Stream Mbongwana Star album nu - en zie ze a.s. zaterdag live op Music Meeting Afsplitsing Staff Benda Bilili vernieuwende sensatie uit Congo maandag 18 mei, 2015

Op 18 mei komt het album 'From Kinshasa' uit. Hier, op MixedWorldMusic.com, kan je de hele cd al streamend beluisteren. Mbongwana Star deed afgelopen weken een korte tournee door de Benelux die al veel stof deed opwaaien, en maakt zich nu op voor drie festivals. Op zaterdag 23 mei speelt de band op Music Meeting in Nijmegen (19.45 uur interview en korte sessie in de Mixed Media Lounge, 21.45 uur concert in de Mondo), zaterdag 4 juli bij het Afrika Festival in Hertme en zondag 5 juli op Amsterdam Roots.


--------- klik op de foto's in de linkerkolom om ze op groot formaat te zien ----------

door Erk Willemsen

Staff Benda Bilili was dé Congolese sensatie van de afgelopen jaren. Op MixedWorldMusic hebben we uitgebreid verslag gedaan van het wel en wee van deze band, voortgekomen uit een groep straatartiesten waar een aantal van aan de rolstoel gekluisterd is wegens polio. Zakelijke meningsverschilen deed de groep vorig jaar uit elkaar vallen.

Twee van de Staff-bandleden, Coco Ngambali en Theo Nsituvuidi, vormden een nieuwe band en hebben met de Ierse producer Liam Farrell, alias Doctor L (bekend van zijn productie van Tony Allen's album Black Voices) het album From Kinshasa opgenomen. Het komt 18 mei uit op World Circuit, het fameuze label waar ook Buena Vista Social Club, Oumou Sangare en Fatoumata Diawara releases hebben gedaan.

Luister hier naar het complete album From Kinshasa


 
Het goed bezochte concert in het Bimhuis op 8 mei maakte meteen duidelijk dat Mbongwana Star niet alleen op de plaat indruk maakt met een nieuw geluid, waarin het beste van de congopop gecombineerd wordt met weirde elektronische sounds. Doctor L zet live zijn gitaar als bas in en laat de vloeiende congopoppartijen over aan tweede gitarist Jean-Claude Kamina Mulodi alias R9, die beheerst solo na solo speelt, om erna mooi ruimte te laten aan de drie vocalisten. Theo Nsituvuidi is de grote aanjager. Al na het eerste nummer vraagt hij met één gebaar het publiek op te staan, wat wonderwel in deze zitzaal diréct gebeurt. Er werd alleen nog maar gedanst.

Kokono No.1
Mbongwana Star is schatplichtig aan die andere innovatieve Congolese band Konono No.1, die op het album ook meedoen in het nummer Maluyaki. De zo karakteristieke, vervormde duimpiano weet Mulodi live uitstekend op gitaar te imiteren. De vocalen zijn, zoals we al gewend waren van Staff Benda Bilili, loepzuiver. Het enige wat je kan afdingen op deze nieuwe band is dat het liverepertoire nog moet groeien. Veel meer dan twee keer een half uur speelden ze niet. Wél festivalrijp dus, want daar mógen ze maar een uurtje!

Concerten
23 mei: Music Meeting, Nijmegen
4 juli: Afrikafestival Hertme
5 juli: Amsterdam Roots




meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024