minimale middelen een collectieve trance weet te veroorzaken. Ze waren bij drie gelegenheden te zien tijdens dit Music Meeting Festival: in de Mixed Media Lounge, in de Hortus en tenslotte op het grote veld.

Speciaal voor deze gelegenheid speelden ze met de Britse jazzsensatie Shabaka Hutchings, die onlangs met zijn eigen groep The Ancestors diepe indruk maakte tijdens het Utrechtse Transition Festival.

Saxofonist Hutchings kun je omschrijven als een man met een missie: in tegenstelling tot veel andere jazzsaxofonisten richt hij zich niet op de New Yorkse scene, maar juist op Afrika. In zijn spel hoor je dan ook allerlei Afrikaanse saxgiganten op de sax gesublimeerd in een eigen toon. In woord en gebaar is Hutchings misschien wel het beste wat de Afrikaanse jazz kan overkomen.

De muziek van The Ancestors en BCUC heeft veel overeenkomsten: een prominente rol voor de bassist, een werkwijze die uitgaat van lange jams in plaats van afgeronde composities, en een haast ritueel te noemen concerten. Vooraf was het spannend om te zien hoezeer die BCUC-energie zich tot de Hortus kon verhouden. Want doorgaans staan in de Hortus de wat meer luistermuziekconcerten geprogrammeerd. BCUC had echter geen probleem om het Hortuspubliek in te pakken – na de laatste tonen sprong het hele Hortuspubliek collectief op in luid applaus, sommigen in tranen.

Zie hier het volledige concert in de Hortus: 



Naar eigen zeggen gaat de muziek van BCUC vooral over het formuleren van een werkelijk nieuwe muziek uit Soweto. Een scene waarin de internationale mogelijkheden voor veel groepen uiterst beperkt zijn, vergeleken met de vorige generaties die konden spelen in het internationale antiapartheidscircuit.

Zanger en master of ceremony Jovi noemt het de muziek van na de verwachtingsvolle Mandelatijd, nu blijkt dat zo veel niet ten goede is gekeerd na het afschaffen van de Apartheid.


Het interview met Jovi van BCUC in de Mixed Media Lounge:



Wat BCUC’s muziek zo intens maakt is dat Jovi als ware hij een soulpreacher ook verbanden legt met het publiek hier en nu. De Londense aanslagen van het Pinksterweekend, de post-Apartheidsituatie in Zuid-Afrika en persoonlijke beslommeringen worden door Jovi als een bezeten prediker aan elkaar gesmeed. Met eenvoudige muzikale middelen sorteert BCUC zo een groots emotioneel effect bij de luisteraar. Samen met de enthousiaste aanbeveling van Hutchings om eens voor goede jazz naar Johannesburg te kijken in plaats van New York, maakt BCUC heel nieuwsgierig naar de toekomst van muzikaal Zuid-Afrika.

Het interview met Shabaka Hutchings in de Mixed Media Lounge: 

 
MixedWorld Music en Music Meeting Festival
Online magazine MixedWorldMusic doet verslag vanaf het festivalterrein Music Meeting.

Lees alle verslagen en bekijk alle video's via deze link. Klik hier.

Park Brakkenstein in Nijmegen staat het hele pinksterweekend in het teken van muziek uit alle windstreken.

Met MixedWorldMusic doen we live-interviews en miniconcerten met de festivalartiesten in de Mixed Media Lounge. Je kunt ons vinden in de Mezzo-tent.

Tijdens drie festivaldagen zetten we een heel aantal verslagen online.

Klik hier voor alles over het programma van Music Meeting

Klik hier voor de programmering van de Mixed Media Lounge


www.mixedworldmusic.com 

www.musicmeeting.nl 

3-4-5 juni 2017, Park Brakkenstein, Nijmegen
 


meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024