Durf Festival au Desert verdient prijs Ben Ackermans - donderdag 24 oktober, 2013

mannyansar

Hij kreeg in juni in Zwitserland al een prijs van Freemuse, de organisatie die zich inspant voor vrijheid van muzikale expressie. En nu valt hem zondag een vergelijkbare award te beurt op de Womex-beurs in Cardiff.

Hoe terecht dat Manny Ansar zulke waardering krijgt voor zijn durf in Mali het Festival au Désert op te zetten. Het evenement dat sinds 2001 voor Toearegs de vensters naar de wereld openzette. Maar zeker ook andersom: dat de wereld kennis liet maken met de bijzondere cultuur van deze nomaden van de Sahara.

Even uit eigen ervaring en eigenbelang putten. Spelende nijlpaarden in de Niger. Naast voormalig Led Zep-rockgod Robert Plant in de rij staan voor een bordje kip met rijst. De moskeeën van Timboektoe. Slapen in Saharazand onder een overvloedige sterrenhemel.  Ontmoetingen met Tinariwen en Ali Farka Touré, in tenten gemaakt van geitenvel. Kamelenraces.

Dit, en nog veel meer, had ik zonder Manny Ansar niet meegemaakt. Menige wereldmuziek-traveller heeft soortgelijke piekervaringen beleefd. En zich afgevraagd hoe het toch mogelijk was om in het ontzagwekkende niets van zandduinen en stekelplanten een functionerend festival neer te zetten. Een waagstuk van de eerste orde.

Hoezeer het dat ook in àndere zin was, bleek toen begin 2012 Al Qaida-gelieerde islamisten de macht in de woestijn grepen. Het Festival au Désert kon dat jaar nog nét doorgaan. Daarna niet meer. Muziek werd gif, instrumenten gingen op de brandstapel, contact met goddeloze westerlingen was levensgevaarlijk.      

Timboektoe is inmiddels weer ‘bevrijd’, maar de hele  Sahara-regio nog bij lange niet veilig. Gevreesd moet worden voor een slepende guerrilla-oorlog tussen extremisten en troepen die misschien wel zelfs uit Nederland overgevlogen worden.

Onder het geesteskind van Manny Ansar en de zijnen is voorlopig de bodem weggeslagen. Maar vanuit  ballingschap bewaakt hij zijn gedachtengoed en smeedt hij nieuwe plannen.  ‘We gaan door met het verspreiden van onze internationale boodschap van tolerantie en pluraliteit’, sprak hij in Zwitserland.

Dat is een grote verdienste, en daar kan nog best een prijs voor bij.

 


meer blogs
Ton Maas - 17 september, 2023
Ton Maas - 10 augustus, 2023
Ton Maas - 10 juli, 2023
Ton Maas - 20 januari, 2023
Ton Maas - 24 november, 2022
Ton Maas - 28 augustus, 2022
Ton Maas - 3 september, 2022
Ton Maas - 29 augustus, 2022
Ton Maas - 22 augustus, 2022
Ton Maas - 13 augustus, 2022