Bezoek van de wereld zondag 26 oktober, 2014

Sékouba Diabaté kreeg de noemer ‘Bambino’ mee toen hij - op last van de eerste president van Guinée - toetrad als jongste bediende bij het staatsorkest Bembeya Jazz. Met een stem die toen al klonk als een klok.

‘Daar wordt je mee geboren’, vertelde hij me, terwijl de rest van de band in de kleedkamer zat te oefenen. ‘Ik kom uit een oude familie van griots. We leveren commentaar en geven goede raad. ’ Mooie illustratie: het nummer Apollo, geschreven door zijn moeder. Het was een ode aan een bepaalde kledingstijl die in heel West Afrika op de een of andere manier werd geassocieerd met ruimtevaart. Vandaar de titel. Hij heeft het op een half dozijn verschillende manieren opgenomen: geheel akoestisch, met een dansorkest, met synthesisers, met de salsaband Africando. Hij staat in een traditie maar die staat niet stil.

Womex kreeg een "traditionele" Diabaté te zien met ngoni, gitaar, percussie en natuurlijk Die Stem. Daar kon zelfs het veel te harde en schandalig slechte geluid niets tegen doen…

 

En toen zeilde de wereld binnen. Hij vroeg even de aandacht. ‘Ik kom uit Guinee. Conakry. En u weet wat daar aan de hand is. Maar het is niet alleen een probleem van mijn land. De hele wereld heeft er mee te maken.’ Volgde een klassieke melodielijn uit de bakermat van zijn muziek, het Manding-gebied in Mali en Guinee, waar ook zijn wieg stond. En daaroverheen een gepassioneerde stem die een naam uitsprak die we misschien even vergeten waren. Drie lettergrepen: E – Bo – La. Het woord werd eerst bijna gekoesterd, daarna werd de zang bezwerender en zongen we mee, of we dat nu wilden of niet. STOP…E – Bo – La. Een laatste zanglijn en de wereld verdween weer.

Ruim 900 van Diabaté’s landgenoten zijn inmiddels bezweken. Het nieuws uit Guinee is dat de ziekte langzaam maar zeker ingedamd wordt. Helaas lijkt het bij de buren alleen maar erger te worden. Liberia en Sierra Leone hebben poreuze grenzen met Guinee. Maar, dixit Sékouba, we krijgen de vijand er wel onder. Met z’n allen. En toen was het tijd voor het slotnummer. Apollo.

 


meer nieuws
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024
Een persoonlijke impressie
maandag 29 januari, 2024
Monica Akihary met Boi Akih op Jazz Podium Hot House in Leiden
zaterdag 27 januari, 2024