Shye Ben Tzur met interviewer Koen Schouten
Leden van de Rajasthan Express
Music Meeting Live: Junun feat. Shye Ben Tzur & The Rajasthan Express Verslag vanuit de Mixed Media Lounge en vanaf het festivalterrein maandag 5 juni, 2017

Music Meeting is van oudsher een festival waar muziekstijlen elkaar kruisen, waar musici van verschillende disciplines elkaar ontmoeten en een mix creëren waarmee een nieuw innovatief geheel wordt gemaakt. De band Shye Ben Tzur & The Rajasthan Express is daar een uitstekend voorbeeld van. Luister naar het interview in de Mixed Media Lounge en lees, kijk en beluister het verslag van hun oorverdovend goed concert in 'de Apollo'.


door Mattie Poels - foto's Ton Maas

Koen Schouten interviewde de Israëlische zanger en gitarist Shye Ben Tzur, die met een gedeelte van zijn band The Rajasthan Express een kort optreden verzorgde in de Mixed Media Lounge.

Shye Ben Tzur is verliefd geworden op de Indiase muziek. India is een immens land waar zich in de loop der tijd heel veel verschillende muziekstijlen hebben gevormd, zoals qawwali (sufi), tempelmuziek (gespeeld door Nathoo Lal Solanki op de nagara-trommels), brassmuziek (ooit geïmporteerd door de Engelsen) en gipsymuziek uit Rajasthan. Shye Ben Tzur legt het allemaal haarfijn uit in de Mixed Media Lounge.


Bekijk hieronder het openingslied dat Shye Ben Tzur speelde met zijn Rajasthan Express. Let even op de meest linkse muzikant, Chugge Khan. Hij speelt op de bhapang, een soort 'foekepot', een fascinerend instrument: hij tokkelt op één touwtje en door eraan te trekken, verandert de toonhoogte.


Shye Ben Tzur is naast muzikant ook dichter en bestudeert al jarenlang de verschillende (klassieke) Indiase muziekstijlen. Daarvoor bezoekt hij regelmatig India, in het bijzonder Rajasthan, en verwerkt hij zijn muzikale ervaringen in zijn eigen Hebreeuwse liedjes. Met gitarist Jonny Greenwood (Radiohead) maakte hij een reis door India die door Paul Thomas Anderson werd vastgelegd in de prachtige documentaire Junun, tevens de titel van zijn laatste album met The Rajasthan Express.

Enerverend
Het concert in 'de Apollo' is een wervelwind en een ongebreidelde mix van Indiase heerlijkheden, gemengd met Hebreeuwse zang en Indiase en westerse melodieën die elkaar razendsnel afwisselen. Dat is niet alleen nieuw en origineel, maar ook nog eens opwindend en prikkelend. Enkele musici zitten links en rechts op kleine podia en allemaal hebben ze een blauwe tulband op, op Ben Tzur na.

Dansen
Links en rechts vooraan staan enkele mensen uit het publiek te dansen. Na het derde nummer houden ze het niet meer uit en nemen ze bezit van de ruimte voor het podium. De band is misschien wat statisch qua beeld, maar de muziek is zeer explosief, zeer energiek, met roffelende en golvende ritmes, een voorstuwende trompet met veel hoge noten, en hoog gezongen melodieën. Hierdoor wordt Shye Ben Tzur & The Rajasthan Express een spannend retourtje Noord-India waar je met veel plezier mee mee reist: een perfecte afsluiting van het programma in de Apollo!

 

  


MixedWorld Music en Music Meeting Festival 2017

Online magazine MixedWorldMusic doet verslag vanaf het festivalterrein van Music Meeting. 
Lees alle verslagen en bekijk alle video's via deze link. Klik hier

Park Brakkenstein in Nijmegen staat het hele pinksterweekend in het teken van muziek uit alle windstreken. 

Met MixedWorldMusic doen we live-interviews en miniconcerten met de festivalartiesten in de Mixed Media Lounge. Je kunt ons vinden in de Mezzo-tent.

Tijdens drie festivaldagen zetten we een heel aantal verslagen online.

Klik hier voor alles over het programma van Music Meeting

Klik hier voor de programmering van de Mixed Media Lounge

 

www.mixedworldmusic.com 

www.musicmeeting.nl 

3-4-5 juni 2017, Park Brakkenstein, Nijmegen

 


meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024