Viva Brasil in Muziekgebouw aan 't IJ en Bimhuis Op 18 en 19 juli met Carla Visi, Maria Gadú, Alceu Valença, Vanessa Moreno & Fi Maróstica, Fabiana Cozza en DJ Mam  woensdag 1 juli, 2015

Het Viva Brasil Festival werd 25 juni geopend met een historisch concert van Caetano Veloso en Gilberto Gil. Het festival wordt vervolgd in het weekend van op 18 en 19 juli in Muziekgebouw aan 't IJ en Bimhuis. Op 18 juli speelt de crème de la crème van de huidige Braziliaans populaire muziek in de grote zaal van het Muziekgebouw. Op 19 juli is er overdag in en om het Muziekgebouw de Praca Viva Brasil en zijn er ‘s avonds in het Bimhuis twee concerten, gevolgd door de closing party met dé dj van Rio, DJ Mam. Lees er in dit artikel alles over, beluister onze Spotify playlist en bekijk de live-video's bij wijze van voorproefje.

‘Zelden werd Braziliaanse melancholie en levenslust zo fraai getoonzet als tijdens deze avond.’  Zo beschrijft Jaïr Tchong in zijn blog elders op MixedWorldMusic de nu al legendarische avond met Caetano Veloso en Gilberto Gil het Concertgebouw in Amsterdam, 25 juni.  
Lees hier de blog van Jaïr TchongHet was de openingsavond van het Viva Brasil Festival 2015, dat op 18 en 19 juli een vervolg krijgt met een rijk geprogrammeerd festivalweekend.

Programma zaterdag 18 juli 2015
Op zaterdagavond 18 juli treden drie artiesten aan in de grote zaal Muziekgebouw aan 't IJ. Alceu Valença is de doorgewinterde ster die de Pernambuco-traditie mengt met pop en rock. Carla Visi is een krachtige zangeres uit Salvador da Bahia die een bijzonder combinatie representeert van axé met samba. Maria Gadú is hét grote nieuwe talent van de Braziliaanse muziek, die elementen uit samba, afrobeat en funk toelaat in haar rootsy singer-songwriter sound.  

Programma zondag 19 juli 2015
Zondag 19 juli overdag is er in en om Muziekgebouw aan 't IJ de Praça Viva Brasil, waar het Braziliaanse straatleven herleeft, met muziek, hapjes en drankjes. 's Avonds zijn er in het Bimhuis twee concerten. Het duo Vanessa Moreno & Fi Maróstica laat een crossover van jazz en world horen. Fabiana Cozza presenteert een wereldse mix van theater, dans en muziek. Het festival wordt afgesloten met dé dj van Rio: DJ Mam. 

Viva Brasil Spotify playlist
Luister naar de Spotify playlist die we samenstelden met muziek die op het festival te horen zal zijn.


CARLA VISI

Zangeres Carla Visi werd in 1970 in Salvador da Bahia geboren. Ze maakt al jaren deel uit van de toonaangevende muziekscene in haar geboortestreek. Haar carrière startte toen ze Daniela Mercury verving in Companhia Clic. Het komt niet vaak voor dat een artiest axé-muziek met samba combineert, maar Carla Visi weet dit op een bijzondere manier tot uitdrukking te brengen. Ze onderstreept in haar werk dat Braziliaanse muziek een rijke mix is van stijlen en dat de Afro-Braziliaanse percussie getuigt van een grote schoonheid. Carla Visi noemt zichzelf "boodschapper van vreugde, energie en axé uit Bahia". In haar muziek zoekt ze de grenzen op tussen de subtiele akkoordjes van afoxé en de krachtige candomble-drums.

 

MARIA GADÚ
Ze is dé grote nieuwe ster van de hedendaagse Braziliaanse muziek met inmiddels vier cd’s en twee Latin Grammy Awards op zak. Al op haar tiende schreef ze haar eigen songs, die ze vanaf haar dertiende in de café’s van Sao Paulo live bracht en waarvan er een, Shimbalaiê, veel later in 2011, een nummer één hit in Italië werd. Eenmaal verhuisd naar Rio deed ze projecten met Caetano Veloso, vervulde ze een gastrol op de albums Rendez-Vous en Magic van Sergio Mendes, en vorig jaar was ze een van de zangeressen op het succesvolle album Viva Duets van Tony Bennett. Momenteel doet ze in Brazilië een intensieve tournee met haar nieuwe album Guelã, waar ze haar rootsy singer-songwriter sound combineert met samba, afrobeat en funk.

 

ALCEU VALENÇA & BANDA
Viva Brasil Festival heeft een reputatie opgebouwd de grootste artiesten uit Brazilië naar Nederland te halen.  Alceu Valença is er zo een en komt een exclusief concert komen geven. Hij is componist, schrijver, zanger, acteur en dichter en viert dit jaar zijn 40-jarige carrière. Alceu Valença heeft relatief weinig internationale optredens gegeven, maar is in eigen land een van de allergrootste sterren. Hij combineert pop- en rock met traditionele muziek uit het Noordoosten van Brazilië. Hij mixt maracatu en coco met embolada en repentes, de geïmproviseerde zangteksten die bijna als rap klinken. Met de instrumentatie van synthesizers, elektrische gitaar en bas geeft hij traditionele stijlen als de frevo en forró uit Pernambuco een extra ‘edge’.

 

VANESSA MORENO & FI MARÓSTICA
Stem, elektrische bas of contrabas en lichte percussie, dat is het duo Vanessa Moreno en Fi Maróstica dat met hun ontwapenende album Vem Ver furore maakte in Brazilië. Ze schuwen het experiment niet, en maken een crossover tussen jazz en world, raken aan authentieke Braziliaanse stijlen, maar zijn puur origineel. Verfrissend en verrassend. Vanessa Moreno’s  loepzuivere vocalen worden gedragen door prachtige arrangementen, op een bedje van virtuoos, lyrisch basspel. Muzikaal én persoonlijk gaat het getrouwde duo harmonisch samen. Al in 2010 werden ze op een songfestival gelauwerd. Vanessa Moreno werd gekozen tot Best Performer en Fi Maróstica tot Beste Instrumentalist. Ze gaan het repertoire van Vem Ver op Viva Brasil ten gehore brengen. Een Nederlandse première!


 

FABIANA COZZA
Zowel critici als het publiek beschouwen Fabiana Cozza uit Sao Paulo (1976) als een van de belangrijke vertolkers van de hedendaagse Braziliaanse muziek. Met haar warme timbre neemt zij de luisteraars mee naar een wereldse mix van theater, dans en muziek. Aan het begin van haar carrière trad ze vooral op in Braziliaanse musicals, waardoor ze een schilderachtige expressie en interpretatie heeft kunnen ontwikkelen. Ze kan nu al terugkijken op een bijzondere carrière in eigen land en zal haar repertoire ook op de internationale podia ten gehore gaan brengen. Haar nieuwste album is Canta Sagrado (2013). Ze komt met Jurandir Santana – gitaar, Gerson – basgitaar, Inor Sotolongo - percussie   

 

DJ MAM
Hij is niet meer weg te denken uit de Braziliaanse muziekwereld. Sinds 2002 verrast de veelgeprezen producer, componist en muzikale duizendpoot telkens weer met bijzondere projecten. MAM heeft een neus voor het mengen van traditionele Braziliaanse muziek met hedendaagse beats en productieconcepten van over de hele wereld. In 2014 kreeg hij de award voor "Best Brazilian Music DJ Of The Year" tijdens de Rio Night. Met multi-instrumentalist Rodrigo Sha componeert hij Oba Rio dat wordt verkozen als de officiële soundtrack bij de viering van de 80ste verjaardag van het iconische Christusbeeld op de Corcovado. Om het jaar letterlijk knallend af te sluiten, staat de Braziliaan op het hoofdpodium van Rio’s wereldberoemde Nieuwjaarsviering op het strand van Copacobana, tegenover een recordaantal bezoekers van 2,3 miljoen bezoekers.  Met zijn project Sotaque Carregado (Heavy Accent) produceert DJ Mam een set die bol staat van kleurrijke geluiden, ritmes en folktradities variërend van funk, carioca, afrobeats, technobrega, carimbó, disco, reggae en rock.


 

PRAÇA VIVA BRASIL
Het leven in Brazilië speelt zich voornamelijk buitenshuis af. Overal wordt muziek gespeeld, gedanst en is de rijke cultuur aanwezig. Dit is terug te zien op het Viva Brasil Festival. Rondom Muziekgebouw aan 't IJ en het Bimhuis zijn er diverse optredens van Braziliaanse artiesten, kun je Braziliaanse hapjes en drankjes proeven en valt er nog veel meer te beleven.

 

Zaterdag 18 juli - Muziekgebouw aan ‘t IJ

19.00 uur Praça Viva Brasil
20.15 uur Carla Visi
21.30 uur Maria Gadú
23.00 uur Alceu Valença
00:00 uur Afterparty met o.a. DJ Mam


Zondag 19 juli - Muziekgebouw aan ’t IJ & Bimhuis

12.00 – 19.00 uur Praça Viva Brasil in Muziekgebouw
20.00 uur Vanessa Moreno & Fi Maróstica (Bimhuis)
21.15  uur Fabiana Cozza (Bimhuis)
22.30 uur Closing Party met DJ Mam (Bimhuis café)

Tickets kun je online bestellen. Klik hier.

www.vivabrasil.nl  


meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024