Rachel Becky
Rachel
Becky met Niopha
Adrian
Rachel en Adrian
Unthanks
The Unthanks strooien weemoed rond in Zaantheater maandag 4 april, 2016

Rachel Becky
Becky (l) en Rachel (r) Unthank

'We hebben er onze eigen versie van gemaakt', vertelt Rachel Unthank in een aankondiging op het recente live-album Memory Box. 'En het is natuurlijk een typische Unthanksversie geworden - tikje langzamer en triester'. The Unthanks ten voeten uit. Afgelopen weekeinde waren de zusjes uit Northumbria met drie van hun vaste beleiders in Nederland voor een exclusief optreden in het Zaantheater, waarvan de kleine zaal op een handjevol plaatsen na was uitverkocht. The Unthanks hebben inderdaad nooit haast. Nadat ze de enthousiaste spreekstalmeester het publiek had verzocht om een 'daverend applaus', lieten de dames bijna een halve minuut op zich wachten, naar eigen zeggen omdat ze zich hadden verkeken op de hoeveelheid trappen vanuit de kleedkamer naar het podium. Bovendien was Rachel nog iets vergeten, dus moest Becky het publiek enkele minuten onderhouden met een inleidend praatje. Net toen ze te kennen gaf nu wel alles te hebbben verteld, stommelde Rachel terug het podium op met twee papiertjes, die ze vervolgens op de vloer legde - blijkaar de setlist van de voorstelling. Wat de folkwereld fundamenteel anders maakt dan alle andere muzikale domeinen, is dat dit soort gerommel geen enkele ergernis opwekt bij het publiek. Het hoort er gewoon bij, net als de meestal veel te uitvoerige aankondigingen van de nummers, als regel uit de losse pols, met alle haperingen en herhalingen van dien.

Rachel

Becky met Niopha
Becky met daarachter Niopha Keegan

Maar toen Rachel en Becky geheel a capella aan hun optreden begonnen, was de betovering meteen een feit. Hun 'onthaaste' versie van de traditionele Engelse folk - en van meer eigentijds repertoire - heeft een bezwerend effect, dat nog versterkt wordt door de spaarzame maar uiterst effectieve arrangementen voor piano, viool en gitaar, van de hand van Adrian McNally, het brein achter The Unthanks als concept. Maar dat alles dient slechts om de stemmen van Rachel en Becky hun betoverende werk te laten doen. Rachel is waarschijnlijk de 'betere' zangeres, maar het is toch vooral het hese randje aan Becky's stembanden - in combinatie met een forse hoeveelheid valse lucht - die hun samenzang uit duizenden herkenbaar maakt. Als violiste Niopha Keegan haar stem bij die van het tweetal voegt, krijgen de harmonieën zelfs iets duizelingwekkends.

Adrian
Adrian McNally

Naast fraaie traditionals brachten The Unthanks gewoontegetrouw ook een aantal eigenzinnige bewerkingen van meer eigentijds repertoire. Behalve het fraaie On a Monday Morning van folkveteraan Ciryl Tawny klonk er een wiegeliedje van Ewan McColl. een bijna uitelkaar getrokken uitvoering van Elvis Costello's Shipbuilding en een nieuw nummer van Sting, die de dames uitnodigde om deel te nemen aan een door hem ontwikkelde muziektheaterproductie. De eerste helft werd afgesloten door een lied dat McNally onlangs schreef over de actualiteit van de vluchtelingenstroom uit Syrië. Het eindigde in een aanzwellende reeks pianoakkoorden waarover de frase 'We've got to take them home' telkens werd herhaald. Nu eens geen 'sweeping statement' maar een mooie doordenker.

Unthanks
The Unthanks

De tweede helft bracht weinig verrassingen, maar daar was het publiek ook niet voor gekomen. Uiteraard brachten de zusjes hun wonderschone 'showstopper' The Magpie. Vlak voor het einde zorgden The Unthanks zelfs zowaar voor een vrolijke noot, in de vorm van een traditioneel kinderliedje waarbij door de dames sierlijk en synchroon een klompendans werd uitgevoerd.


meer nieuws
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024
Een persoonlijke impressie
maandag 29 januari, 2024
Monica Akihary met Boi Akih op Jazz Podium Hot House in Leiden
zaterdag 27 januari, 2024