Debademba in Hertme, Eupen en Lommel Drie concerten in Benelux en album Souleymane woensdag 25 juni, 2014

Op hun tweede album Souleymane blijkt zonneklaar dat het Westafrikaanse duo Debademba (big family) veel in zijn mars heeft. Het duo, dat bestaat uit de door de wol geverfde gitarist, mandole- en banjospeler Abdoulaye Traore, geboren in Burkina Faso, en de jonge, zeer expressieve Malinees-Ivoriaanse zanger Mohamed Diaby, zou op 5 juli wel eens voor een enorme verrassing kunnen zorgen op het toch al spectaculair geprogrammeerde Afrikafestival Hertme. Voorafgaand diezelfde dag staat het duo op Gracias a la Vida en op 28 juni op de Eupen Musik Marathon.

door Pieter Franssen 

Diaby's rappe, vurige zang is net zo urgent als die van de jonge Salif Keita, die overigens een dag later op hetzelfde Afrikafestival Hertme als zanger bij de reünie van de legendarische Ambassadeurs acte de presence geeft. De twee muzikanten ontmoetten elkaar in Parijs, waar Abdoulaye jarenlang clandestien verbleef, nadat hij niet wilde terugkeren als begeleider van het Ivoriaanse orkest Go de Kotéba. Gitarist Traoré speelde al sinds de jaren '90 met muzikanten uit Guinee, Mali, Senegal, bij  zanger Victor Demé uit Burkina Faso en de Malinese zangeres Fantani Touré. Zanger Mohamed Diaby komt uit een zeer muzikale familie. Hij werd geboren in Ivoorkust, als zoon van een Malinese vader en de beroemde zangeres Coumba Kouyaté. Als zanger richtte hij snel zijn ogen op Mali en de Wassoulou-regio en zong onder meer op bruiloften, voordat hij in in 2007 de door Oumou Sangaré gesponsorde Prix de Jeunesse in de wacht sleepte. 'In 2008 vertrok ik naar Parijs en het klikte meteen met Abdoulaye. Zo kwam Debademba II tot leven.' 

Melodische hoogstandjes
Samen met de spannende toetsenist, de 'witte Afrikaan' Philippe Monange, die ze ontmoetten tijdens sessies voor Radio France International, bassist Bisou Bass en een drummer brengen ze live melodische hoogstandjes, die aan het beste uit Senegal, Mali en Guinee doen denken, en in ieder geval op hun laatste album zijn verfijnd met westerse elementen. Zijn liefde voor het grensverleggende werk van de onlangs overleden visionaire flamencogitarist Paco De Lucia druipt ook live van vele nummers af. Hij geeft daar soms een adembenemende interpretatie aan in zijn vloeiende en klaterende, altijd zeer melodische snarenspel.

Bluesy
Traoré beschikt over een uitgebreid scala aan melodisch gespeelde en verfijnde stijlen op elektrische én akoestische gitaar, banjo en grote mandole. De Andalusische mbalaxstijl, die hij in Dianamo ten beste geeft is daar een fraai staaltje van, 'maar jazz en blues kennen ook geen geheimen voor me.'  Traoré, die overigens al een paar decennia terug voor het eerst in Nederland was met de beroemde djembé-speler Adama Dramé, erkent ook schatplichtig te zijn aan het bluesy spel van Railbandgitarist Djelimady Tounkara en de sprankelende gitaarsound van fameuze Guinese gitaristen uit Bembeya Jazz en Balla et Ses Balladins te zijn, vertelt hij in het lunchinterview na afloop van hun flonkerende optreden in VPRO's Vrije Geluiden. 

Gouden stem
Dat hij met muzikanten uit alle delen van West-Afrika heeft samengespeeld, heeft zijn zeer persoonlijke stijl van soleren en ritmisch begeleiden duidelijk gevormd. Het tekstvel van hun laatste album Souleymane, genoemd naar de veertiejarige zoon van Abdoulaye, geeft heldere verklaringen van de teksten in de opzwepende en soms ook iets meer ingetogen pentatonische Bambara-composities, zoals het zwaar emotioneel geladen en toch feestelijke Dema (familie), waar Mohameds gouden, rijk gekleurde stem op een opjagend Ivoriaans yagbaritme te keer gaat. 

Muziek als medicijn
Meer dan gemiddeld word je bij Debademba eenvoudigweg bij de keel gegrepen door het enorme dynamische bereik en de smeuige melodische melange waar deze jonge, zeer expressieve zanger en zijn meesterlijk begeleidende compagnon toe in staat zijn. Samen wekken ze een  bijzondere soort extase op, die langzaam bij hun toehoorders indaalt en daarna leidt tot volledige overgave van mind en body. Zo aanstekelijk zijn deze door Traoré gecomponeerde en subtiel gearrangeerde gedachtenspinsels. Muziek als (super)medicijn, dat is precies wat ons te wachten staat!

Concerten
zo 28 juni, Eupen Musik Marathon, Eupen
za 5 juli, Gracias a la Vida, Lommel
za 5 juli, Afrikafestival Hertme

Line-up
Debademba komt met een vijfmansband naar de festivals. 
Abdoulaye Traoré, gitaar
Mohamed Diaby, zang
Yves William Ombe Monkana, drums
Bisou Bass, basgitaar
Philippe Monamge, keyboard

Album
Lees hier de recensie van het album Souleymane
en luister hieronder naar het nummer Touma

www.debademba.com
  


meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024