Kondi Band verbond van duimpiano en electronic beats Opwindende afro-techno onder aanvoering van duimpiano zaterdag 27 mei, 2017

Kondi Band is het resultaat van een verbond tussen Sorie Kondi uit Sierra Leone - zanger en virtuoos bespeler van de duimpiano (kondi) - en de Amerikaanse producer en dj Chief Boima. De remix die Boima maakte van Kondi's 'Without Family No Money', bleef in de dancewereld niet onopgemerkt en van het een kwam het ander: Kondi reisde naar Amerika en dook met Chief Boima de studio in om een cd op te nemen voor het trendsettende afro-label Strut. Ook live heeft de groep zich inmiddels bewezen als gestroomlijnde dansmachine in de opzwepende traditie van Batida en Konono No. 1.


door Bram Posthumus

Zo vaak hoor je geen muziek uit Sierra Leone. Groot dus mijn verrassing om te zien dat de laatste editie van Womex vorig jaar kans had gezien een band uit Sierra Leone te strikken onder de intrigerende naam Kondi Band. Wat zou het worden? Het werd een feest: traditionele duimpiano ontmoet elektronische beats.

Blind geboren
Sorie Kondi, die zijn naam aan zijn instrument te danken heeft, werd blind geboren in het dorp Mangay Loko. Werken zoals alle andere kinderen kon hij niet en daarom gaven de dorpsoudsten hem een kondi: ijzeren lamellen van verschillende grootte zodat je melodieën kunt spelen, vastgemaakt aan een houten doos waar hij zijn ritmes op tikt. Want dit is dansmuziek, zoals hij me zelf uitlegde.
‘Iedereen kent mij in Sierra Leone. De mensen komen om te dansen op mijn muziek. Iedere gelegenheid is goed. Huwelijk, een festival, of gewoon iemand die een feest geeft, het maakt niet uit. Wanneer Sorie Kondi speelt daalt het geluk op de mensen neer.’



Arm maar gelukkig
Geluk. Het is een woord dat deze vijftiger - klein van stuk, grote zonnebril op en gezegend met een sonoor stemgeluid dat heel ver draagt - regelmatig laat vallen. En dat is opvallend, want een leven als straatmuzikant in een straatarm land waar ook nog eens elf jaar oorlog overheen trok zou anders doen vermoeden. Maar Kondi is een doordouwer. Rond 1980 vertrok hij naar de hoofdstad Freetown, waar geld te verdienen was. Om boven de stadsherrie uit te komen, joeg hij zijn muziek via een geïmproviseerde versterker door een luidspreker. Het was geen vetpot, maar hij en zijn kleine familie konden er net van leven. Veel meer ook niet, zoals zijn lied Without Money No Family pijnlijk duidelijk illustreert. Geen geld, geen respect - en al helemaal niet als je, zoals hij, geboren bent met een handicap.



Een land in oorlog
Het is een bijtend commentaar op de Sierra Leoonse samenleving, een samenleving die destijds ernstig aan het ontsporen was. In 1991 begon een burgeroorlog die acht jaar later de hoofdstad bereikte. Kondi hield zich schuil om aan moordende en rovende rebellen te ontkomen. Met de grootste moeite konden die worden teruggedrongen. Duizenden verloren het leven en Freetown bleef zwaar beschadigd achter. De oorlog hield pas op in 2002. Kondi verloor zijn ouders, maar zijn vrouw en dochter overleefden de belegering.

Gered door het toeval
Freetown was nu geen plek meer waar je als straatmuzikant de kost kon verdienen. Kondi was zo goed als dakloos toen hij door een gelukkig toeval in contact kwam met muziekproducer Luke Wasserman. Kondi: ‘Luke nam mijn muziek mee en stuurde die naar Boima.’ En Boima is Chief Boima, een gerenommeerde DJ en producer met wortels in Sierra Leone, die toen in New York woonde. ‘Boima en Luke hebben mij de kans gegeven om te werken. We wilden een album opnemen in Sierra Leone,’ vertelt Kondi, ‘maar er is daar geen stroom. Dus hebben ze me naar de VS gehaald. Dat was in 2011, 2012.’ Hij logeerde bij Boima in Brooklyn, ging naar de studio, deed gastoptredens bij radiostations en in clubs en werd een soort van celebrity.



Wonderschone fusie
De cd heet Salone en is een wonderschone fusie van oer en modern, handelsmerk van het Londense Strut label. Producer Boima heeft Kondi’s instrument en stem ingebed in een subtiel spel van elektronica dat nergens overheersend wordt. Maar dat ging niet vanzelf.  Boima daarover: ‘Ik maakte een studie van zijn composities en dat was een forse uitdaging. Ik moest zijn timing begrijpen, en hoe zijn instrument gestemd is… Eigenlijk was alles wat ik heb toegevoegd al aanwezig. Het zat al in zijn muziek; ik hoefde het alleen maar expliciet te maken.’
En live lukt dat ook, met een echte band waar Kondi en Boima de spil van vormen. Sorie Kondi, de onverbeterlijke optimist en taaie overlever zegt er zelf dit over: ‘Talent. Daar gaat het om. Ik ben blij dat Boima zijn talent aan het mijne heeft toegevoegd. Dat gaat goed samen. En ik ben heel gelukkig met deze band. Kondi! Dat is pas muziek. En die nemen we overal mee naartoe. Over de hele wereld, insh’Allah.’

Concerten 2017
1 juni – Paradiso Noord Tolhuistuin, Amsterdam
3 juni - Music Meeting, Nijmegen (18.45 uur)
9 juni – Oerol, Terschelling
22 juli – Welcome To The Village, Leeuwarden

 

Cd
Kondi Band - Salone (verschijnt op 2 juni)

 

 


meer nieuws
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024
Een persoonlijke impressie
maandag 29 januari, 2024
Monica Akihary met Boi Akih op Jazz Podium Hot House in Leiden
zaterdag 27 januari, 2024