De 7e generatie staat op #3: Supaman Miriam Brenner - maandag 1 december, 2014

Dit is #3 in een korte serie blogs 'De 7e generatie staat op'. Lees hier de intro en deel #2 A Tride Called Red.

Honderen filmpjes vliegen dagelijks over het internet. Je Facebook pagina staat vol met schattige katjes en onwaarschijnlijke acties. In februari dit jaar circuleerde er een video met hele andere inhoud.
supaman

Misschien heb je hem ook wel gezien? Supaman, een 'Indiaan' in vol ornaat, die al beat-boxend, fluitend en rappend een lied opbouwt. Zeker tof, strak, de manier waarop hij lagen bouwt van turn tables tot traditionele zang, rap en compleet in zijn muziek opgaat terwijl hij rond danst.
Duizenden hits op YouTube! Cool! En nu weer naar de kattenfilmpjes.. of... zit er nog meer achter??

Tuurlijk. 
De video werd genomineerd voor Best Video in de Native American Music Awards. In 2005 won hij daar al een prijs met zijn band 'Rezawrecktion' (een woordspeling met de afkorting voor 'reservaat', 'rez', en het Engelse woord voor 'wederopstanding'). Maar belangrijker misschien wel, Christian Takes Gun Parrish gaf afgelopen maand weer een workshop aan middelbarescholieren over zelfvertrouwen en zelfmoord preventie. En trad eerder op in een gevangenis.



Realiteit op de 'rez'
De statistieken liegen er niet om. Gemiddeld wordt er (op de reservaten en) onder Native jongeren zo'n 7 keer vaker zelfmoord gepleegd, zijn depressies en alcohol misbruik niet onbekend, leven mensen onder de armoede grens, rondt zo'n 2/3 van de studenten hun middelbare school maar af, hoge werkeloosheid, is er meer sprake van huiselijk geweld en zijn de aantallen vermiste Native vrouwen schrikbarend hoog.

Dit is niet het geval onder 1 tribe of op 1 reservaat. Dit is de realiteit voor de Aboriginals. President Obama zag het zelf in juni 2014, op het Standing Rock Indian Reservation in Noord en Zuid Dakota. Zijn eerste bezoek aan een reservaat trouwens.
Gelukkig maakte dat bezoek indruk, de persoonlijke verhalen, de uitzichtloosheid. Het heeft inmiddels geleid tot initiatieven en rapporten die gepresenteerd zouden worden op de zesde 'White House Tribal Nations Conference' op 3 december 2014.

Terug naar Supaman
Parish is van de Apsaalooke Nation, van de Crow Nation in Montana (centraal noord VS), vader van drie, een rapper, hip-hop artiest en geprezen 'fancy dance' danser. 

Dat hij die laatste drie nu combineert is eigenlijk toeval: Toen hij samen met zijn neef zou optreden tijdens een evenement had hij uiteindelijk geen tijd om van zijn 'regalia' dans kleding te wisselen. Hij moest direct beginnen met zijn muziek en deed dat dus maar in vol ornaat.
Zoals ik besprak in #2 over A Tribe Called Red, vroeg Supaman zich ook af of het wel juist was, om zo in een club of niet-traditioneel podium op te treden. Ook hier is de conclusie: de oude en nieuwe wereld gaan eigenlijk prima samen. Zoals ze ook samengaan in hem, moderne technologie en muziek ontwikkelingen, aansterken met eeuwoude tradities. Dus als het met goede intenties is, bedacht hij, kan het vast niet slecht zijn.

Hier dan de hit video 'Prayer Loop Song' door Supaman.

Die integratie, die hij zich eigen heeft gemaakt, is ook een manier om bruggen te slaan tussen wel en non Natives, en om de jeugd te helpen trots te zijn op hun afkomst en henzelf. Supaman is toegeweid om jongeren inspireren, hoop te geven en te helpen aan een betere toekomst. Zijn scherpe teksten en humor openen een dialoog, een begin. Inmiddels heeft Supaman al veel respect gewonnen in de gemeenschap. Hopelijk helpt het stereotypes te doorbreken en zullen meer hem volgen in dit streven, want er is veel te doen.

Lees meer over Supaman op Reverbnation en op zijn Facebook pagina. 
Meer muziek door Supaman:

 


meer blogs
Ton Maas - 17 september, 2023
Ton Maas - 10 augustus, 2023
Ton Maas - 10 juli, 2023
Ton Maas - 20 januari, 2023
Ton Maas - 24 november, 2022
Ton Maas - 28 augustus, 2022
Ton Maas - 3 september, 2022
Ton Maas - 29 augustus, 2022
Ton Maas - 22 augustus, 2022
Ton Maas - 13 augustus, 2022