Bodurov Trio
Het nieuwe Bulgarije zaterdag 13 juni, 2015

Het Bodurov Trio gaf een bijzonder enerverend concert, gisteravond 12 juni 2015 in het Bimhuis van Amsterdam. En wie een beetje thuis in de Bulgaarse muziek, ging helemaal stuiterend naar buiten.

Door Mattie Poels.

 

Bodurov Trio

 

De Bulgaarse in Amsterdam wonende pianist Dimitar Bodurov geeft met zijn trio (Mihail Ivanov-bas/Jens Dueppe-drums) al meer dan tien jaar concerten. Hij componeert zijn eigen stukken, speelt een inventieve Bulgaarse mix waarin onregelmatige maatsoorten (7-tels) verscholen zitten en gebruikt de zo typische verfijnde Bulgaarse versieringen die zijn muziek onmiskenbaar Bulgaars maakt.

 

Strakke combinatie.

Aangezien het deze avond een dubbel-concert betrof, en het eerste uur gereserveerd was voor de Britse pianiste Julie Sassoon, speelde Het Bodurov Trio 'slechts' 75 minuten. Prachtig om te zien hoe deze drie musici elkaar feilloos aanvullen. De solide basis van bas en drums vormt een hecht tandem dat fraai over de maatstructuur heen speelt. Het lijkt wel alsof ze er soms muzikaal boven zweven terwijl ze de voor ons toch zo ongebruikelijk (7-tels)maatsoort serveren alsof het ook ónze alledaagse werkelijkheid is. Bodurov kleurt met veelzijdige harmonieën en met sprankelende techniek en gerafelde ritmiek maakt hij het vlechtwerk compleet.

 

Samples

Om de Bulgaarse identiteit nog meer diepgang te geven, gebruikte Dimitar Bodurov in enkele stukken Bulgaarse samples. Originele opnames van vrouwenstemmen werden voorzien van moderne (jazz)harmonieën en krijgen hierdoor een totaal nieuw elan. De knisperende L.P.-noise werd naadloos overgenomen door het ritselen van kleurige plastic zakjes van de drummer, en de prachtig 'ritmische geknipte' samples vormden de basis voor een thema, dat met verve werd ondersteund door piano, bas en drums.

 

 

Bodurov droeg één stuk op aan experimenteel saxofonist Ornette Coleman uit New York die afgelopen week overleed aan een hartaanval, 85 jaar oud. Deze grondlegger van de free-jazz uit de jaren '50 en '60 moet voor Dimitar Bodurov een inspirator zijn. Ook Bodurov gaat muzikaal verder waar hij is gebleven en verlegt daarbij zijn grenzen: zowel muzikaal als geografisch!
 

 

 

  • Voor meer Bodurov Trio - KLIK HIER voor de CD-recensie 'Seven Stamps'.

 

© Mattie Poels.


meer nieuws
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024
Een persoonlijke impressie
maandag 29 januari, 2024
Monica Akihary met Boi Akih op Jazz Podium Hot House in Leiden
zaterdag 27 januari, 2024