Neighbours - Music Meeting live verslag Muzikale 'buren' verrassen met innemende muziek maandag 16 mei, 2016

Apart hoe zoveel moois van ver weg toch heel dichtbij kan zijn. Onder de duonaam Neighbours gaven de trekharmonicaspeler Simone Botasso en de tarspeler Reza Mirjalali, respectievelijk Italiaanse en Iraanse studenten aan het Codarts conservatorium in Rotterdam en buren aldaar, twee concerten tijdens de Music Meeting. Hun dag begon met een optreden in de Hortus en een uur later gaven ze een concert in de Mixed Media Lounge en deden ze een vraaggesprek met Ton Maas.


tekst en video door Mattie Poels

Simone Botasso & Reza Mirjalali kennen elkaar uit het studentenhuis in Rotterdam en dat verklaart meteen de naam 'Neighbours', zoals ze hun duo noemen. Ze studeren aan de kunstvakhogeschool Codarts in Rotterdam, respectievelijk trekharmonica, en tar en compositie.

Optreden Hortus - debuut
Het concert in de Hortus is de primeur van Neighbours, het eerste optreden dat Botasso en Mirjalali samen geven. Het maakt meteen duidelijk met wat voor geweldige musici we hier te maken hebben. Ze zitten gemoedelijk op het podium en spelen drie stukken. Werk dat geschreven is door beide musici en een prachtige symbiose is tussen de folkmuziek uit Noord-Italië waar Botasso vandaan komt, en muziek uit Iran, het geboorteland van Mirjalali.

Heimwee en weemoed
Reza Mirjalali woont sinds 2014 in Nederland, nu dus twee jaar. Een tijd die hij laat weerklinken in een adembenemend mooi werk waarin hij heimwee en weemoed vertolkt. De kracht van beide culturen is zo sterk dat je soms per maat of zelfs per noot kunt horen uit welk land de muziek komt. Dat is niet alleen fascinerend maar ook indrukwekkend. Deze Neighbours zijn, metaforisch gezien, muzikale buren voor altijd!

Innemende muziek
Het publiek is aangenaam verrast door deze twee spontane jonge getalenteerde musici die met veel liefde en respect de muziek uit hun geboorteland spelen. Tussen de noten door hoor je de vogeltjes en voel je zelfs even de warmte van de zon die haar stralen laat schijnen over de innemende muziek.



Mixed Media Lounge - interview
Later op de dag sprak Ton Maas van MixedWorldMusic met beide heren in de Mixed Media Lounge. Hij opende met een achtergrondverhaal over de verschillende benamingen van de trekharmonica, een instrument dat verschilt met de accordeon en familie is van de harmonica omdat er een andere toon klinkt als je trekt of duwt. Bekijk hier het hele interview waarin Simone Botasso en Reza Mirjalali onder meer vertellen dat ze de dag voor het Music Meeting optreden pas echt zijn begonnen met repeteren. Onvoorstelbaar als je de kwaliteit van hun optredens in acht neemt.



De eigen compositie die het duo in de Mixed Media Lounge speelde: 


 


meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024