De complete band

Salamon Eredics


Söndörgö voor twee concerten naar ons land Bijzondere muziek uit Zuid-Slavische gemeenschap in Hongarije maandag 6 april, 2015

De muziek van Söndörgö behoort volgens Simon Broughton van Songlines tot de best bewaarde geheimen van de Balkan. Met twee lovend besproken cd's op zak is de groep nu op tournee en doet daarbij ook ons land aan voor optredens in Rasa en Korzo.


door Ton Maas (tekst en foto's)

De vier broers Eredics, die samen met Attila Buzás de groep Söndörgö vormen, zijn afkomstig uit Szentendre, vlak ten noorden van de Hongaarse hoofdstad Boedapest, waar al sinds de zestiende eeuw een kleine Zuid-Slavische gemeenschap leeft. In eerste instantie doet hun muziek misschien denken aan een mandolineorkestje, maar het jachtige getwinkel van snaren is afkomstig van instrumenten die behoren tot de familie der tamburs, waar ook Turkse en Perzische langhalsluiten toe behoren. Qua uiterlijk hebben de tamburs die van oudsher in Servische en Kroatische gemeenschappen worden bespeeld, nog het meest weg van gitaren, alleen bezitten ze slechts vijf snaren in plaats van zes. Dat de groep als een kameleon van muzikale kleur kan verschieten, komt doordat de broers alle vier een tweede en derde instrument bespelen, met dezelfde achteloze virtuositeit. Er wordt dus niet alleen getokkeld, maar ook gloedvol geblazen op trompet, klarinet en saxofoon, aan balgen getrokken en op vellen geroffeld, meestal swingend maar soms ook prachtig verstild.

Optredens:
16 april - Rasa (Utrecht)
17 april - Korzo (Den Haag)

Lees de recensie van de cd Tamburocket door René van Peer.

 


meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024