Lyriek uit het verdomhoekje Ton Maas - maandag 9 februari, 2015

Kepera Trio met Lachish

In de jaren zestig luisterde ik naar pop en folk, naar the Grateful Dead en Fairport Convention en naar Noord-Amerikaanse singer-songwriters als Fred Neil, Tim Buckley, Joni Mitchell, Phil Ochs en Eric Andersen. Van jazz hield ik me verre, getraumatiseerd als ik was door het "autistisch door elkaar heen toeteren" (mijn vooroordeel) van de hard-bop. En toen zette een vriend van me een lp op van de groep Oregon. Alleen al de bezetting, met percussie, contrabas, akoestische gitaar - en zelfs de "klassieke" met nylon snarren - en hobo, Engelse hoorn of (bas)klarinet. Een verademing. Als dit ook jazz was, zo nam ik me voor, dan zit ik vooraan bij hun eerstvolgende concert in Nederland. Ik hield de agenda van het Bimhuis vervolgens jarenlang nauwlettend in de gaten, maar Oregon stond er nooit in. Toen ze in 1999 uiteindelijk voor het eerst de lage landen aandeden, was dat voor een optreden in de Melkweg, waarbij ze bovendien abusievelijk waren aangemerkt als "rockband". Het gevolg: een intiem concert met negentien bezoekers, allemaal diehard fans, die soms uren hadden gereisd om dit evenement mee te maken. Het werd een onvergetelijke avond, compleet met sigaren in de kleedkamer. Vrienden voor het leven.



Maar er is veel veranderd. Jazz mag tegenwoordig best melodieus en lyrisch zijn, zelfs in Nederland. Kijk maar naar het succes van mensen als Wolfert Brederode en Rembrandt Frerichs. Die laatste heeft bovendien net als de mannen van Oregon een open ook voor niet-westerse tradities, met name uit het Midden-Oosten. Kwam door de jaren die hij in Caïro dorbracht. Samen met bassist Tony Overwater en slagwerker Vinsent Planjer tekenden ze enkele jaren geleden als Kepera Trio voor de prachtige cd Levantasy, aangevuld met de Israëlische hoboïst Yoram Lachish.





En nu gaan ze als Rembrandt Frerichs Trio (what's in a name?) de dialoog aan met niemand minder dan Kayhan Kalhor, een van de grote sterren aan het firmament van de klassieke Perzische muziek en bovendien iemand die niet vies is van grensverkenningen. Als dat geen feestje wordt...


meer blogs
Ton Maas - 17 september, 2023
Ton Maas - 10 augustus, 2023
Ton Maas - 10 juli, 2023
Ton Maas - 20 januari, 2023
Ton Maas - 24 november, 2022
Ton Maas - 28 augustus, 2022
Ton Maas - 3 september, 2022
Ton Maas - 29 augustus, 2022
Ton Maas - 22 augustus, 2022
Ton Maas - 13 augustus, 2022