Renaud Garcia-Fons
David Venitucci
Pascal Rollando
Derya Türkan
Renaud Garcia-Fons eregast Flamenco Biennale De contrabas in solistenrol donderdag 8 januari, 2015

Contrabassist Renaud Garcia-Fons is de komende weken artist-in-residence tijdens de jubilerende Flamenco Biënnale. Op het programma staan maar liefst twee projecten van de Fransman. In 'La Linea del Sur' treedt Garcia-Fons op met zijn vaste trio en gitarist Kiko Ruiz. 'Silk Moon Duet' is de vrucht van een bijzondere samenwerking met de Turkse kemenchespeler Derya Turkan.


door Ton Maas (tekst en foto's)

Wat bezielt iemand om een muzikale leidersrol te ambiëren terwijl het instrument dat hij bespeelt, ooit was ontworpen om te dienen? Als iemand die vraag kan beantwoorden, is het wel de Franse contrabassist Renaud Garcia-Fons, de man die de grootste aller fiedels een lang voor onmogelijk versleten midvoorpositie heeft bezorgd. Hij is best bereid af en toe ondersteunend aan de snaren te plukken, maar het liefst bedient hij toch de strijkstok voor een vlammende solopartij. Wat aan zijn con arco spel meteen opvalt, is de loepzuivere intonatie, iets wat zeker in de hoogste regionen bepaald geen sinecure is. Afgezien van de Amerikaan Edgar Meyer is er eigenlijk geen enkele contrabassist die hem qua virtuositeit kan evenaren.

Flamenco als rode draad
Stilistisch laat de meesterbassist zich niet graag vastpinnen. Hoewel zijn belangstelling onmiskenbaar uitgaat naar de muzikale culturen rond de Middellandse zee, klinkt zijn achtergrond in westers klassiek, jazz en zelfs rock op subtiele wijze door in zijn spel en zijn composities. Als sinds Suite Andalouse, de plaat die Garcia-Fons in 1994 maakte met gitarist Pedro Soler, is de flamenco een opvallende rode draad in zijn werk. Een ontmoeting met gitarist Kiko Ruiz leidde tien jaar later tot Arcoluz, een tweede onversneden flamencoproject. Met de daarop volgende muzikale grensverkenning La Línea del Sur - eveneens met Ruiz en met zijn vaste trio - is Garcia-Fons later deze maand te bewonderen tijdens de Flamencobiënnale.



Oosterse inspiratie
Samenwerking is sowieso een belangrijke inspiratiebron voor deze tovenaar op de vijfsnarige contrabas. Juist in de ontmoeting met anderen komt hij tot zijn meest inspirerende prestaties. In 2006 werkte Renaud mee aan een project van de Turkse kemenchespeler Derya Türkan, waarbij eeuwenoude werken van Europese componisten aan het Ottomaanse hof aan het stof van archieven werden ontfutseld. Het leverde een muzikale vriendschap op die uitmondde in een duovoorstelling met eigen composities die de raakvlakken verkennen tussen Ottomaanse hofmuziek en cante jondo.



29 jan: La Línea del Sur - TivoliVredenburg Utrecht
31 jan: Silk Moon Duet - Bimhuis Amsterdam

Meer over de Flamenco Biënnale op MixedWorldMusic.com. Klik hier

Alles over het jubileumprogramma: flamencobiennale.nl


meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024