De 7e generatie staat op #2: A Tribe Called Red Miriam Brenner - woensdag 26 november, 2014

Het vervolg op de intro-blog

Rond 2012 knalde het elektronische muziek trio A Tribe Called Red  door de genregrenzen met hun gelijknamige gratis te downloaden album. Mede door dat laatste verspreid hun muziek snel en wijd. (Voor wie de band al kent, lees vooral door, want wij we duiken net iets dieper de materie in...) 

Het begon in een club in Ottawa, waar Bear Witness draaide als DJ en Ian Champeau 'DJ NDN' als uitsmijter werkte. Al snel ging Ian aan de slag als DJ en organiseerden ze samen een eigen themafeest. Maar in tegenstelling tot andere thema's, Jamaican, of Koreaans, legt Ian uit, was een Native feest een stuk meer beladen. "Het geven van een Native feest was blijkbaar een gigantische politieke statement."

ATCR guys

DJ Shub (Cayuga, Six Nations. Middelste op de foto) voegde zich bij hen, tot hij de band in sept '14 verlaatte. 2oolman zou hem vervangen, een Mohwak die als enige van de drie op een reservaat opgroeide. Imagovorming is een heikel punt, vooral als die decennia lang gevormdt werd door de colonist. In hun muziek putten ze niet alleen uit hun afkomst, maar zijn ze trotse dragers van hun erfgoed, waar ze vandaan komen. Het is tijd om te laten zien wie ze zijn: DJ NDN Ojibway, Nipissing First Nation (links) en Bear Cayuga, Six Nations (rechts op foto).
MAAR, zegt Bear, "het gaat niet om de verschillen, het gaat om de overeenkomsten. Want dat zal ons redden". Het her-humaniseren is begonnen.

Urban Pow Wow 
Het woord 'powwow' komt uit de Narragansett taal, van oost Algonquian (oost Canada) en verwijst naar een bijeenkomst van Native mensen. Het houdt daarentegen veel meer in. Het is een viering van de identiteit en cultuur, een reunie, een manier om tradities door te geven, gepaard met dans(wedstrijden) en muziek.

ATCR geeft hun traditie een nieuw platform, op een locatie waar zij nu samekomen: een club. Daarbij willen ze zeker rekening houden met wat de oudere generatie denkt en met respect handelen. Maar een club is nu eenmaal waar de jongeren socializen en gedachtegoed delen.

"ATCR krijgt erkenning, zonder compromis" - Frank Wlan
Hun shows zijn heftig, net als hun beats, transachtig en goed dansbaar, maar wat hun onderscheidt van andere producers, is hun inhoud achter de beats.  
ATCR integreert delen van pow wow zang en de krachtige tromslagen. Het is niet slechts voor de sier. Ze verweven bijvoorbeeld politieopnamen en interviews rondom een Native man die bruut is neergeschoten door de 'handhavers van de wet' (beluister: Woodcarver). Hun muziek is een medium om een stem te geven aan zij die geen stem hebben, of hadden.


Tijdens hun live optredens staan de drie mannen achter de tafels, met laptops en mixers, waarbij Bear Witness ook de visuals verzorgt. Waar het kan, integreren ze Aboriginal artiesten, voor het opvoeren van een dans of live zang. 

Let op, ATCR neemt geen blad voor de mond als het gaat om aankaarten van actuele vormen van racisme en het schenden van rechten van hun mensen!! Denk aan het dragen van hoofdtoois, verkleden als een Indiaan, de Amerikaanse honkballvereniging "Red Sk*ns" of die naam uberhaupt als scheldnaam voor aboriginals.
Bandlid Ian Champeau (DJ NDN) zet zich al langer in om de naam de verbannen en begon zelf een tegenactie, door het logo te veranderen in Blaken, of te wel 'Caucasians'

Gewoon een ander ras uitlichten toch? Wat vind jij van het logo? Terecht lijkt mij. Laat anderen maar even voelen hoe het is om als stereotype afgeschilderd te worden. 

Scherp zijn ze in het selecteren van teksten en beeld, vaak met een humoristisch laagje zodat het bij sommiges iets beter naar binnen glijdt. 


Lieve lezer, laat het even bezinken als je er nog nooit aan gedacht hebt, wat dat eigenlijk met de mensen doet, wiens land is afgepakt en mensen zijn vermoord en onderdrukt.
"Moet het nou zo heftig?"
Ik verzin het niet, het zijn lelijke feiten uit de geschiedenis die vaak toch graag genegeerd wordt. 
"Maar we leven in het nu" exact! Dus ga even zitten, of staan, voor A Tribe Called Red. Beluister ook nieuwere albums Trap Line en Nation II Nation.

>>> Volgende blogs: 
Hoe Native loop-artiest Supaman een online rage werd, protesten tegen de plannen van de Keystone XL oliepijpleiding door reservaten en hoe MTV aandacht geeft aan de 7e generatie.


meer blogs
Ton Maas - 17 september, 2023
Ton Maas - 10 augustus, 2023
Ton Maas - 10 juli, 2023
Ton Maas - 20 januari, 2023
Ton Maas - 24 november, 2022
Ton Maas - 28 augustus, 2022
Ton Maas - 3 september, 2022
Ton Maas - 29 augustus, 2022
Ton Maas - 22 augustus, 2022
Ton Maas - 13 augustus, 2022