Mahmoud Ahmed
Vaudou Game
Chouk Bwa Libète
Kasai All Stars
Mbongwana Star
Neuza
Abavuki
Kasse Mady
Vaudou Game
Afrofunk en voodoo: Afrikafestival Hertme pakt uit met 11 topacts! Sterren uit Ethiopië, Mali, Zuid-Afrika, Guinée, La Réunion, Congo, Kaapverdië, Haïti maandag 29 juni, 2015

Op het Afrikafestival Hertme staan maar liefst elf topgroepen op het affiche. Ze komen van Mali tot Ethiopië en van Réunion tot Kaapstad naar Twente toe. Zaterdag 4 juli staan onder meer Sekou Kouyate en Neuza op het programma Mahmoud Ahmed, Ethiopië’s beroemdste zanger, staat zondag 5 juli op het podium. Ook grote Mandingo-namen zoals Sékouba Bambino uit Guinée en Kassé Mady uit Mali komen naar Hertme. Deze 27e editie focust op afrofunk en voodoo.

Door Bas Springer

Het Afrikafestival in Hertme behoort volgens het toonaangevende Engelse wereldmuziektijdschrift Songlines tot de beste 25 wereldmuziekfestivals op onze planeet. Daar zijn ze in Hertme – terecht- heel trots op. En ook op het feit dat het Afrikafestival in al die jaren nog nooit een cent subsidie ontvangen heeft en er ieder jaar weer in slaagt grote namen en aanstormend talent naar het idyllische Twentse landschap te halen. Zo ook op de alweer 27e editie, die gehouden wordt op zaterdag 4 en zondag 5 juli.

Met maar liefst 11 topgroepen uit alle delen van Afrika, geselecteerd door festivaldirecteur Rob Lokin, biedt het Afrikafestival Hertme, zoals het festival voluit heet, ook dit jaar weer een rijk gevarieerde staalkaart van traditionele en moderne Afrikaanse muziek.

Voodoo
De festivalorganisatie zoekt het af en toe ook buiten Afrika, maar kiest dan natuurlijk voor formaties die muziek maken die schatplichtig is aan de muzikale erfenis van dit continent. De voodoomuziek van Chouk Bwa Libète uit Haïti staat garant voor een spectaculaire show met zang, dans en percussie, gebaseerd op West-Afrikaanse voodoo-tradities. Deze tradities vormen ook het uitgangspunt van de groep Vaudou Game uit Togo, die flinke scheuten funk, soul, rock en psychedelica aan  de voodoo toevoegt, resulterend in zwaar dampende West-Afrikaanse dansmuziek.

Stemmen van Mali

Bij voorbaat een van de hoogtepunten is het  optreden van de groep Malikanw, ‘De Stemmen van Mali’. Deze  gelegenheidsformatie met o.a. stergitarist Samba Touré werd opgericht door Manny Ansar, directeur van het beroemde Festival au Désert. Hij vroeg Samba Touré om een groep samen te stellen met muzikanten, die alle bevolkingsgroepen van Mali representeren. Ansar wil met Malikanw de vrede en verdraagzaamheid in Mali terug brengen met dit project dat ook wordt aangeduid als  ‘ Culturele Karavaan voor de Vrede’.

Mandingo
Liefhebbers van de immer prachtige mandingo-muziek komen ruimschoots aan hun trekken bij  concerten van de zangers Sékouba Bambino uit Guinéé en Kasse Mady Diabaté uit Mali. Sékouba Bambino trad als 19-jarige jongeman (‘Bambino’) als zanger toe tot de legendarische band Bembeya Jazz en is al weer jaren een van de grote vedetten van de Guineese muziek. Kassé Mady Diabaté is al 50 jaren actief en beschikt nog altijd over een van de mooiste stemmen van Mali. Op 7-jarige leeftijd was hij al voorbestemd als griot,  de reizende verhalenverteller van West-Afrika. In het verleden zong hij de sterren van de Malinese hemel bij groepen als Super Mandé, Maravillas de Mali, National Badema en Toumani’s Symmetric Orchestra. In Hertme zal Kasse Mady een akoestisch concert verzorgen waarbij hij nummers brengt van zijn laatste, alom geprezen cd Kiriké. Begeleiding komt o.a. van de beroemde koraspeler Ballaké Sissoko.

Trance
Van geheel andere orde is de broeierige ‘tradmod’ muziek van Kasai Allstars uit de Congolese provincie Kasai, die met hun vervormde likembe (duimpiano) klanken het Openluchttheater op zijn grondvesten zullen doen schudden. Dat geldt ook voor het optreden van de groep Lindigo, specialist in transopwekkende maloya ritmes van het eiland La Réunion, een Frans overzeesgebiedsdeel in het midden van de Indische Oceaan.

Marimbaband uit Zuid Afrika
Eén van de hoogtepunten van de wereldmuziekbeurs Womex 2014 in Santiago de Compostella was het optreden van Abavuki, een energieke marimbaband uit Kaapstad. Vrijwel alle muzikanten zijn oud- leerlingen van Dizu Plaatjies, die in 2008 optrad in Hertme. Abavuki mengt kwaito met jazz, traditionele ritmes en afrobeat en treedt aan met marimba, percussie en koperblazers.

Sekou Kouyaté vervanht Mbongwana Star
De afsluiting op zaterdagavond zou verzorgd worden door Mbongwana Star, maar de groep heeft voortijdig de gehele Europese tournee afgelast wegens onvoorziene gezondheidsomstandigheden.
De organisatie heeft een uitstekende vervanger kunnen vinden in Sekou Kouyaté. Op heel jonge leeftijd viel hij al op door zijn vernieuwende manier van kora-spelen. Later gaf hij de vernieuwingsdrang extra élan door zijn sound te elektrificeren met wah wah- en vervormingspedalen. Die harde kant wordt gecompenseerd door zijn mooi zacht fluwelen stem. Hij is ook bekend van zijn duo met Joe Driscoll. 

Kaapverdië
Het Afrikafestival heeft de afgelopen jaren een grote naam opgebouwd als podium voor jong, aanstormend talent. Dit jaar krijgt de jonge Kaapverdische  zangeres Neuza de kans te bewijzen dat haar land meer te bieden heeft dan Cesaria Evora.

Ethiopische superster
Het Afrikafestival wordt zondagavond afgesloten door de Ethiopische superster Mahmoud Ahmed, die al meer dan 50 jaar actief is. Deze levende legende van de Ethiopische muziek trad tien jaar geleden ook al op in Hertme en wordt dit maal begeleid door de Badume’s Band, een groep jonge muzikanten uit Bretagne, die de typische ethiosoul en ethiojazz uit de gouden jaren 70 perfect vertolken.

Kidsgear
Op beide dagen zingt en danst het Oegandese kinderkoor Kidsgear op het marktterrein. Ze treden meermalen op tijdens de pauzes van de podiumoptredens, eigenlijk een twaalfde groep.

Het Afrikafestival vindt plaats op 4 en 5 juli 2015 in het groene openluchttheater van het dorp Hertme, tussen Almelo en Hengelo. Het festival is in de loop van de jaren beroemd geworden om zijn intieme sfeer. Tussen de veelsoortige acts door vermaken de bezoekers zich op de grote Afrikaanse markt op het terrein rond het podium. Er is ruime parkeergelegenheid. Bezoekers die twee dagen naar het festival komen en die willen kamperen wordt aangeraden snel te reserveren bij diverse campings in de buurt. De maximale capaciteit is 4.000 bezoekers per dag. 


Tickets

dagkaart € 23,-  
passepartout € 42,-

Klik hier om kaarten online te bestellen


Zaterdag 4 juli

12.00 uur festivalterrein open voor publiek
13.00 uur Malikanw (Mali) 
15.00 uur Chouk Bwa Libète (Haiti)
17.00 uur Sékouba Bambino (Guinée Conokry)
19.00 uur Neuza (Kaapverdië) 
21.00 uur Lindigo (Réunion)
23.00 uur Sekou Kouyate  (Guinée Conakry)
01.00 uur einde eerste festivaldag

 

Zondag 5 juli

11.00 uur festivalterrein open voor publiek
12.00 uur Kassé Mady Diabaté (Mali)
13.45 uur Kasai Allstars (DR Congo)
15.30 uur Vaudou Game (Togo/Frankrijk)
17.15 uur Abavuki (Zuid-Afrika)
19.15 uur Mahmoud Ahmed & Badume's Band (Ethiopië)
21.00 uur einde festival

Op beide festivaldagen treedt, op de markt, het Kidsgear Children's Choir (Oeganda) op.

Tijdens het festival markt met Afrikaanse producten en gerechten.

Vervoer: Er is een pendeldienst vanaf station Borne naar het festivalterrein en terug tijdens de festivaluren. Er wordt gereden vanaf 11.30 uur. Zaterdag tot 00.30 uur en zondag tot 22.00 uur. Iedere 10 à 15 minuten vertrekt er een bus. Het tarief is € 1,50 p/p en kinderen van 4 tot 12 jaar € 1,00 tot 4 jaar is gratis.

De 27ste editie op 4 en 5 juli a.s. brengt weer veel verrassingen met bekende en onbekende artiesten uit alle hoeken van Afrika. Een kleine indruk van een aantal artiesten die komen krijg je in onderstaande video.

 


meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024