Concerten korameesters Toumani & Sidiki Diabaté Meester en leerling op de kora maandag 10 november, 2014

Toumani Diabaté  is de 71ste telg uit een roemrijk geslacht van bespelers van de kora, de 21-snarige West-Afrikaanse harpluit. Hij leerde het spel op dit prachtige, gracieuze instrument van zijn legendarische vader Sidiki Diabaté. Op zijn beurt draagt Toumani zijn kennis over op zijn zoon Sidiki, die vernoemd werd naar Toumani’s vader. Onlangs verscheen de cd Toumani & Sidiki, waarop zich prachtige muzikale duels ontspinnen tussen vader en zoon. Het album stond al snel op nummer 1 in de World Music Charts. In juni speelde het duo in Paradiso, Amsterdam, november 2014 komen ze opnieuw naar de Benelux: op 15 november in Rasa, Utrecht, op 17 november in Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam, en en op 18 november in De Centrale in Gent.


door Bas Springer

In 1970 bracht  de vader van Toumani Diabaté het eerste kora-album ooit uit. Tot dan toe was de kora alleen te horen als begeleidend instrument. Toumani Diabaté debuteerde in 1987 met het klassiek geworden album Kaira, dat in één middag opgenomen werd en nog altijd beschouwd wordt als een van de beste kora-albums ooit.

Songhai 1 & 2
De internationale doorbrak van Toumani Diabaté kwam met de twee albums van de gelegenheidsgroep Songhai, een muzikale samenwerking tussen de Spaanse flamencogroep Ketama, Toumani Diabaté, en de Engelse bassist Danny Thompson. Songhai 1 (1988) en Songhai 2 (1994), beide medegeproduceerd door Joey Boyd, werden over de hele wereld met superlatieven ontvangen en golden als nieuw ijkpunten voor een fusie van stijlen, in dit geval Afrikaans, flamenco en Engelse folk.

Gevraagd voor de meest uiteenlopende projecten
Sindsdien wordt Toumani Diabaté aan de lopende band gevraagd voor de meest uiteenlopende projecten. Zo stond hij de Amerikaanse bluesman Taj Mahal bij op Kulanjan (1999), een kruisbestuiving van traditionele Malinese muziek en Noord-Amerikaanse blues. MALIcool was een ongewone maar succesvolle samenwerking met de Amerikaanse jazztrombonist Roswell Rudd. In 1999 verscheen ook New Ancient Strings, een adembenemend mooie collaboratie tussen Toumani Diabaté en Ballaké Sissoko.

Touré en Bjørk
De samenwerking met de Malinese desertbluesmeester Ali Farka Touré resulteerde in twee moderne klassiekers: In the Heart of the Moon (2005), dat in 2006 bekroond werd met een Grammy in de categorie Best Traditional World Music, en de opvolger, simpelweg Ali & Toumani (2010) getiteld. Diabaté werkt ook mee aan het album Volta (2007) van de de IJslandse zangeres Björk.
En dan is er nu het gelegenheidsduo Toumani & Sidiki. Hun debuut cd Toumani & Sidiki bevat tien instrumentale nummers die een serene, meditatieve rust uitstralen. Indrukwekkend hoe vader en zoon het beste in elkaar naar boven halen. 

Zie hier ook de recensie van Ton Maas op deze site

Zowel Toumani als Sidiki zijn meesters van de improvisatie. Hun optreden in Paradiso zal dan ook, als de voortekenen niet bedriegen, een avond vol magie en muzikale virtuositeit worden.

Concerten
za 15 nov: Rasa, Utrecht
ma 17 nov: Muziekgenouw aan 't IJ, Amsterdam
di 18 nov: De Centrale, Gent

Album
Toumani Diabaté & Sidiki Diabaté - Toumani & Sidiki (World Circuit)

Videodocumentaire in twee delen


 

 

 

 

 

 

 

 

 


meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024