Tournee Fatoumata Diawara maart 2015 Leiden, Utrecht, Rotterdam, Amsterdam donderdag 26 februari, 2015

De Malinese zangeres en gitariste Fatoumata Diawara is een van de grote Afrikaanse talenten van de afgelopen jaren. Ze is gezegend met een prachtige, sprankelende stem, verbindt de Malinese wassouloutraditie met westerse pop, jazz en blues, en schrijft pakkende songs over zware onderwerpen als polygamie en vrouwenbesnijdenis. Op het podium blaakt ze van de energie en weet ze iedereen te overrompelen met het charmante glimlach, prachtige kleding en krachtige dans-erupties. De komende weken maakt deze Malinese diva weer een tournee door ons land.


door Bas Springer

Fatoumata Diawara werd in 1982 in Ivoorkust geboren. Volgens de verhalen was ze een koppig en energiek kind, dat weigerde om naar school te gaan. Haar ouders, die beiden in Mali geboren waren, besloten daarom om haar naar een tante in Bamako te sturen om haar discipline bij te brengen.
Via haar tante, die actrice was, kwam de jonge Fatoumata in aanraking met de wereld van toneel en film. Op haar zeventiende speelde ze haar eerste hoofdrol in La Genèse, een film van regisseur Cheick Omar Sissoko. Meerdere rollen volgden, onder meer in Malinese films, maar haar ouders dwongen haar te trouwen en afstand te nemen van haar carrière als actrice. Fatoumata ontsnapte aan de ouderlijke druk en vluchtte naar Parijs, waar ze haar acteercarrière weer oppakte.

Dee Dee Bridgewater
In Parijs ging ze ook voor het eerst in het openbaar zingen, enthousiaste reacties losmakend bij toen nog een heel klein publiek. In deze periode ontmoette ze de beroemde Malinese toetsenist, componist en producer Cheick Tidiane Seck (Super Rail Band, Salif Keita), die haar stimuleerde om door te gaan als muzikant. Dankzij zijn netwerk mocht Fatoumata Diawara de achtergrondvocalen verzorgen op de cd’s Red Earth (2007) van de Amerikaanse jazz-zangeres Dee Dee Bridgewater, en op Seya (2009) van Oumou Sangaré. Vervolgens ging ze zowel met Dee Dee Bridgewater als met Oumou Sangaré op tournee, en steeg haar ster razendsnel. In 2010 was Fatoumata Diawara voor het eerst in Nederland te zien, in de serie World Sessions.

Fatou
In 2011 verscheen haar debuut cd Fatou op het vermaarde label World Circuit. Het album werd met superlatieven ontvangen en werd door MixedWorldMusic-journalisten tot cd van het jaar gekozen. Sindsdien verscheen ze regelmatig op podia in de Benelux. In 2014 trad ze op met de Cubaanse pianist Roberto Fonseca, wat spannende duels op het snijvlak van de Malinese en Cubaanse muziek opleverde. In mei 2015 zal ze in die combinatie opnieuw aantreden, onder meer op Music Meeting in Nijmegen.

Ségou
Begin februari 2015 was Fatoumata Diawara een van de grote sterren op het beroemde Festival sur le Niger in Ségou. Het was haar allereerste optreden ooit in Mali en ze was voor het concert dan ook behoorlijk gespannen. Daar bleek geen enkele reden voor te zijn, want het vijfentwintigduizendkoppige Malinese publiek reageerde superenthousiast op haar songs.

Energie en optimisme
Fatoumata Diawara trad al diverse malen met groot succes in ons land op. Ondanks dat ze de laatste jaren weinig nieuwe nummers geschreven heeft, en dus terugvalt op haar debuutalbum uit 2011, zijn haar concerten telkens weer een belevenis van de eerste orde. Dat heeft alles te maken met haar mooie liedjes, charmante podiumpresentatie en een onvoorstelbare dosis energie en optimisme. Wat een genot om deze Malinese diva aan het werk te zien!

Concerten
wo 4 maart: Gebr. De Nobel, Leiden
do 5 maart: Rasa, Utrecht
vrij 6 maart: LantarenVenster, Rotterdam
za 7 maart: Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Website
Bekijk de nieuwspagina van haar eigen site en volg wat Diawara deed en gaat doen. Ze speelde en musiceerde in de Oscar-genomineerde film Timbuktu, speelde met The Roots op een gala in New York, ging op de foto met de Clintons, en nam de laatste tijd allerlei awards in ontvangst.

Klik hier

Compleet concert
Bekijk hier het volledige concert dat Fatoumata Diawara op het Africa Festival Würzburg 2014 gaf.

 

 


meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024