2014 - Het jaar van de MixedWorldMusic medewerkers Extra's bij de jaarlijsten 2014 zondag 14 december, 2014

De medewerkers van MixedWorldMusic publiceren jaarlijks wat zij het beste van het voorafgaand jaar vonden. Sommige van de redacteuren lichten hun keus toe, of memoreren de voor hen belangwekkendste concerten en festivals van het afgelopen jaar, een onvergetelijke muziekdocumentaire, of een bijzondere re-release. Ook kijken ze af en toe vooruit naar het jaar 2015.

Klik hier om de jaarlijsten 2014 te bekijken, aangevoerd door Orlando Julius with The Heliocentrics. Hieronder lees je de bijbehorende commentaren.  


Bas Springer 


Mijn re-release top 10 als aanvulling op de Top 14

1. Bob Dylan - The Bootleg Series, Vol. 11: The Basement Tapes Complete
2. Diverse artiesten - Haïti Direct: Big Band, Mini Jazz and Twoubadour Sounds, 1960-1978
3. Diverse artiesten - Calypso: Musical Poetry In The Caribbean 1955-69
4. Diverse artiesten - Gipsy Rhumba: The Original Rhythm Of Gipsy Rhumba In Spain 1965-74
5. Diverse artiesten - The Sound of Siam 2
6. Diverse artiesten - African Gems
7. Diverse artiesten - Angola Soundtrack 2
8. Les Ambassadeurs Du Motel de Bamako - Idem
9. Diverse artiesten - The Afrosound of Colombia vol. 2
10. Diverse artiesten - The Rough Guide to Psychedelic Cambodia

Beste festival: Music Meeting en Afrika Festival Hertme
De Music Meeting in Nijmegen en het Afrika Festival in Hertme slagen er ieder jaar weer in een sterke programmering te koppelen aan een uitstekende festivalsfeer. Heerlijke en ook inspirerende  festivals die het voorjaar en de zomer in Nederland bijzonder aangenaam maken.

Beste concert
Heeft u een momentje? 2014 was in vele opzichten een boeiend concertjaar met heel veel hoogtepunten. Om er een paar te noemen: het onvoorstelbaar goede concert van het fenomenale, ik herhaal fenomenale, Braziliaanse Orquestra Rumpilez onder leiding van maestro Letieres Leite. Een nooit eerder gehoorde, uitermate fascinerende combinatie van religieuze Braziliaanse muziek, bigbandjazz en nog veel meer. Man, wat is dit orkest goed!

En wat te denken van de terugkeer van Les Ambassadeurs uit Mali met sterzanger Salif Keita op het Afrika Festival in Hertme. Halverwege het concert werd het festivalterrein geteisterd door giga regenbuien, maar iedereen bleef gewoon doordansen, alsof sokken en ondergoed  niet doorweekt van de regen waren. Wat een feest!

En wie dit jaar het Glatt & Verkehrt Festival in Krems (Oostenrijk) bijwoonde, was ongetwijfeld diep onder de indruk van het project The Bridge, met de Braziliaanse zanger-gitarist Lenine, die in de vorm van zijn leven verkeerde, en de Nederlandse pianist-componist Martin Fondse.

Beste muziekdocumentaire: Finding Fela, gezien op het IDFA
Hoewel ik het nodige op deze documentaire over het leven van Fela Kuti heb aan te merken, was ik na afloop weer diep onder de indruk van The Black President. Alhoewel zijn macho houding tegenover vrouwen niet bepaald emancipatorisch was.

Hoogste verwachting voor 2015: WOMEX in Boedapest!

 

Ben Ackermans

Mooiste livebelevenissen van 2014: Yasmine Hamdan, Jupiter & Okwess International en Projekt Rakija achter elkaar op dezelfde avond op de World Stage van het Sziget-festival; de vele verrassingen op het zeer toffe festival Incubate, een week lang op tientallen plekken in Tilburg. Van een fenomenaal concert van Goat tot de alle kanten op schietende jazz van Baaba uit Polen, en zo veel meer.

Meest terechte keuze van 2014: de erkenning door de Womex-jury van Glitterbeat als wereldmuzieklabel van het jaar. Bijna elke release is in de prik: een fijne rock-injectie in de juiste dosis.

Grootste vraagteken van 2014: waar zijn de wereld-Belgen gebleven?

 

Charlie Crooijmans
Eerst dacht ik, o no, weer zo’n band die met allerlei stijlen aan de haal gaat. Voor de zekerheid had ik ze gecheckt op YouTube en Spotify, maar ik was gewoon niet zo onder de indruk. Totdat ik Metá Metá live zag op Music Meeting XS op 30 november jongstleden. Wat te gek! Wat een energie! En van die stijlen klopt wel, maar dat doen ze zo geraffineerd dat je niet de neiging krijgt om er een droge analyse op te gooien. Stijlen als afrobeat, freejazz, metal, candomblé, punkrock en samba worden op spelenderwijze gedeconstrueerd en tot een eenheid gesmeed. Vooral dat harde, typisch uit zo’n betonnen jungle als Sampa, en de contrasterende melodische stem van de zangeres Juçara Marçal vind ik prachtig! 



Dieter van den Bergh

Beste festival: Mundial Tilburg
Beste concert: Amsterdam Klezmer Band XL-version @Babelmed Marseille.
Kijk uit naar: nieuwe platen Skip & Die, opvolger van Riots in the Jungle (2012), en van The Unthanks, bloedstollend mooie folk van twee Engelse zusjes, ontdekt dankzij de Music Meeting.  



Erk Willemsen

Het concert dat er voor mij qua ervaring met kop en schouders boven uitstak dit jaar was Typhoon tijdens Lowlands. Heel per ongeluk kwam ik op de eerste rij terecht, tussen het springende en meerappende publiek, en kon daardoor elke actie van de muzikanten zien en horen, en werd continu aangespoord door de mensen om me heen. Euforie! Typhoon en band. Wat een uitstraling, wat een power, wat een souplesse!
Wat festivals ben ik bevooroordeeld, aangezien ik werk op het festival dat ik ook elk jaar weer het beste festival vindt, Music Meeting in Nijmegen, drie dagen tijdens het Pinksterweekend. Die dus!
Bijzonder vond ik de Latin Grammy-nominatie voor Maite Hontelé. Bij mijn weten de eerste Latin Grammy-nominatie ooit voor een Nederlandse artiest. Ze kreeg 'm niet, moest de eer aan Marc Anthony laten. Maar, hé! 



Francis de Souza
Beste Festival: Music Meeting
Beste concerten: uKanDanZ in Rasa tijdens het afgelopen Le Guess Who? festival. Wat een power! Wat een muzikaliteit! Söndörgó tijdens de Womex: übervirtuoos en superstrak. En wellicht bevooroordeeld, maar goed: Jambinai op het Houtfestival en ook Fendika, Circus Debre Berhan & The Ex op hetzelfde festival.
Hoogste verwachting voor 2015: erg benieuwd naar het Wassoulou Groove Project, zowel op schijf als live; en natuurlijk de nieuwe plaat van Jambinai (Korea) die ergens in het voorjaar moet uitkomen; en het concert van uKanDanZ in Paradiso op 31 januari 2015.



Jaïr Tchong

Festival met de meeste mooie momenten: 30e Music Meeting, Nijmegen 

Mooiste nieuwe festivallocatie: Grasnapolsky, Radio Kootwijk (bij Apeldoorn)

Concerten met de meeste mooie momenten:
Windkracht 7, Cutting Edge Jazz Festival, Theater Dakota, Den Haag
Coup Fatal, Holland Festival, Stadsschouwburg, Amsterdam
Rising Phenix door Radio Philharmonisch Orkest + Groot Omroepkoor o.l.v. Markus Stenz, Tivoli/Vredenburg
Fool's Gold, Bitterzoet, Amsterdam
Jungle by Night, Trouw, Amsterdam
Dans Dans, Paradiso (bovenzaal)
Kaja Draksler (solo), Bimhuis
Kassé Mady Diabaté + Ballaké Sissoko, Bimhuis
N'Diale, 30e Music Meeting, Nijmegen
Ensemble Gending & Daisy Bell, 30e Music Meeting, Nijmegen
All Ellington Project, Zaal 100, Amsterdam
Meridian Brothers, AB Studio, Brussel
Waed Bouhassoun (solo), Rasa, Utrecht
Ayub Ogada + NBE, Podium Mozaïek, Amsterdam
Samba Touré, Bison Caravan, Amsterdam

Nostalgische concerten en tóch geweldig: 
Daryll-Ann, Tivoli, Utrecht
The Chills, Paradiso, Amsterdam
Allen Toussaint, Paradiso, Amsterdam

Beste muziekdocumentaire: Heddy Honigmann, Om de Wereld in 50 Concerten

Beste boek: John Eliot Gardiner, Bach - Muziek als een Wenk van de Hemel

Genoten van deze boeken: 
Jaap Boots, Donderweg
Marc Stakenburg, De big bang van de popmuziek

Wil zo snel mogelijk beginnen in deze boeken:
Thea Derks, Reinbert de Leeuw - Mens of Melodie
Jan Fairley, Living Politics, Making Music - The Writings of Jan Fairley

2015 - wat gaat dit jaar ons brengen?
Groep nationaal: Pump Organ, Atanga Boom, Luna Tree.
Groep internationaal: Schengen Shege, Dans Dans en Black Flower uit België acht ik kansrijk. Verder is er erg veel mooie muziek te verwachten op de podia, volg de mixedworldmusicblogs en agenda...



Mattie Poels

Concert 2014: Aynur

De Koerdische zangeres Aynur heeft een ongelooflijk mooie uitstraling. Haar concert in Paradiso (Amsterdam, april 2014) heeft een onuitwisbare indruk bij mij achtergelaten. Ondanks de technische problemen van de bassist, die zijn instrument voor de pauze niet aan de praat kreeg, zong Aynur haar liedjes en liet zich niet van de wijs brengen. Bovendien was aandoenlijk om haar oprechte verbazing te zien over haar succes, die avond. Zoals altijd tijdens Koerdische concerten/avonden werd er gedanst en gejoeld. Zo ook die avond en meer dan terecht: Aynur, een wereldster! Kijk hier

Documentaire 2014 Alive Inside (Michael Rossato-Bennett)
Muziek heeft een enorme impact op de innerlijke mens. Zo bleek uit de innemende documentaire Alive Inside, een film over de invloed van muziek op Alzheimerpatienten die werkelijk weer ‘tot leven komen’ en zich een hoop kunnen herinnenen als ze hun favoriete muziek horen op een iPod. Een statement waarmee wordt aangetoond dat de duizenden dollars die worden besteed aan onderzoek, in schril contrast staan tegen de veertig dollar die een iPod kost, en waar geen geld voor is. Geweldig mooie film (neem zakdoekjes mee)! Kijk hier

Favoriete Festival 2014: Music Meeting Nijmegen
De Music Meeting voelt altijd als één grote familiereünie waar iedereen komt genieten van een mooie programmering. Raul Midon, Jacky Molard & Foune Diarre, Mamar Kassey, Kapok en natuurlijk de Unthanks, die met hun concert in een overvolle concerttent een weergaloos concert gaven. De MM is een soort groot warm muziekbad waar mensen samenkomen om te genieten van muziek. Klein in de Mixed Media Lounge en de zondagochtendconcerten in de Hortus en groot bij de ander podia. Kijk hier



Miriam Brenner

Beste festival: Chicago World Music Festival
Een stad die bekend staat om de jazz en house, mag ook trots zijn op het tiendaagse festival in september. Ze nemen als een van de weinigen risico in de VS, introduceren internationaal talent, nationale pareltjes en dat alles gratis, verspreid over de hele stad, om het bereik te vergroten. Erg speciaal is de twaalf uur durende 'Ragamala' in het Cultural Center, van 8 's avonds tot 8 's ochtends, waarbij je eindelijk de specifieke raga's kunt horen waar ze voor bedoeld zijn. De magische zonsopgangsessie hoop ik ooit nog eens te halen.

Memorabel Concert:
Ferro Gaita in Praia, Santiago, Kaapverdië tijdens de Atlantic Music Expo
Niet alleen omdat de band zo'n boegbeeld is voor de eilandengroep, niet alleen omdat hun funana zo aanstekelijk is, maar vooral de setting van het concert. De stad – wat, het eiland – was uitgelopen om dit gratis concert van hun helden bij te wonen. Niets leuker dan op een heerlijke warme avond de gaita te horen en een lesje funana te krijgen van de lokale jeugd.

Houd je oren open voor: 
De alternative/progressive-latinscene, 'nueva onda', bands van het VS/Mexicaanse grensgebied met een vleugje psychedelica wellicht, spoken word of rap, multi-arts met samples en visuals, uitgevoerd door frontvrouwen!



Pieter Franssen
Concert van het jaar: Fatoumata Diawara en Roberto Fonseca band op het North Sea Jazz Festival, met perfecte samensmelting van Cubaanse en Malinese grooves. Presentatrice Diawara in grootse vocale vorm, de Cubaans-Malinese backingband op hun percussieve tenen, aangevuurd door de gitarist.
Verwachting 2015: Benjamin Clementine, Dorsaf Hamdani, meer Nederlandse (wereld)hiphop. 

 

Ton Maas
Het beste festival dat ik dit jaar bijwoonde, was het Mazurka Festival in Warschau. Niet vanwege de 'grote namen' – want die waren er niet –, maar vanwege het feit dat bejaarde dorpsmuzikanten als maestro’s naar de hoofdstad worden gehaald om een bont gezelschap van muzikanten – jong en oud, uit binnen- en buitenland – de fijne kneepjes van de volkse mazurka met zijn grillige ritmes bij te brengen. Drijvende kracht achter het geheel is voormalig bluesgitarist Janus Prusinowksi, die na het zien van een documentaire over de dorpscultuur van Mazovië (de streek rond Warschau) het roer omgooide en bij de laatste nog levende oude meesters in de leer ging. Hartverwarmend om te zien hoe een kwijnende traditie met aanstekelijk enthousiasme nieuw leven wordt ingeblazen, en hoe in vergetelheid geraakte muzikanten op hun oude dag als helden worden onthaald.

De vraag wat voor mij het beste concert van het jaar was, laat zich minder makkelijk beantwoorden. Aangrijpend en tegelijk ontwapenend was het optreden van The Unthanks tijdens de Music Meeting, meteen gevolgd door de finale van diezelfde Meeting door Letieres Leite & Orkestra Rumpilezz. Martin Fondse en Lenine bleken tijdens Glatt und Verkehrt in Krems (Oostenrijk) tóch nog weer sterker dan een jaar eerder in Nijmegen en dingen dus zeker mee, net als trekharmonicaveteraan Riccardo Tesi en zijn Banditaliana in het Bimhuis, eind november. Geen virtuoos spektakel maar bedwelmend mooie composities die de voedingsbodem vormden voor adembenemend ensemblespel. En nog humor ook!

De beste muziekdocumentaire van het jaar is voor mij Sound of Heimat van regisseur Arne Birkenstock, waarin de Nieuw-Zeelandse saxofonist Hayden Chisholm tijdens zijn verblijf in Duitsland de mythe ontzenuwt dat het land geen levende volksmuziektraditie zou hebben.

 


meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024