Generation Taragalte
Malinkanw
Paradise Bangkok Molam International Band
Chouk Bwa Libète
Kasai Allstars
La-33
La-33
Vintage Voudou DJ's
Roots Open Air live verslag We volgen de slotdag van Amsterdam Roots 2015 dinsdag 4 augustus, 2015

Het 18de Amsterdam Roots festival sluit zondag 5 juli af met Roots Open Air, dit jaar in Park Frankendael, in de Watergraafsmeer, Amsterdam. Het festival heeft dit jaar onder meer de volgende acts op het programma staan: La-33, Kasai Allstars, Chouk Bwa Libète, Tabanka, Caravane Culturelle de la Paix, Bargou 08, en Ema Yazurio & Quilombo Sorono. Een live verslag vanaf het festival. (tekst, foto's en video door Erk Willemsen)

21.30 uur
La-33 blaast haar laatste noten uit, de Vintage Voudou DJ's pakken het dance-court over, en we kunnen terugkijken op een geweldige Roots Open Air dag. Van het begin af aan was de kwaliteit op het World Stage hoog. De Caravane Culturelle de la Paix wilde laten zien dat de volkeren van Mali en omliggende landen goed met elkaar om kunnen en moéten gaan. De muziek kreeg daardoor op bescheiden en mooie wijze een diepere betekenis. De voodoo-muziek van Chouk Bwa Libète kwam in de atmosfeer van de grote tent goed tot z'n recht, en geholpen door de korte felle regenbui ontstond er spontaan met de band in het publiek een heuse regendans. De Kasai Allstars waren de vervangers voor het gecancelde optreden van Mbwongana Star, maar daar hoefde niemand rouwig om te zijn, met zoveel gekte, plezier en inventieve muzikaliteit op het podium. En toen was er het fenomenale slotconcert van La-33, tevens slot van ons live-verslag hieronder dat je van onder naar boven kan lezen als je de chronologie zou willen volgen.     



20.30 uur
En alsof het niet nog heftiger kon... La-33, de vermaarde Colombiaanse salsaband kon er echt nóg een schepje bovenop doen, met hun onberispelijk strakke, uitgelaten set.

 


18.00 uur
Waanzinnig was het lange concert van de 12-manvrouw sterke Kasai Allstars uit Congo. Met de baskalimba, zittend bespeeld, de kleine kalimba, de vervormd versterkte djembé, de enorme houten koebel en heel veel zang- en dans vernunft was het tot nu toe hét hoogtepunt van de dag. 



16.15 uur
Het optreden van Chouk Bwa Libète, muziek behorend bij de voodoo-religie uit Haïti, wist het publiek tot extase te brengen, bijeengedromd in de grote tent, schuilend voor de eerste regenbui na de hittedagen.

15.45 uur
Twee Thaise veteranen spelen in de Paradise Bangkok Molam International Band de Thaise luit en de typische Thaise ‘Khaen’, een soort kruising tussen fluit en orgel.

15.15 uur
Samba Touré, uit Timbuktu/Gao, weet met zijn krachtige gitaarspel en bezwerende zang het meest te betoveren in de anderhalf uur durende Caravane-set. 

14.30 uur
Malinkanw neemt het van Generation Taragalte over in de Caravane Culturelle de la Paix. Deze band bestaat uit topmuzikanten die alle zes etnische groeperingen van Mali representeren. Malinkanw werd in 2013 opgericht door Manny Ansar (directeur van Le Festival au Désert) om de vrede, verdraagzaamheid en stabiliteit in Mali te bevorderen. Ze hebben ook Samba Touré bij zich, die zo ook het podium zal betreden. Lees het artikel elders op MixedWorldMusic.   

 



14.00 uur
Het Marokkaanse Generation Taragalte opent Roots Open Air met hun aanstekelijke desert blues. Binnenkort een interview met de bandleden. Mixed-redacteur Bram Posthumus sprak de band in Marokko, zag ze op het Segou Festival én op Afrikafestival Hertme, gisteren.  



13.15 uur
Om 14.00 uur gaat Roots Open Air van start met de Caravane Culturelle de la Paix, een gelegenheidsformatie bestaande uit groepen en artiesten uit Mali en Marokko. Generation Taragalte uit Marokko speelt zich backstage alvast warm met hun desert blues.

 


meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024