hands up
Protestmuziek - Waar zijn de Stemmen van nu? #Icantbreathe maandag 8 december, 2014

Ferguson Missouri, een plaats waar je waarschijnlijk nog nooit van had gehoord, was het niet voor de moord op Michael Brown.
En tenzij je onder een steen hebt gewoond, heb je vast wel iets gehoord over de uitspraken in die zaak en die van Eric Garner (Staten Island, New York).

hands up

foto door Chip Somodevilla, Getty Images, 25 Nov '14 Washington DC

In Nederland wordt er geschreven over 'rellen' en merk ik (als Amerikaanse) dat de media daar zowel als hier enorm subjectief is.
Deze 'rellen' zijn voornamelijk vreedzame protesten, met mensen die al hun handen boven hun hoofd hebben:
"Hands up, don't shoot" wordt er gescandeerd. Met overmatig geweld worden protestanten door de politie teruggeslagen van LA (meer dan 200 mensen opgepakt in een paar dagen na de Ferguson uitspraak) tot New York, waar sconische wapens (!) ingezet worden om de protesten op te breken! Rellen....er wordt meer schade aangebracht aan mensen, dan materiaal. Gewoonlijk wordt er door dronken fans na een voetbalwedstrijd meer verwoest.

PROTEST is het thema dus. Protestmuziek. 

De jaren '70 waren er beroemd om, maar wie zingt er nu over het onrecht wat er gedaan wordt? De politiestaat, het racisme?
De macht van muziek heeft al vaak een belangrijke rol gespeeld in het laten klinken van een ongehoorde stem. Vooral in de Amerikaanse geschiedenis van het gevecht om sociale gelijkheid is muziek enorm krachtig gebleken in het oproepen tot verandering.

Alicia Keys zette speciaal hiervoor het lied 'We Gotta Pray' online op 3 december.


Bidden, waarvoor dan?
De twee vrijspraken door de Grand Jury, van agenten die ongewapende donkere mannen gedood hebben volgden elkaar snel op en schokten mensen in de VS en daarbuiten. De in veel ogen duidelijke acties van blanke politie, vastgelegd op video, die leidden tot de dood van twee mannen, zullen niet eens vervolgd worden.

Geen sancties, geen ontbetaald verlof, geen enkele straf zelfs voor het beroven van een mensenleven. Helaas is het niets nieuws in de VS en komen er steeds meer zaken aan bod waarbij racisme een duidelijke rol speelt. 'Hate crimes' noemen ze het wel. En niet alleen de crimes, ook het gebrek van navolging.

None
Questlove
roept artiesten op hun stem te laten horen, via instagram met een klassieke foto van de groep Public Enemy.
"I urge and challenge musicians and artists alike to push themselves to be a voice of the times that we live in. (...) 
I'm kinda/sorta addressing the hip hop nation I really apply this challenge to ALL artists. We need new Dylans. New Public Enemys. New Simones. New De La Roachas. New ideas! But it just doesn't stop there!!"

Sterker nog, Darren Wilson - de agent die meerdere kogels het lichaam van de ongewapende tiener Brown op klaarlichte dag in joeg - krijgt zelfs geld toe. Blanke supporters zamelden geld in om hem te helpen. Duizenden dollars die hij niet eens aan een advocaat hoeft te geven.
De enige persoon die vervolgd is in de zaak Garner... is de man die de wurging vast legde met zijn telefoon.

Voor sommigen is het misschien een 'ver van je bed show' in de VS, voor anderen komt het dichtbij huis. En degenen die zich nergens van bewust zijn, zijn letterlijk bevoorrecht. 

Gitarist Tom Morello van Rage Against The Machine liet zich sowieso al horen met "Marching on Ferguson"


Waar de 'Ayotzinapa 43' en Ferguson samen komen
Hier een mooie playlist gericht op een andere actuele strijd, gaande in Mexico, naar aanleiding van de 43 verdwenen studenten uit Ayotzinapa. Journaliste Catalina Maria Johnson uit Chicago stelde de lijst samen voor Beat Latino: een compilatie van muziek om de "studenten te herdenken, corruptie te veroordelen, en andere protestmuziek uit de geschiedenis van Latijns Amerika." 

Amerikaanse nationale radio NPR - Alt Latino heeft een uitzending gewijd aan de strijd aan beide kanten van de grens: 'Latin Musicians Respond Ferguson, Ayotzinapa'. Met oa. Calma CarmonaEl Poder Del Barrio met 'Justice For Ayotzinapa' en Rebel Diaz feat. The Reminders met 'Run'.

Tot slot hier Kaapverdisch Amerikaanse spoken word artiest Erik Andrade. Hij maakte het volgende gedicht voor zijn naamgenoot.
Ik heb Erik leren kennen op het eiland Santiago afgelopen april tijdens de Atlantic Music Expo beurs en ben trots te delen dat hij vanochtend werd geinterviewd door CNN naar aanleiding van zijn "I Can't Breathe". Zonder dat interview, ook al reden genoeg deze jonge man, met bekwaam pen- en woordgebruik, in de gaten te houden!

#BlackLivesMatter #ICantBreathe #WhiteSilenceWhiteConcent

 


meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024