Edge Of The Sun
Calexico door Paco Gomez
Calexico bij het huis van Frida - via de band's Instagram account
Calexico in Mexico - via hun Instagram account
Calexico - Aan de rand van de zon Album release tour door Benelux vanaf april maandag 2 maart, 2015

De levendige (immigranten)cultuur van de grensstad Tucson Arizona, heeft altijd al zijn stempel gedrukt op het karakteristieke geluid van de band Calexico. Ditmaal vormde echter Coyoacán, een traditionele buitenwijk van Mexico City, de plek van bezinning die leidde tot de totstandkoming van een nieuw album. Diepe gedachten over duisternis en licht, maar vooral ook over hoop, vormen de basis voor 'Edge of the Sun'.


door Miriam L. Brenner

Het verkennen van de grens tussen die twee tegenstrijdigheden, de worsteling, de verlichting, is een innerlijke strijd die universeel is, vertelt Joey Burns:
"Calexico heeft altijd een element van hoop bevat, heen en weer tussen een positieve blik en het omarmen van wanhopige en duistere thema's die we volgens mij allemaal delen.”

Speciale gasten
Zo goed als elke track op dit nieuwe album van Calexico is voorzien van een gastbijdrage. Die samenwerkingen gaan John Convertino en Joey Burns, de kern van de band, goed af. In tegenstelling tot menig artiest die zich afzondert om te schrijven, kan dit duo prima een stap naar de achtergrond doen tijdens het componeerproces. Hun carrière telt inmiddels acht albums, dus ze zijn zich bewust van hun kwaliteiten en die van hun mede bandleden. Ze springen in waar ze iets toevoegen en laten het proces zijn natuurlijke beloop gaan.
Maar voor elke liedje een gast uitnodigen? Het begon bij “Bullets and Rocks”, legt Convertino uit, van het een kwam het ander. 
“Toen we vocalen toevoegden aan dat lied, herinnerde het me direct aan het gevoel van Iron & Wine,” zegt Burns. “Dus ik smste Sam [Beam], wie meteen terugschreef en het in gang zette.”  

Midden april kun je alle nummers horen met oa. Ben Bridwell (Band of Horses), Nick Urata (Devotchka), Carla Morrison, Gaby Moreno en Amparo Sanchez. Niet de minsten om een plaatje mee op te nemen.


Een grotere opdracht voor Sergio Mendoza

Behalve externen, was ook een duidelijke rol weggelegd voor toetsenist Sergio Mendoza (2e van links op groepsfoto).
Komt die naam je bekend voor? Dat klopt. Januari 2014 speelde hij met zijn eigen groep Orkesta Mendoza op GlobalFEST in NYC* en in het najaar maakten ze indruk op WOMEX in Santiago de Compostella.
Initieel ging Burns bij Mendoza ten raden om een frisse wind te laten waaien door het schrijversproces. Uiteindelijk arrangeerde hij, schreef mee en werd co-producer van het album. Daarbij was het ook hem, die de aanleiding gaf om naar Mexico te reizen.
Vreemd genoeg was de band nog nooit écht naar het zuiden afgezakt om zich volledig aan de Mexicaanse muziek over te geven.
“Ik wilde dat de band weer terug zou gaan naar elementen van het componeren, die leidde tot liedjes van [de band zijn 1998 breakthrough album] The Black Light, dus ik suggereerde on naar Mexico City te reizen,”  aldus Mendoza. 


Gitaren en trompetten

Het is ironisch dat de songs, met de meest duidelijke invloed van deze locatie, juist thuis tot stand kwamen. De vooral rock/pop klinkende nummers When the Angels Play en Falling from the Sky werden in Tucson geproduceerd. De laatste is net online geplaatst.


Twee maanden eerder werden de speekselklieren al geactiveerd door de single Cumbia de Donde ft. Amparo Sanchez. De mariachi traditie is duidelijk aanwezig, een warme sway ontbreekt niet in de Americana van de mannen. Toch sijpelt er inderdaad een vleugje duisternis door, ondanks dat felle geluid van trompetten. De tekst geeft het sentiment van de albumtitel goed weer: Waar ben ik, waar ga ik heen? Een lekker voorproefje, het smaakt naar meer! 


* Klik hier voor het verslag van GlobalFEST in New York

Albumrelease
Even wachten dus op het volledige Edge of the Sun. 14 April komt hij officieel uit op Anti- en City Slang.
01 “Falling From The Sky”
02 “Bullets & Rocks”
03 “When The Angels Played”
04 “Tapping On The Line”
05 “Cumbia De Donde”
06 “Miles From The Sea”
07 “Coyoacán”
08 “Beneath The City Of Dreams”
09 “Woodshed Waltz”
10 “Moon Never Rises”
11 “World Undone”
12 “Follow The River” 

Concerten
do 16 april: Paradiso, Amsterdam (UITVERKOCHT)
vr 17 april: Effenaar, Eindhoven
ma 27 april: AB, Brussel
di 16 juni: Doornroosje, Nijmegen 
Let wel: haal snel je kaartjes voor de live-shows in huis, Paradiso is al uitverkocht!

 


meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024