Asha Bhosle doet concerten met Metropole Orkest De Gouden Stem van Bollywood 80 jaar dinsdag 15 april, 2014

De Indiase zangeres Asha Bhosle is al ruim zestig jaar actief en zingt nog altijd de sterren van de Indiase filmhemel. Haar uit duizenden herkenbare stem waarin zeeën van romantiek, verlangen en verleiding doorklinken, is in meer dan duizend Bollywoodfilms te horen. Volgens het Guinness Book of World Records is Bhosle de meest opgenomen artiest aller tijden. Ze heeft meer dan 14.000 liedjes gezongen in allerlei talen en genres, werd meerdere malen door de Indiase regering onderscheiden, en geniet een haast mythische status. Verleden jaar september werd ze 80 jaar, maar van stoppen is nog geen sprake. Begin mei geeft de Nachtegaal van Azië twee concerten in ons land, samen met het Metropole Orkest, ter ere van haar nieuwe album 'Asha 80'.

door Bas Springer

Asha Bhosle werd geboren op 8 september 1933 in Sangli, in het toenmalige Brits-Indië. Haar vader was zanger en toneelspeler Dinanath Mangeshkar; hij overleed toen ze negen was. Om het hoofd boven water te houden gingen Asha en haar vier jaar oudere zus Lata Mangeshkar na de dood van hun vader zingen en acteren. In 1943 zong Asha haar eerste filmliedje, Majha Bal, en in 1948 maakte ze haar Hindi-debuut met de film Chunariya. Ondanks de afkeuring van haar familie trouwde ze in 1949 met de veel oudere Ganpatrao Bhosle. Hoewel het huwelijk later strandde, heeft Asha Bhosle altijd de achternaam van haar man aangehouden.

Duetten met Mohammed Rafi
In het begin van haar imposante carrière zong Bhosle meestal liedjes die de grote playbackzangeressen van die tijd, zoals Geeta Dutt, aan zich voorbij lieten gaan. Pas vanaf het midden van de jaren vijftig kwam de populariteit van Asha Bhosle in een stroomversnelling, vooral door haar prachtige duetten met Mohammed Rafi. Haar grote doorbrak kwam in 1957 met Naya Daur, haar eerste film, waar ze de liedjes zong voor de belangrijkste hoofdrolspeelster.

Rahul Dev Burman
Met’ musical director’ Rahul Dev Burman , met wie ze vanaf het midden van de jaren 60 samenwerkte, nam ze liedjes in allerlei stijlen en talen op : cabaret, rock, disco, ghazals. In de jaren 70 scoorde Asha Bhosle grote hits met meer westers getinte muziek. In 1980 trad ze in het huwelijk met Burman. Ze bleven bij elkaar tot zijn overlijden in 1994.

Boy George - R.E.M. - Kronos Quartet
In de jaren tachtig en negentig nam Bhosle ook songs op met onder anderen Boy George en R.E.M.-zanger Michael Stipe. In 2005 bewerkte het Kronos Quartet enkele composities van R.D. Burman, met zang van Asha Bhosle. Dit album, You’ve Stolen My Heart, Songs from R.D. Burman’s Bollywood, werd in 2006 genomineerd voor een Grammy in de categorie Beste Hedendaags Wereldmuziekalbum.

Awards
Bhosle werd zeven keer onderscheiden met een Filmfare Award in de categorie Beste Playback Zangeres, en ontving twee maal de National Film Award. Afgaande op de beelden van het concert dat Asha Bhosle verleden jaar in Den Haag gaf met het Metropole Orkest, is de bij leven al legendarische diva nog altijd goed bij stem. En let bij haar concerten behalve op haar stem ook eens op haar oogverblindend mooie, ruisende zijden saries met prachtige sieraden.


Concerten
za 3 mei: Carré, Amsterdam
zo 4 mei: Anton Philipszaal, Den Haag

Cd
Asha Bhosle 80 (Amstel Records)

Video

Nog meer videos
https://www.youtube.com/watch?v=JvxMmFNZRLY
https://www.youtube.com/watch?v=6DmXhbbj1Uk
https://www.youtube.com/watch?v=eOQe3JHi7rA
https://www.youtube.com/watch?v=XMUorZkMBow

Luister hier naar haar vorige concert met het Metropole Orkest




meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024