Brazil! Actuele muziek van quilombo tot siria Miriam Brenner - vrijdag 13 juni, 2014

Het WK - de (oranje) koorts heeft zich weer verspreid, terwijl kritiek op de social-economische toestand rondom het evenement ook heter begint te worden. En terecht. 

De openingsceremonie en het officiële WK lied weerspiegelen evenmin de enorme diversiteit, muzikaliteit, de kleur en realiteit van de Brazilianen. 
Als de opblaasbare sambaballen, de supermarktacties met veren en huispakken je te veel worden, dan is hier een Brazilie update met muziek die je niet zo snel op de gewone radio hoort, of uit de gigantische stadia scandeert.  

Hier een aantal playlists met links naar achtergrondinformatie van spelers die echt het land vertegenwoordigen, of het talent steunen en delen met de wereld. (Absoluut niet een volledige of weerspeigeling, meer een begin.)

Kafundo
Kafundó Records een nieuw label uit Rio de Janeiro, opgericht door producer Maga Bo and Wolfram Lange.
Deze week van de eerste release, in samenwerking met het Brooklyn label Dutty Artz. Beide zijn het collectieven die via muziek zoeken naar een vorm om de sociale werkelijkheid te verbeteren.

Voor Kafundó  Vol. 1;  Digital Roots Music from Brazil, werd er geput uit een soort derde ruimte binnen de bestaande sociale structuur: “Cafundó” duidt op een Verweggistan, binnen of buiten de groee stad, verwijderd van de bestaande normen. Ook wel te vergelijken met marron communities zoals “quilombo” in het Braziliaans, of “palenque” in Colombia.

Electronische muziek, gebaseerd op allerlei Brazilliaanse genres, maar juist ook op de Afrikaanse roots, en ontwikkelingen in ghettos van de Americas.

Mais um Discos
Een label met een neusje voor talent en ontwikkeling, die al een tijd artiesten de grens over helpt. Denk Lucas Santtana, Metá-Metá, Graveola en Bixiga 70.
Hier de mixtape Rolê: new sounds of Brazil - klanken van underground. Veelal hun eigen artiesten, zoals bijvoorbeeld Lucas Santtana, maar ook Trupe Chá de BoldoDead Lover's Twisted Heart Castello BrancoLurdez da Luz en Ruspo Sposati.


Lees hier een interview met MUD's Lewis Robinson over deze compilatie en meer!

Een internationale collega van Mixed, maar dan gericht op de America's
Sounds and Colours
is niet alleen een online tijdschrift, maar publiceert ook informatierijke boeken over bv. Colombia en Brazilië. De website is doorzoekbaar op land en heeft legio aan schrijvers.

De eindredacteur schrijf ook wel eens voor Songlines: Russel Slater.
Hij zette wat klassieres achterelkaar, voor een alternatieve WK lijst naast J-Lo...

 

Brazil Classics: Alternative World Cup Mixtape by Sounds And Colours on Mixcloud

 Deze website is echt een enorme aanrader, dus klik, verdwaal en wordt gevonden!



siria

Even een stapje terug in de tijd... met Analog Africa.
MESTRE CUPIJÓ E SEU RITMO – SIRIÁ
De meest recente compilatie is gericht op Siriá, een mengvorm van klanken uit het Amazone regenwoud, en muziek uit de eerder genoemde quilombos. Het wijkt compleet af van bossa nova, choro of samba. Labeloprichter Samy Ben Redjeb reisde af naar het noorderlijke Pará om meer te leren over componist en bandleider Mestre Cupijó, wie een geheel innovatieve draai aan dit genre heeft gegeven.
Lees hier meer over deze vrij onbekende muziek en luister naar de compilatie:


Tijd voor Braziliaanse cumbia...  Cúmbia do Sabiá 
Wat? Ja, cumbia. De meningen zijn verdeeld over hoe cumbia, deze vorm is - een mestiço, hybride vorm van populaire muziek - maar hij is er wel.  
Braziliaanse vrouwelijke verzamelaar Pequi maakte recent een mixtape voor bovengenoemde SeC. Lees hier het achtergrondartikel, luister naar meer werk van Pequi.
Artiesten die voorbij komen: CriolinaAcademia da Berlinda, a Espetacular Charanga do França, Felipe CordeiroLia SophiaOTTOSuperlage, Kakau Góis, Space Night Love Dance Laser, SacassaiaGang do Eletro, DJ Nirso & DJ Tide.

 

EXCLUSIVE Sounds and Colours magazine : Cúmbia do Sabiá (Brazilian Cumbia) Mixtape by Pequi on Mixcloud

 


Zoals ik al zei, dit is slechts een beginnetje, maar het houdt je wel even in beweging. 
Voor live muziek: 18 t/m 20 juli Viva Brasil Festival in Muziekgebouw aan 't IJ en Bimhuis.

Volg Miriam Brenner van Kokako Music op Twitter en Facebook.


meer blogs
Ton Maas - 17 september, 2023
Ton Maas - 10 augustus, 2023
Ton Maas - 10 juli, 2023
Ton Maas - 20 januari, 2023
Ton Maas - 24 november, 2022
Ton Maas - 28 augustus, 2022
Ton Maas - 3 september, 2022
Ton Maas - 29 augustus, 2022
Ton Maas - 22 augustus, 2022
Ton Maas - 13 augustus, 2022