Touareggroep Tinariwen op derde dag Music Meeting Malinese woestijnrock in de Apollo maandag 25 mei, 2015

De schurende en scheurende woestijnrock van de Touareggroep Tinariwen is om 13.30 uur de openingsact van de derde dag van de Music Meeting.


door Mattie Poels

De woestijnrock van Tinariwen ontstaat begin jaren negentig. De groep brengt aanvankelijk cassettes op de locale markt, maar verovert sinds 2002 de rest van de wereld met hun eerste internationale cd-debuut The Radio Tisdas Sessions. Zij zijn de pioniers van de rauwe Saharamuziek gezongen in het Berbers en Frans.
Het concert in de Apollo tent begint stipt op tijd. Een van de punten waar de Music Meeting zich strikt aan houdt: op tijd beginnen zodat optredens elkaar niet overlappen en het publiek de mogelijkheid heeft om de concerten in de Apollo en de Mondo allemaal te zien.

Scherp woestijnzand en brandende zon
De snerpende, dissonante gitaarklank met vervorming verraadt de metafoor waarbij je het woestijnzand in je nek voelt schuren en de zon op je hoofd voelt branden. De woestijnrock van Tinariwen zit vol blueslicks; is loom en deinend alsof je op de rug van een kameel zit. Tegenwoordig verplaatsen de Touaregnomaden zich natuurlijk ook in auto's en wonen ze al jaren in steden.
Zoals altijd treedt Tinariwen op in traditionele kledij. Lange, licht gekleurde gewaden met gedeeltelijk bedekte gezichten wat in de woestijn voor verkoeling zorgt.

Van futloos naar groot intiem feest
Het lijkt wel alsof ze moe zijn, alsof ze hun energie willen sparen. Tinariwen doet het rustig aan. Zeker het eerste half uur van hun zestig minuten durend concert is een matte vertoning. De muziek is traag, bijna futloos. Tot nu toe een licht obligaat concert. Goed gespeeld, dat zeker, maar zonder energie en passie. Die energie sparen ze op voor het tweede deel. Halverwege komt de vaart erin. Gaan de gitaren meer snerpen, klinken ritmes opzwepender en worden de rimpels in het woestijnzand steeds dieper.

Stoelen aan de kant
Als dan ook nog de eerste paar rijen stoelen in de tent (waarom zit iedereen eigenlijk bij deze muziek?) opzij worden gezet en er gedanst wordt, ontstaat er een groot intiem feest. Ook Tinariwen geeft meer muzikaal vuur dat weer overslaat op het publiek, waardoor iedereen weer enthousiaster wordt en het concert uiteindelijk in een sneltreinvaart eindigt.

 

Mixed Media Lounge: Bas Springer interviewt Tinariwen

Drie leden van Tinariwen waren aanwezig in de Mixed Media Lounge voor een interview met muziekjournalist Bas Springer (in en uit het Frans vertaald door Alessio Durian). De leadzanger vertelt over hun ontstaansgeschiedenis: Tinariwen zingt over het alledaagse leven en wil daarmee hun geschiedenis en cultuur levend houden. Ze komen uit het noorden van Mali waar ze jarenlang vluchteling waren. Springer vraagt naar de oorlogssituatie in Mali. Het antwoord laat zich raden: leadzanger Abdallah Ag Alhousseyni hoopt dat er snel vrede komt in zin land.

In deze video het volledige interview:

 
Tinariwen live in de Mixed Media Lounge:

 

©Mattie Poels.


meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024