Danyèl Waro op Music Meeting 2de Pinksterdagprogramma met in de Mixed Media Lounge o.a. Tinariwen, Hailu Mergia & Ester Rada, Barmer Boys, Steve Lehman en Danyèl Waro maandag 18 mei, 2015

De Nijmeegse Music Meeting biedt altijd wel wat om reikhalzend naar uit te kijken. Soms gaat het om spannende nieuwe acts, soms om veteranen met een respectabele staat van dienst. Tot die laatste categorie behoort Danyèl Waro, afkomstig van La Réunion in de Indische Oceaan. Hij is niet voor het eerst in ons land te zien, maar zijn optredens zijn dermate enerverend dat het niet meevalt er genoeg van te krijgen. Mis hem dus niet, maandag 25 mei!


door Ton Maas (tekst en foto's)

Met zijn stroblonde, pluizige haardos, woest opkrullend borsthaar en gebronsd gelaat, niet zelden getooid met goudomrande zonnebril, zou je Danyèl Waro gemakkelijk kunnen aanzien voor een trucker met extreem rechtse sympathieën. Dat uiterlijk vormt een schril contrast met de rauwe en opzwepende muziek die hij maakt, ontleend aan de worksongs van de zwarte slaven die ooit werkzaam waren op de plantages van La Réunion, een eilandje in de Indische Oceaan, gelegen tussen Madagaskar en Mauritius.

Maloya van La Réunion
De zestigjarige zanger, dichter en muzikant is de belangrijkste ambassadeur van de maloya. Deze creoolse vraag- en antwoordzang, aangevuurd door slagwerk, was ten tijde van de Franse koloniale overheersing jarenlang verboden omdat ze in verband werd gebracht met de separatistische beweging, die door de plaatselijke communistische partij werd gesteund. Pas toen onder president Mitterrand de onafhankelijkheidsstrijd werd beëindigd en het eiland de status van overzees departement kreeg, kon de maloya, ooit de muziek van opstandige slaven, in ere worden hersteld.
Waro ontdekte de maloya in 1973, toen het spelen ervan nog een obscure en ondergrondse activiteit was, en raakte meteen verslingerd. Sinds de revival van de jaren tachtig trekt hij de wereld rond om het unieke culturele erfgoed van zijn eiland uit te dragen.

Compromisloos
Dat Waro binnen de wereldmuziek nooit een grote ster is geworden, heeft deels te maken met zijn compromisloze artistieke opstelling. Hij blijft trouw aan de volledig akoestische traditie van zang met begeleiding van traditionele en meestal zelfgebouwde slaginstrumenten als de rouleur, een trommel gemaakt van een rumvaatje bespannen met koeienhuid, en de kayamba, een soort dubbelwandig dienblad van suikerrietstengels, gevuld met zaadjes, dat met beide handen horizontaal wordt vastgehouden en in wringende ritmes heen en weer geschud.
Bovendien waren Waro’s schaarse plaatopnamen tot voor kort weinig representatief voor ‘s mans muziek, omdat de tomeloze energie van de maloya in de steriele setting van een opnamestudio niet echt wilde gedijen. Om die reden werd Waro’s meest recente plaat, de dubbel-cd Aou Amwin uit 2010, helemaal live en zonder poespas opgenomen in de hut waar hij als kind woonde.

Kritische geest
Danyèl Waro groeide op in schrijnende armoede, als zoon van een dagloner. Stromend water en elektriciteit waren niet voorhanden en het gezin leefde praktisch zelfvoorzienend van een lapje schrale gond. Dankzij een oudere zus maakte hij als vijftienjarige kennis met de chansons van Georges Brassens. Die hielp zijn kritische geest ontwaken en de jonge Waro sloot zich aan bij de communistische partij. Hij bracht twee jaar door in een Franse gevangenis omdat hij weigerde dienst te nemen in het leger.

Niet wit en niet zwart
Nog steeds legt Waro zich niet neer bij de politieke realiteit. In vlammende creoolse bewoordingen, luidkeels gescandeerd op het stuwende ritme van de maloya, wijst hij ook de nieuwe vormen van afhankelijkheid en culturele dominantie door Frankrijk van de hand. Weg met de eenheidsworst, luidt zijn devies. In Batasité uit 1987 formuleert hij het zo: 'Niet wit en niet zwart; de eilandbewoner van La Réunion is tortiyé kaf m malbar (zwart, wit en Indiaas door elkaar). Zijn oorsprong is misschien onvindbaar, maar in de som van al die delen schuilt zijn kracht.'


Lees hier alles over het programma Music Meeting

Danyèl Waro komt tijdens Music Meeting ook naar de Mixed Media Lounge.
Klik hier voor de gegevens 

 


meer nieuws
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024
Een persoonlijke impressie
maandag 29 januari, 2024
Monica Akihary met Boi Akih op Jazz Podium Hot House in Leiden
zaterdag 27 januari, 2024