somali spirit
somali spirit maandag 31 maart, 2014

somali spirit
Ik heb altijd een hekel gehad aan de term 'failed state'. Alsof je een hele natie met al zijn inherente cultuur, dromen en ambities kunt wegschrijven met die term. Wat weten wij nu eigenlijk van Somalië?

Afropop is een voorbeeldstellende New Yorkse zender/website met onder andere de Amerikaanse schrijver en gitarist Banning Eyre (auteur van In griot time - An American guitarist in Mali, verschenen bij Serpent's Tail) in de redactie. Op uitnodiging van Trouw-journalist Stan Rijven hoorde ik Eyre ooit in het Tropentheater een prachtige lezing geven waarin Eyre een pleidooi deed voor 'The African Guitar' - heel subtiel liet hij horen waarin de gitaartradities van Ghana, Mali en DR Congo verschillen. Hij besloot met een terechte oproep om het nooit meer over 'de muziek van Afrika' te hebben. Afrikaanse muziek bestaat niet, net zoals het land Afrika niet bestaat. Het gaat altijd om de details en als Eyre iets aantoonde die avond was het wel dat er schitterende verschillen bestaan in de manier waarop de grote gitaarstijlen van Afrika vorm krijgen.

Ik dwaal af. Afropop heeft een nieuwe uitzending over de muziek uit de jaren zestig en zeventig van Somalië. Muziek die ergens wel lijkt op de inmiddels wereldberoemde Ethiopische jazz, maar op cruciale punten toch ook weer volledig uniek klinkt, bijvoorbeeld in de prominente rol voor de poëzie binnen de Somalische muziek. De Somalische cultuur is een orale cultuur, het gesproken woord heeft daarin een enorm belang. Dit soort uitzendingen (in de Afropop serie Hip Deep) maken Afropop zo'n geweldige zender.

"Today we fire up the way back machine .."


meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024