calexico edges sun
calexico group
c in mex1
c in mex2
Calexico - Aan de rand van de zon woensdag 25 februari, 2015

Coyoacán, een traditionele buitenwijk van Mexico City, vormt een plek van bezinning voor de Arizona band Calexico. Diepe gedachten over donker en licht, maar vooral ook hoop, vormen de bases voor EDGE OF THE SUN. Het verkennen van de grens tussen de twee, de worsteling, de verlichting, is een innerlijke strijd die universeel is, deelt Joey Burns van Calexico:
"Calexico has always had that element of hope, going back and forth between a positive outlook and embracing desperate or dark themes that I think we all share.” 

calexico edges sun

Zo goed als elke track op dit nieuwe album is voorzien van een gast. Het gaat John Convertino en Joey Burns, de kern van de band, goed af, die samenwerkingen. In tegenstelling tot menig artiest die zich afzondert om te schrijven, kan dit duo prima een stap naar de achtergrond doen tijdens het componeerproces. Hun carrière telt inmiddels acht albums, dus ze zijn zich bewust van hun kwaliteiten en die van hun mede bandleden. Ze springen in waar ze iets toevoegen en laten het proces zijn natuurlijke beloop gaan.

Maar voor elke liedje een gast uitnodigen? Het begon bij “Bullets and Rocks”, legt Convertino uit, van het een kwam het ander. 
“When putting vocals on that song [“Bullets and Rocks”], it immediately reminded me of the Iron & Wine feel,” says Burns. “So I texted Sam [Beam], who wrote back quickly and got it going.”  

Midden april kun je de nummers horen met oa. Ben Bridwell (Band of Horses), Nick Urata (Devotchka), Carla Morrison, Gaby Moreno en Amparo Sanchez. Niet de minsten om een plaatje mee op te nemen.

calexico group
foto door Paco Gomez

Behalve externen, was ook een duidelijke rol weggelegd voor toetsenist Sergio Mendoza (2e van links op foto).
Komt die naam je bekend voor? Dat klopt. Januari 2014 speelde hij met zijn eigen groep Orkesta Mendoza op GlobalFEST in NYC en in het najaar maakten ze indruk op WOMEX in Santiago de Compostela. (klik op de links voor de verslagen).
Initieel ging Burns bij Mendoza ten raden om een frisse wind te laten waaien door het schrijversproces. Uiteindelijk arrengeerde hij, schreef mee en werd co-producer van het album. Daarbij was het ook hem, die de aanleiding gaf om naar Mexico te gaan.

Mocht je niet zo thuis zijn in Calexico's ouvre. De band uit Tucson Arizona (zo'n 8 uur rijden ten oosten van LA) heeft een karakteristiek geluid, te danken aan de levendige immigrantencultuur en nabijheid van de Mexicaanse grens. Vreemdgenoeg was de band nog nooit echt naar het Zuiden afgezakt om eigenhandig die muziek tot zich te nemen.

c in mex1 c in mex2
Calexio in Mexico via hun Instagram account

“I wanted to see the band revisit elements in the songwriting that led to songs from [the band’s 1998 breakthrough album] The Black Light, so I suggested going to Mexico City,”  aldus Mendoza.
Het is ironiesch dat de songs, met de meest duidelijke invloed van deze locatie, juist thuis tot stand kwamen. De vooral rock/pop nummers “When the Angels Play” en “Falling from the Sky” werden ter plekke geproduceerd. De laatste is net online geplaatst.

 

Twee maanden eerder werden de speekselklieren al geactieveerd door de single "Cumbia de Donde ft. Amparo Sanchez". De mariachie traditie is duidelijk aanwezig, een warme sway ontbreekt niet in de Americana van de mannen. Toch sijpelt er inderdaad een vleugje duisternis door, ondanks dat felle geluid van trompetten. De tekst geeft het sentiment van de albumtitel goed weer: Waar ben ik, waar ga ik heen? Een lekker voorproefje, het smaakt naar meer! 

 

Even wachten dus op het volledige EDGE OF THE SUN.
14 April komt hij officieel uit op Anti- en City Slang. Let wel: haal snel je kaartjes voor de live-shows in huis, Paradiso is al uitverkocht!

Calexico in de Benelux
- Amsterdam, Paradiso Do 16 apr. UITVERKOCHT
- Eindhoven, Effenaar Vr 17 apr.
- Brussel, Ancienne Belgique Ma 27 apr. 
- Nijmegen, Poppodium Doornroosje Di 16 jun.

ALBUM TRACKLIST (via Pitchfork.com)
01 “Falling From The Sky”
02 “Bullets & Rocks”
03 “When The Angels Played”
04 “Tapping On The Line”
05 “Cumbia De Donde”
06 “Miles From The Sea”
07 “Coyoacán”
08 “Beneath The City Of Dreams”
09 “Woodshed Waltz”
10 “Moon Never Rises”
11 “World Undone”
12 “Follow The River” 


meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024