Jazz en world moeten terug op op NPO zenders: na protestmars is petitieboek aan Tweede Kamer aangeboden: dinsdag 27 juni 2023 Petitieboek is aangeboden aan Tweede Kamer 27 juni, 2023 Eens waren er programma's waar jazz en world voorbijkwam op radio en tv, zoals Vrije Geluiden, Co Live, DWDD, en Matthijs Gaat Door. Nu is er op de radio alleen nog een themakanaal NPO Soul&Jazz, waar louter soul voorbijkomt.
Protestactie voor meer wereldmuziek en jazz bij de NPO Morgenmiddag half twee: aanbieden protestboek aan Tweede Kamer 26 juni, 2023 Qua wereldmuziek komt het bij de Nederlandse Publieke Omroep niet verder dan af en toe wat reggae en ook als het gaat om jazz uit eigen land is het bij de vaderlandse radio en tv kommer en kwel. Dat is natuurlijk al jaren zo, maar hopelijk komt er eindelijk verandering in nu muzikanten, liefhebbers en andere belanghebbenden gezamenlijk protest aantekenen. De NPO is weliswaar statutair verplicht om alle bevolkingsgroepen in Nederland te bedienen, maar de feitelijke programmering geeft een zeer vertekend (overwegend wit) beeld. Dat moet hoognodig veranderen!
Monica Akihary krijgt Boy Edgarprijs 2023 Gisteren bekendgemaakt - op 6 december de officiële uitreiking 24 juni, 2023 Met een nieuw Boi Akih album net uit en een bijzonder concert op North Sea Jazz in het vooruitzicht kreeg Monica Akihary gisteren het grote nieuws dat ze de belangrijkste prijs in de Nederlandse jazz- en geïmproviseerde muziek krijgt. Het Fonds Podiumkunsten maakte dit nieuws bekend tijdens het InJazz festival in Rotterdam, dat wordt georganiseerd door Buma Cultuur.   
Boi Akih presenteert nieuw album From and to Infinity in Bimhuis zaterdag 17 juni Albumrelease en concerttour 16 juni, 2023 Op 17 juni verschijnt het nieuwe album From and to Infinity van Boi Akih, een vierdelige compositie van gitarist-componist Niels Brouwer met teksten van vocalist Monica Akihary, samen de kern van de groep Boi Akih. Brouwer schreef dit werk oorspronkelijk voor het 70-koppige bamboefluit-orkest Molucca Bamboowind Orchestra uit Ambon Stad. Voor het nieuwe gelijknamige album zette hij de muziek om in arrangementen voor een unieke bezetting met orgels, blokfluiten, kora, percussie, gendèr (gamelaninstrument), gitaar en stem. De albumrelease wordt op 17 juni gevierd met een concert in het Bimhuis in Amsterdam.
Amsterdam Roots Festival zondag 25 juni in het Oosterpark Met Meral Polat Trio, Nusantara Beat, Ak Dan Gwang Chil, Florence Adooni, Shishani & Sisterhood en vele anderen 12 juni, 2023 Amsterdam Roots Festival op 25 juni 2023 is een groots openluchtfestival in het Oosterpark, Amsterdam. Het park wordt omgetoverd tot een kleurrijke wereld op zich, waarin je kunt navigeren tussen de World Stage, Moon stage, Super Nova, Kids Area en de Big Bang Stage. Met een grensoverschrijdend muziekprogramma, een spannend circus- en theaterprogramma, swingende urban dance performances en battles, een interactieve expositie van No Limits! Art Castle en volop kinderentertainment. En natuurlijk het heerlijkste eten op de Roots Bazaar. Het festival is gratis.
Tuulikki Bartosik & Sander Mölder - Reis door geluid Een avontuurlijk concert in de Nieuwe Kerk 11 juni, 2023 Amare in Den Haag brengt een frisse wind in de muziekwereld door nieuwe artiesten uit world en folkscene op haar podia te programmeren. Een opvallende toevoeging aan deze bruisende line-up is het innovatieve optreden van het Baltische duo Tuulikki Bartosik & Sander Mölder. Charlie Crooijmans bezocht het concert voor MixedWorldMusic.
Afrika Festival Hertme pakt op 1 en 2 juli uit met veel primeurs Van Adama Dramé tot Fra! een weekend lang Afrikaanse muziek 13 juni, 2023 Traditiegetrouw verwelkomt het Openluchttheater Hertme in het eerste weekend van juli enkele duizenden gasten voor de beste muziek uit Afrika. Het is de organisatie wederom gelukt om met de hulp van bijna 400 vrijwilligers dit fantastische tweedaagse festival neer te zetten. En dat al voor de 34ste keer!
Mixed Media Lounge op Houtfestival Haarlem zondag 18 juni Grenzeloos en avontuurlijk 13 juni, 2023 Het Houtfestival in het Haarlemmerhout park in Haarlem vindt plaats op zondag 18 juni 2023 van 12.00 - 23.00 uur: muziek uit alle windstreken op een zevental podia!
Opnieuw is de Mixed Media Lounge, waarvan wij met MixedWorldMusic de host zijn, deel van het programma. We zijn te vinden op het podium van de Grenzeloos tent en de live-interviews en met de festivalartiesten vinden daar na de concerten plaats. Lees hier alles over het programma.
World Music Charts Europe - Juni 2023 Plus de Transglobal World Music Chart Top-40 1 juni, 2023 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 43 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door world music specialisten van radiostations uit meer dan 25 Europese landen, van Portugal tot Rusland en van Finland tot Griekenland. De Transglobal World Music Chart wordt samengesteld door 60 muziekcritici uit de hele wereld, waaronder MixedWorldMusic-journalisten Jaïr Tchong en Charlie Crooijmans.
Reportages vanaf het Music Meeting Festival 2023 Verslagen vanaf het festivalterrein dit pinksterweekend 28 mei, 2023 MixedWorldMusic is partner van Music Meeting Festival en is betrokken bij het programma op het All Ears Area-podium. Daar doen onze journalisten live-interviews met de festivalartiesten, die er ook tal van miniconcerten geven. Daarvan verslag natuurlijk, maar ook van de concerten op de andere drie podia: Nikko, Ziro en Mystic.
Programma Music Meeting's All Ears Area in het pinksterweekend 2023 Drie dagen lang intieme concerten, interviews en films op de All Ears Area 21 mei, 2023 Ons online magazine MixedWorldMusic heeft een lange historie met Music Meeting Festival. Elk jaar doen we er live-interviews en miniconcerten met de festivalartiesten, voorheen onder de noemer Mixed Media Lounge, sinds vorig jaar op het speciale podium All Ears Area. Alles over het programma op dat podium in dit artikel!
Masters of Anatolia in concert: Cengiz Özkan 'Meester van de Melancholie' 19 mei, 2023 In het kader van de concertserie ‘Masters of Anatolia’ doet zanger en luitist Cengiz Özkan uit Turkije ons land aan. Zijn tournee door ons land ging donderdagavond van start in de Amsterdamse Meervaart en Ton Maas bezocht de voorstelling voor Mixed.