trio
Marynka
Avi
Maxim
Midwinterse raga bij Pllek donderdag 22 december, 2016

trio

Raag Mala Suite, met Marynka Nicolai, Dr. Goldfinger en Avi, vierde gisteravond de midwinter zonnewende met een bijzonder ligconcert in de zaal van Pllek in Amsterdam-Noord. De groep baseert zich op het toonsysteem van de klassieke Indiase muziek met zijn raga's (enigszins vergelijkbaar met onze toonladders, zij het met veel meer variëteiten en wetmatigheden) maar past dat op geheel eigen wijze toe.

Avi

De sarod van Avi klinkt als enige vertrouwd Indiaas, met zijn kringelende glissandi en jubelende uithalen. Dat geldt niet voor het statige pianospel van Nicolai, die daarmee een spannende harmonische dimensie met af en toe dramatische accenten aan de muziek toevoegt.

Marynka

Maxim Shaposhnikov (alias Dr. Goldfinger) introduceert zichzelf terecht als 'new born percussionist'. Wat niet wil zeggen dat hij met zijn imposante Siberische sjamanentrommel geen trefzekere klappen uitdeelt. En waar virtuoos Indiaas vingerwerk nodig is, wordt dat gewoon uit een digitaal doosje getoverd.

Maxim

Raag Mala Suite volgt wel de toonladders, maar niet het complexe maatsysteem van de Indiase muziek. In plaats daarvoor wordt soms gebruik gemaakt van eigentijdse dancebeats. De vijf raga's waaruit de suite is opgebouwd, voerden de luisteraar langs verschillende emoties: liefde, geluk, woede, eenzaamheid en tenslotte vrede. Het feit dat je de voorstelling liggend op comfortabele maxikussens en zitzakken ondergaat, bevordert het ondergedompeld raken in de muziek. Helaas moet tussen de delen door de sarod met zijn vele snaren worden herstemd, iets wat Shaposhnikov noopt tot verbindende praatjes. Die passen soms goed bij sfeer en stemming, zoals wanneer hij de overgang van eenzaamheid naar vrede op poëtische wijze verwoordt, maar op andere momenten verstoren ze de flow van de voorstelling. Dat is een klein minpuntje waar nog eens naar gekeken moet worden.














meer nieuws
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024
Een persoonlijke impressie
maandag 29 januari, 2024
Monica Akihary met Boi Akih op Jazz Podium Hot House in Leiden
zaterdag 27 januari, 2024