Mokoomba met nieuw album op tournee Pan-Afrikaanse dansmuziek uit Zimbabwe   zondag 19 februari, 2017

Mokoomba klinkt net zo fris en krachtig als het gedonder van de wereldberoemde watervallen bij hun woonplaats Victoria Falls, een stadje aan de Zambezi rivier in het noorden van Zimbabwe. Deze zes jonge muzikanten maakten de afgelopen jaren een ijzersterke indruk met hun broeierige pan-Afrikaanse mix van lokale Tongaritmes, Zuid-Afrikaanse muziek, afrobeat, soul en soukous. Op hun derde, grotendeels akoestische album Luyando, dat op 10 maart verschijnt, exploreert Mokoomba de muzikale erfenis van de Tonga, de oorspronkelijke bewoners van de Zambezi vallei, waartoe de meeste groepsleden behoren. Eind februari speelt Mokoomba in Rotterdam en Brussel. Bas Springer blikt vooruit.


door Bas Springer (foto's Eric van Nieuwland)

Mokoomba, opgericht in 2007, bestaat uit zes talentvolle Zimbabwaanse musici die inspiratie putten uit diverse Afrikaanse muziekstijlen. Ritmes en melodieën van de Tonga, een minderheid in Zimbabwe, worden gemengd met Zuid-Afrikaanse soul en gospel, Nigeriaanse afrobeat en Congolese soukous, aangelengd met een vleugje reggae. Het resulteert in broeierige pan-Afrikaanse dansmuziek.  De bandnaam betekent ‘diep respect voor de rivier’, een ode aan de Zambezi.


Doorbraak
In 2008 won Mokoomba de Music Crossroads Inter-regional Festival Competition in Malawi en sindsdien tourde de band  door meer dan veertig landen in Afrika, Europa, Azië en Oceanië. Hoogtepunten waren optredens op Couleur Cafe, Sziget, MusicMeeting en Amsterdam Roots. Hun eerste album Kweseka-Drifting Ahead werd opgenomen in samenwerking met de Nederlandse dj Gregor Salto, als onderdeel van een anti-armoedeproject, gefinancierd door AfricaUnsigned.
In 2011 verscheen de mini-cd Umvundla, gevolgd door het tweede album Rising Tide in 2012, dat geproduceerd werd door de Ivoriaanse bassiste en zangeres Manou Gallo (Zap Mama). Het album werd lovend ontvangen. Op MixedWorldMusic schreef Ben Ackermans: ‘Afrikaanse verscheidenheid en gedreven ritmes (…). Keyboards bepalen het geluid soms vooral, en de ruwe keelstem van Mathias Muzaza is opmerkelijk (…).Zo’n groep die een divers publiek in de benen kan krijgen – en met dit materiaal moet dat lukken – kun je er op een festival wel bij hebben.’

Lees de recensie van Rising Tide (2012) hier.

En bekijk hier de akoestische sessie van Mokoomba in het programma Music Time in Africa (mei 2016).  


Luyando
Onlangs ging de  'world wide acoustic tour' van start, met het nieuwe album Luyando in de achterzak. Outhere Records releast het album op 10 maart. Het album bevat tien sterke, grotendeels akoestische danssongs halverwege traditie en moderniteit. Drijvende kracht is zanger/componist Mathias Muzaza, die met zijn jachtige, enigszins krakende stem de vaart er flink in zet. Met soulvolle  vraag- en antwoordvocalen roepen de songs van tijd tot tijd herinneringen op aan de Zuid-Afrikaanse a capella groep Ladysmith Black Mambazo. Ondersteuning komt van het uitermate swingende akoestische gitaarspel van Trustworth Samende, dat wordt opgestuwd door bas en drums. Met  songs over verdwijnende tradities van de Tonga maakt Mokoomba een krachtig  statement. Er valt veel te genieten bij deze spirituele dansmuziek met een boodschap. En stilzitten is bepaald moeilijk bij deze energieke band. Bij de twee concerten eind februari kan je dat zelf meemaken.

Luister hier naar de eerste single van het album, Mokole: 


Concerten 2017
donderdag 23 februari, LantarenVenster, Rotterdam
vrijdag  24 februari, Muziekpublique, Brussel.

 

De trailer voor het nieuwe album Luyando: 

 
www.mokoomba.co.zw 

www.facebook.com/mokoomba 

 

 

 

 

 

 


meer nieuws
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024
Een persoonlijke impressie
maandag 29 januari, 2024
Monica Akihary met Boi Akih op Jazz Podium Hot House in Leiden
zaterdag 27 januari, 2024