Blitz and Seun
Bundel de krachten! Nieuwe video Ghana & Nigeria: Blitz & Seun Kuti donderdag 27 maart, 2014

Vers gecreëerd in Accra, Ghana.
Blitz and Seun

Dat Blitz The Ambassador een boodschap draagt met zijn muziek, dat zijn teksten vaak beladen zijn met commentaar op politiek en maatschappij, wisten we. Dat Seun Kuti de lijn van zijn vader doorzet met eenzelfde boodschap, wisten we ook.

De Ghanese rapper die binnen knalde met zijn debuut album 'Native Sun' een paar jaar terug, brengt steeds meer diepgang in zijn muziek, zowel met teksten als de muziek zelf. Hij werkte al samen met Congolese Baloji en Braziliaanse MC BNegão (om er maar een paar te noemen).

Nu voor zijn nieuwe album Afropolitan Dreams heeft hij meer tijd besteed in Accra en zocht een 'heavyweight' op om zijn idealen nog meer gewicht bij te zetten. 

De eerste single 'Make You No Forget' [where you're from] is dan ook tot stand gekomen met 'zoon van' en tevens buurman: Seun Kuti

 

De twee sluiten naadloos bij elkaar aan en zetten een stevige track neer. Als dit een voorbode is van het nieuwe album, laat het dan maar snel 28 april zijn! (release Afropolitan Dreams op Jakarta Records).

Tot die tijd biedt zijn 'The Warm-up EP' ook genoeg materiaal. Aanraders zijn de track 'Bisa' ft. Nneka. De titel bekent in het Twi (locale taal) 'vragen' en stimuleert altijd kritisch te blijven, vragen te blijven stellen, over hoe Afrikaanse landen uitgebuit worden, ongelijke rechten, hoe grote multinationals als Monsanto de wereld (economisch) domineren en meer. 
Een mooie bijkomstigheid is dat Bisa in het Bahasa Indonesia 'kunnen' betekent. Het is niet alleen een track van vingers wijzen, maar een oproep tot actie om succesvol veranderingen teweeg brengen.

Voor Ghanees talent is de track 'Internationally Known' een goed voorbeeld met rapper, hip hop artiest Sarkodie. Een bekende naam in Ghana, West Afrika, en verder, mede door zijn samenwerking met azonto ster E.L. Hier een grote hit die azonto dans- en muziekstijl in 2011 echt op de kaart zette: 'U go kill me'.

 'African in New York' begint met een sample uit de comedy film Coming to America met Eddy Murphy uit '88. Een beat met fijn gitaarwerk en rake rap door Blitz volgt, waarin hij scenarios uit de verschillende wijken schets en Afrikanen afkomstig uit allerlei landen overleven in de stad. "Some marry for love, others marry for papers". 
Het refrein? Een dikke knipoog naar Sting's Englishman in New York ;).

Een fijn zoethoudertje toch? 

 


meer nieuws
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024
Een persoonlijke impressie
maandag 29 januari, 2024
Monica Akihary met Boi Akih op Jazz Podium Hot House in Leiden
zaterdag 27 januari, 2024