La-33
Ema Yazurio & Quilombo Sorono
Tabanka
Paradise Bangkok Molam International Band
O Rappa
BKO Quintet
Caravane Culturelle de la Paix
Soil & Pimp Sessions
The Balcony Players
The Balcony Players
Amsterdam Roots indoor en in het park 30 juni tot en met 5 juli 2015, met o.a. La-33 en Kasai All Stars vrijdag 26 juni, 2015

Het 18de Amsterdam Roots festival gaat 30 juni van start in de North Sea Jazz Club en sluit traditioneel af in de openlucht met Roots Open Air, dit jaar in Park Frankendael, in de Watergraafsmeer, Amsterdam. Het festival heeft dit jaar de volgende acts op het programma staan: Soil & Pimp Sessions, O Rappa, BKO Quintet, La-33, Kasai Allstars, Chouk Bwa Libète, Tabanka, Caravane Culturelle de la Paix, Bargou 08, en Ema Yazurio & Quilombo Sorono.

Deze zomer organiseert Roots voor de 18e keer een bruisend internationaal muziekfestival met verrassende artiesten uit de gehele wereld. Met op 30 juni, 3 en 4 juli de Roots Indoor concerten in Melkweg, Paradiso, Bimhuis en North Sea Jazz Club, en op zondag 5 juli de grootse afsluiting met het gratis toegankelijke openluchtfestival Roots Open Air in Park Frankendael. Dit park biedt het festival een prachtig decor voor het zeer diverse Roots programma met live muziek, workshops, kinderactiviteiten en de Roots Bazaar.

Roots Open Air - zondag 5 juli
We beginnen met de apotheose, Roots Open Air in Park Frankendael. Daar zijn twee podia, de world stage en de urban stage.
Op de world stage treden op: 
La-33
Kasai Allstars
Chouk Bwa Libète
Caravane Culturelle de la Paix
Vintage Voudou DJ's
Op de urban stage zijn geprogrammeerd: 
Tabanka
Bargou 08
Ema Yazurio & Quilombo Sorono
Paradise Bangkok Molam International Band


Roots Open Air programma 5 juli van uur tot uur
Het wordt een festival dag vol muziek, workshops, een speciaal programma voor kids en de Roots Bazaar. De 12-koppige Colombiaanse La-33 zorgen voor de ultieme afsluiting van het festival. Andere highlights zijn Mbongwana Star uit Kinshasa, hypnotiserende Haiitiaanse voodoo van Chouk Bwa Libète, de swingende funaná van de Kaapverdiaanse Tabanka, de reizende festivalpackage Caravane Culturelle de la Paix met desertblues uit de Sahara, het Tunesische Bargou 08 en de opzwepende mestizo van het Argentijnse Ema Yazurio & Quilombo Sorono.


14.00 uur Vintage Voudou DJ's
Vintage Voudou graaft overal ter wereld de lang vergeten, exotische en wilde klanken op om ze weer terug de dansvloer op te brengen. Gewapend met draagbare pick-up reizen Alex Figueira en Edo Bouman naar verre tropische oorden op zoek naar verse muziek met de nadruk op rauw en aanstekelijk. Speciaal voor Roots Open Air draait Vintage Voudou de diepste en dansbaarste klanken uit Afrika, de Caraïben, Zuid-Amerika en Azie. Een avontuurlijke muziektrip rond de wereld in één dag.

14.00 uur Caravane Culturelle de la Paix
Door de aanhoudende strijd in het Noorden van Mali is het wereldberoemde Festival au Désert in Timbuktu opgehouden te bestaan. Samen met het Segou festival en het woestijnfestival Taragalte trekken deze festivals nu met een culturele karavaan door de wereld met een hartstochtelijk roep om vrede. Deze zomer laten ze hun stem horen in Europa met concerten van Malikawn (Voices of Mali) met in de gelederen o.a. gitarist Samba Touré uit Timbuktu, de energieke zangeres Sadio Sidibé uit het Wassoulou-gebied en de bekende Touareg-gitarist uit Kidal, Ahmed Ag Kaedy. Onderdeel van de karavaan en afkomstig uit de Marokkaanse Sahara is Generation Taragalte. Deze muzikanten lieten zich inspireren door de Desert Blues van Ali Farka Toure en Tinariwen.

16.00 uur Chouk Bwa Libète
Rauw en onbewerkt werden de traditionele percussie en de doordringende stemmen in hun geboortedorp in Haiti, een gebied doordrenkt van voodoo op de plaat gezet. De drummers van Chouk Bwa Libète worden gezien als bewaarders van culturele herinneringen en nemen je mee via Haiti mee naar het oude Afrika. De stem van zanger Sambaton Dorvil vertelt over het leed, maar bovenal de onvermoeibare levenskracht van de Haïtiaanse bevolking.  De band brengt deze pure voodoo-muziek voor het eerst naar de grote festivals in Europa. Op het podium laten de drummers, zangers en dansers zich meevoeren op de opzwepende ritmes om samen met het publiek steeds dieper in extase te raken.



17.00 uur Paradise Bangkok Molam International Band
Het geluid van de jaren 70 in Noord-Oost Thailand is terug op het podium met de Paradise Bangkok Molam International Band. Wie had zulke straffe grooves uit Thailand verwacht? Geen mierzoete Chinese restaurantmelodieën, maar staccato funk met bizarre, betoverende zang. Het geheel staat onder leiding van DJ/muzikant Chris Menis , die de muziek wereldkundig maakte op de SOUND OF SIAM compilatie op Soundway Records. In de band een centrale rol voor twee Thaise veteranen van het Molam genre op de Thaise luit en de typische Thaise ‘Khaen’, een soort kruising tussen fluit en orgel.


17.00 uur Bargou 08
Bargou 08 duikt recht in het bijna vergeten muzikale erfgoed uit bergen in het Noord Westen van Tunesië. Zanger Yahyaoui en de muziekproducent Ben Youssef hernieuwen de traditionele muziekstijlen en geven die door aan een nieuwe generatie. Gewapend met een mix van Tunesische trance grooves, oeroude melodieën en moderne Westerse invloeden nodigt Bargou 08 het Roots publiek uit zich te laten meevoeren in hun Noord Afrikaanse trip. Luister en voel hoe deze muzikale ervaring uit het hart van de bergen zowel geest als voeten lichter maakt.


17.45 uur Kasai Allstars 
Het Congolese Kasai Allstars is een superband bestaande uit maar liefst 25 muzikanten uit zes verschillende Congolese groepen. De hypnotiserende nummers benadrukken de wilde kant van Congo, met een krachtige, verfijnde, gedreven en rauwe touch. Akoestische instrumenten worden gecombineerd met elektrische gitaren, vervormde kalimba’s en soulvolle vocalen. Daarbij zet Kasai Allstars een arsenaal aan percussie-instrumenten in voor een diversiteit aan ritmes. Niet alleen op het nieuwe album Beware The Fetish, maar zeker ook live zorgen Kasai All Stars met 12 m/v voor een spetterende en energieke performance.
Kasai All Stars vervangen het eerder aangekondigde Mbongwana Star dat voortijdig de gehele Europese tournee heeft afgelast wegens onvoorziene gezondheidsomstandigheden.

Kasai Allstars kan wel eens dé grote succesact van Roots Open Air worden. Bekijk hier de video door de BBC afgelopen week op het Glastonbury Festival gemaakt. 



18.30 uur Ema Yazurio & Quilombo Sorono
De Argentijnse multi-instrumentalist Ema Yazurlo componeert, zingt en speelt trompet, mondharmonica en de Zuid-Amerikaanse gitaren charango en ronroco. Ook in zijn muziek legt hij zich niet vast. Hoe meer stijlen hij kan combineren hoe gelukkiger hij wordt. Net als mestizo legende Manu Chao mengt Ema Yazurlo latin, cumbia, swing, reggae, rap en funk.  Hij geeft deze muzikale blend een heel eigen kleur door de naast moderne popinvloeden ook de Latino folktradities sterk aanwezig te laten zijn.

19.30 uur La-33
De 12-koppige Colombiaanse La-33 zorgen voor de ultieme afsluiting van het festival op de world stage. Ze combineren het beste van de New Yorkse salsa uit de jaren zeventig met de typische Colombiaanse salsasound. Het geluid is modern en toch authentiek, ze omarmen de vintage salsa dura, klassieke cumbia, ska, latin jazz en New York boogaloo. Als lievelingen van de hedendaagse salsa scene toerden ze al velen malen de wereld rond en spelen ze overal de zalen plat. Met hun knetterende percussie en een overweldigende blazerssectie brengen ze iedereen aan de salsa! 

20.00 uur Tabanka
Funaná is de muziek van het Kaapverdiaanse Eiland Santiago, die in de vroege jaren 80 gemengd werd met pop en jazz. Het gaf het net onafhankelijke Kaap Verdië een nieuwe muzikale identiteit. Funaná stond voor vrijheid en de moderne wereld. Deze swingende muziekstijl wordt wereldwijd weer opgepikt door vooral de jonge Kaapverdianen in de diaspora. Tabanka is zo’n jonge Rotterdamse band en die zich laat inspireren door dé grondleggers van de funaná. Op zondag 5 juli 2015 viert Kaapverdië 40 jaar onafhankelijkheid, een goede reden om Tabanka op Roots Open Air uit te nodigen en samen met hen de onafhankelijkheid te vieren, als afsluiter op de urban stage. 


Roots Indoor programma van dag tot dag
Als ieder jaar gaat het festival indoor van start op de belangrijke podia van Amsterdam. De aftrap wordt verricht in de North Sea Jazz Club op 30 juni, met oosterse worldjazz  van het Japanse Soil & Pimp Sessions.
Authentieke reggae van Black Uhuru is in Paradiso te horen en de beruchte Braziliaanse rockers van O Rappa zijn in de Melkweg te zien. Het Bimhuis presenteert BKO Quintet, een groep jonge Malinezen die een eigentijdse draai geven aan de aloude Mandinka muziektradities.

30 juni Soil & Pimp Sessions - North Sea Jazz Club
Kick Off party van het Amsterdam Roots Festival met Japan’s hotste jazzband. Wie de explosieve optredens van deze jongens uit Tokio gehoord en gezien heeft, heeft de band permanent op zijn net- en hoornvliezen gebrand staan. De missie van Soil & Pimp is om hoogwaardig spel te combineren met “cool sounds and atmosphere” en trekt behalve jazzpubliek ook soul-, club- en rockliefhebbers. Tijdens Roots Indoor spelen ze werk van het nieuwe album Brothers & Sisters. 
www.northseajazzclub.nl 

3 juli BKO Quintet - Bimhuis
BKO is de internationale afkorting voor Bamako, de hoofdstad van Mali en een levendige muziekstad tot de burgeroorlog uitbrak in 2012. In deze roerige tijd werd het BKO Quintet gevormd door prominente Malinese musici die eerder speelden met Malinese supersterren als Oumou Sangaré en Salif Keita. Als een symbolisch, verzoenend gebaar brengt de groep twee verschillende zangstijlen samen. Fassara Sacko vertegenwoordigt de griot-traditie, afkomstig van het platteland en Nfaly Diakité de donso, uit de nachtclubs van de grote stad. Het resultaat is spannende, bijna psychedelische songs met zowel traditionele akoestische als elektrisch versterkte instrumenten. 
www.bimhuis.nl 

3 juli O Rappa, Fiesta Macumba met Ema Yazurlo - Melkweg
In de Melkweg Max speelt de legendarische Braziliaanse O Rappa uit Rio de Janeiro een bouncy mix van hiphop, funk, reggae, rock en samba – zo verfrissend als een duik in de oceaan van Copacabana. De band bestaat inmiddels meer dan 20 jaar en bestaat uit  sociaal zeer bewogen artiesten. Met hun muziek vragen ze aandacht  voor de problemen in hun land zoals de systematische uitsluiting van jongeren, vooroordelen ten aanzien van mensen uit achterstandswijken en het toenemende geweld. Al met al pittige teksten gevangen in een swingende cocktail van muziekstijlen.
In de Oude Zaal bombarderen DJ’s Nacho, Poto Peludi, Crusito & Mickster vrijdagnacht de dansvloer van de Melkweg met een molotovcocktail van exotische geluiden: merengue, pachanga, tropical bass, cumbia, bachata, favela funk slasa, meztizo funk. Tijdens deze speciale Amsterdam Roots editie alvast een voorproefje mestizo van Ema Yazurlo, die zondag met volledig concert te zien is op Roots Open Air!
www.melkweg.nl 

4 juli The Balcony Players en Long Shen Dao - Paradiso
Het eerste Nederlandse optreden van de Chinese reggaeband Long Shen Dao uit Beijing vindt plaats tijdens Amsterdam Roots. Deze mannen geven hun eigen draai aan reggae met inbreng van traditionele Chinese instrumenten.
The Balcony Players spelen in de Kleine Zaal, en is een band die bestaat uit muzikanten uit Nederland, België, Peru en de Verenigde Staten die energieke gypsy- en klezmer-muziek maken. Ter ere van hun nieuwe album maken ze er een groot feest van met oa. Clowsingtown Orchestra en Circus Hoppa.
www.paradiso.nl 


Roots Indoor tickets via de zalen
Roots Open Air gratis toegang 

www.amsterdamroots.nl 


meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024