Flavia Coelho
Baba Commandant
Shishani & The Namibian Tales
Elito Revé y su Charangon
N3distan
Damily
Amsterdam Roots festival vanaf 30 juni Open Air terug in Oosterpark 3 juli 2016 zondag 26 juni, 2016

Amsterdam Roots begint net als ieder jaar 'binnen', met vijf concerten in vijf verschillende zalen tussen 30 juni en 2 juli. Het festival wordt 'buiten' afgesloten op zondag 3 juli, dit jaar weer op de oude vertrouwde locatie van het geheel vernieuwde Oosterpark. Lees hier alles over het programma, en luister naar de audio- en videoplaylists die we samenstelden.

Het programma van Roots Indoor kun je verderop in dit artikel vinden. De afsluitende zondag Roots Open Air is voor ons toch altijd het hoogtepunt van het Amsterdam Roots festival, dus daarom die eerst aan bod hier! Met dit jaar opnieuw een breed, mooi samengestelde programmering op maar liefst zes podia in het Oosterpark (het park naast het Tropenmuseum). Gratis toegang bovendien! 

Programma Roots Open Air 
Op het hoofdpodium World Stage spelen op zondag 3 juli, van 14.00-21.30, de volgende bands: N3distan, Djmawi Africa,  Baba Commandant & The Mandingo Band en Elito Revé y su Charangon. De Urban Stage biedt plek aan Meru, Shishani & The Namibian Tales, Saodaj, Damily en Flavia Coelho. Daarnaast zijn er nog de Dance Court, Kids Podium en Kinderplein podia. De laatste twee starten al om 13.00 uur. 
Klik hier voor het blokkenschema

Luister bij het lezen van dit artikel naar de playlist die we samenstelden, met één track per optredende artiest:  

 


Baba Commandant & The Mandingo Band

Nigeriaanse afrobeat  uit de jaren zeventig is een onuitputtelijke bron van inspiratie voor een hele nieuwe generatie Afrikaanse muzikanten. Zo ook voor Baba Commandant. Al sinds het begin van de jaren tachtig is deze enigmatische zanger uit Burkina Faso actief in de scene van de hoofdstad Ouagadougou. Op zijn nieuwste project met de swingende Mandingo Band put hij uit de muzikale erfenis van Fela Kuti en voegt er flinke scheuten funk, soul en traditionele mandingo-muziek aan toe. Het groepsgeluid wordt mede bepaald door de heftige scheurende gitaren van Fransman Simon Chenet en Burkinees Issouf Diabaté. Hun opwindende solo’s vormen het fundament voor toeterende saxofoons en opzwepende vraag- en antwoordvocalen in de stijl van Kuti’s Africa 70. Sanou’s bulderende stem past perfect bij deze militante afro-funk, die hard en heftig klinkt en zich uitstekend leent voor de dansvloer. Het Amerikaanse label Sublime Frequencies bracht vorig jaar het album Juguya (‘De Slechtheid’) uit. Op dit album bewijst Baba Commandant dat de afrobeat zich nog steeds ontwikkelt en harmonisch gezien zelfs rijker klinkt dan die van Fela Kuti. Bij het verschijnen van Juguya schreef  René van Peer op Mixedworldmusic.com: “In elk nummer doet hij wel een ander hoekje van de Afrikaanse rijkdom aan. [...] Deze cd beluister je niet, je ondergaat hem. Gaat dit feest nog verschijnen op een van onze podia of festivals?”. Het antwoord is een volmondig ja. Voor liefhebbers van rauwe, compromisloze West-Afrikaanse dansmuziek een gebeurtenis om naar uit te kijken.'
3 juli Roots Open Air, World Stage, 18.00u




Elito Revé y su Charangon

Dat wordt het laatste uur van Roots Open Air heen en weer rennen tussen de World Stage en urban Stage. De Braziliaanse Flavia Coelho speelt op de Urban Stage, terwijl de Cubaanse formatie (60 jaar al bezig!) Elito Revé y su Charangon op de World Stage staat. Het legendarische Orquesta Revé werd in 1956 opgericht door Elio Revé Matos. Hij vernieuwde de changüí-stijl door die te combineren met de uiterst dansbare charanga en bewerkte het voor een groot orkest. Elio Revé’s charangón sloeg in als een bom en is 60 jaar later nog steeds razend populair. Orquesta Revé is altijd vernieuwend gebleven en vormde het startpunt en  de grote inspiratiebron van beroemde latin groepen als Los Van Van, Dan Den, Pupy y los Que Son Son. Zoon Elito Revé tourt deze zomer met zijn 15-koppige orkest de wereld rond en brengt met het album ‘Suave Que No Hay Mas Na’ een eerbetoon aan zijn vader. Orquesta Revé zal Roots Open Air 2016 afsluiten en het publiek tot de laatste noot op de dansvloer houden. 
3 juli Roots Open Air, World Stage, 20.00u


Flavia Coelho

Een mix van Brazilië en Afrika, dat brengt Flavia Coelho, zangeres uit Rio, die sinds 2006 in Parijs woont. Hier ontmoette ze muzikant Bika Bika Pierre uit Kameroen, die voor haar de weg opende naar Afrikaanse muziek. ‘Bossamuffin’ noemt ze haar muziek, eveneens de titel van haar debuutalbum, en inderdaad soms een mix van bossanova en raggamuffin. Al moet je bij dat laatste een lightversie voorstellen, zie voor vergelijkingsmateriaal haar Vlaamse collega, de luchtige raggapopzangeres Selah Sue, of Manu Chao en zijn laid-back werk. De bossamuffin van de coole Coelho is een smakelijke fusion van lichte reggae en (Afrikaanse) pop met bossanova en stijlen uit de Braziliaanse Nordestinemuziek. Coelho is een krachtig vocaliste met een sensuele kameleontische stem, die in de verte soms doet denken aan ons eigen Lilian ‘Zuco’ Vieira: met het grootste gemak switcht ze tussen swingende melodieën en vurige hiphop-explosies. 
3 juli Roots Open Air, Urban Stage, 20.30u




Shishani & The Namibian Tales

Dit akoestisch kwartet verbindt verschillende muziekculturen en maakt traditionele Afrikaanse en westerse muziektradities tot originele hedendaagse westerse composities met nieuwe harmonieën, ritmische samenstelling en instrumentele bezetting. Muziek uit Namibië en de rest van het Afrikaanse continent worden verrijkt door krachtige 'songwriting', experimentele cellotechnieken, exploraties in Afro-Anatolische percussie, Zimbabwaanse mbira en West-Afrikaanse kora.
Als kind verhuisde zangeres en gitariste Shishani uit Namibië naar België, maar al snel vond ze haar echte thuis in muziek. Met haar krachtige stem zingt ze in het Engels, Spaans en Oshiwambo over haar jeugd in Namibië en haar reizen tussen Europa en Afrika. 
3 juli Roots Open Air, Urban Stage, 15.00u


Damily

Zijn gitaar vonkt bijna als hij speelt. Componist, gitarist en bandleider Damily is een vurige muzikant, en de muziek die hij speelt is rauw en opzwepend. De stijl tsapiky is een combinatie van lokale muziek uit Madagaskar met muziek uit Congo en Kenia. De muziek wordt op begrafenissen en besnijdenisfeesten dagenlang non-stop gespeeld. Toch is tsapiky zeer feestelijk en onweerstaanbaar dansbaar; het staat bol van de complexe, melodische wendingen, fraaie, meerstemmige zangpartijen en hypnotiserende ritmes. Tsapiky wordt gezien als een medicijn tegen verdriet en de trance die het opwekt als genezing: de boodschap van Damily luidt dan ook “listen and get your grief out!” 
3 juli Roots Open Air, Urban Stage, 18.30u


Saodaj’

Deze jonge groep uit La Reunion, een tropisch eiland nabij Madagaskar. De naam van de band is afgeleid van het Portugese woord voor weemoed: saudade. Dat is wat deze nieuwe generatie artiesten voelt ten aanzien van de culturele geschiedenis van het eiland. Hun belangrijkste artistieke inspiratiebron is maloya: traditionele Reunion-muziek met een typerende ritmiek en meerstemmige zang. Als muziek van de creoolse bevolking en protest tegen de Franse overheid, werden maloya-optredens decennia lang gelimiteerd en zelfs verboden. Saodaj’ vernieuwt de maloya met invloeden uit West-Afrika, Europa en Oceanië. De teksten, gezongen in Creool en Frans, gaan over identiteit, reizen en liefde, maar raken ook aan de geschiedenis van La Reunion.
3 juli Roots Open Air, Urban Stage, 16.45u


Djmawi Africa
 
Gnawa is hypnotische trance muziek met Afro-Arabische wortels. Djmawi Africa uit Algerije is een van de belangrijkste pioniers in het mixen van gnawa met chaabi, Arabische pop en reggae, gespeeld op moderne en etnische instrumenten. De charmante zanger Issem Bosli speelt de guembri, het traditionele gnawa snaar- instrument van kamelenhuid en geitendarmen. De band is razend populair in de Maghreb en timmert ook internationaal aan de weg. Ze speelden op festivals in Europa, India, Brazilië en Canada en deze zomer komen ze eindelijk voor het eerst naar Nederland.
3 juli Roots Open Air, World Stage, 16.00u


N3rdistan

De vocalisten van N3distan, Walid en Widad, vormen van jongs af aan een onafscheidelijk duo. Deze pioniers uit de hiphopscene van Casablanca, met Widad als eerste vrouwelijke rapper, nemen je met hun eigenzinnige mix van electro samples, poetische teksten en traditionele instrumenten mee naar een muzikaal utopia. Een nieuwe wereld zonder grenzen, zonder verblijfsvergunningen of visa. Frontman Walid Ben Selim werkte vorig jaar samen met collectief Kytopia, nu komt hij voor het eerst naar Nederland met zijn droomformatie N3rdistan.
3 juli Roots Open Air, World Stage, 14.00u



Roots Indoor
Dit jaar vindt Roots Indoor plaats van 30 juni t/m 2 juli in Muziekgebouw aan ’t IJ, Tolhuistuin, Melkweg, Bimhuis en Q-Factory.

Do 30 juni: Muziekgebouw aan ’t IJ
Officerfishdumplings Dakka Chrafoo Rebel Up! Dj’sOde aan de Marokkaanse muziektradities verbonden met elektronische muziek en interactieve videokunst.
 
Vr 1 juli: Q-Factory
Los de AbajoMexicaanse mestizo- en skaband serveren dampende rock, salsa, ska en cumbia.
 
Vr 1 juli: Melkweg
Gentleman & Ky-Mani Marley(Jamaica) + support: Christopher Martin (Jamaica): Een van de meest succesvolle reggae artiesten uit Europa samen op tour met Ky-Mani Marley.
 
Za 2 juli: Bimhuis
Orchestra les Mangelepa(Kenia) Legendarisch rumba orkest dat het Nairobi uit de jaren '70 doet herleven.
 
Za 2 juli: Tolhuistuin
Parc le LooseChillen in de lifestyle van 'This is what Africa sounds like' AfroLosjes poëzie-optredens, akoestische shows, mode shows en silent disco i.s.m. Rituals (Afro experimental sounds).

www.amsterdamroots.nl

 


meer nieuws
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024
Een persoonlijke impressie
maandag 29 januari, 2024
Monica Akihary met Boi Akih op Jazz Podium Hot House in Leiden
zaterdag 27 januari, 2024